Je emotionele gezondheid verbeteren

Als we een goede emotionele gezondheid hebben, kunnen we de vele uitdagingen die we iedere dag tegenkomen het hoofd bieden. Wat kunnen we doen om onze emoties beter te beheersen en te verbeteren? In dit artikel leggen we je dat uit.
Je emotionele gezondheid verbeteren
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Als je een goede emotionele gezondheid hebt, kun je je reacties in stressvolle situaties beter beheersen. Mensen richten zich vaak op hun lichamelijke gezondheid. Ze zien niet hoe belangrijk het is om en goed emotioneel evenwicht te bewaren om op uitdagende situaties te reageren.

Emotionele gezondheid houdt volgens sommige auteurs het volgende in: ‘het verantwoord omgaan met gevoelens, gedachten en gedragingen’. Deze definitie houdt in dat we alles wat we voelen en denken kunnen herkennen. Het betekent ook dat we het een naam kunnen geven, het kunnen accepteren en het in ons leven kunnen integreren.

Mensen met een goede geestelijke gezondheid hebben het vermogen om hun gevoelens assertief beheersen. Ze hebben ook een goed gevoel van eigenwaarde, evenals persoonlijke relaties.

Als je echter niet voor je emotionele gezondheid zorgt, kan dit zoals sommige onderzoeken aantonen, leiden tot stoornissen zoals een angststoornis of een ernstige depressie.

Dit komt omdat verdriet, angst, woede of depressie na verloop van tijd een hoge mate van intensiteit bereiken die in de loop van de tijd behouden blijft, wat gedragsveranderingen kan veroorzaakt.

Dit leidt ertoe dat mensen gezonde gewoonten vergeten, waardoor het risico op het ontwikkelen van gedrag dat tot verslavingen leidt toeneemt. Bovendien kan het zelfs je gezondheid in gevaar brengen. Dus hoe kunnen we onze emotionele gezondheid verbeteren?

Hoe je jouw emotionele gezondheid kunt verbeteren

Volgens het Instituto Superior de Estudios Psicológicos (het Spaanse Hoger Instituut voor Psychologische Studies, of ISEP) (Spaanse link) zorgt een goede emotionele gezondheid voor een toename van het algehele welzijn. Het is belangrijk om te begrijpen dat alle emoties wenselijk zijn, omdat ze allemaal een rol spelen in ons leven.

Daarom is het, hoewel we vaak denken dat sommige emoties negatief of ongewenst zijn, belangrijk om te leren om emoties op de juiste manier te beheersen, zonder te proberen om ze te onderdrukken. Dit vertaalt zich vervolgens in een betere emotionele gezondheid en minder kans op aandoeningen zoals:

Wat kunnen we doen om onze geestelijke gezondheid te verbeteren? Er zijn diverse kleine aanpassingen die ons helpen om onze geest te trainen om onze emoties beter te beheersen. Hieronder geven we je enkele algemene tips om je emotionele gezondheid te verbeteren.

Herken je emoties

Een vrouw die de tijd neemt om haar emoties te herkennen

Leer je emoties te herkennen en maak onderscheid waardoor je frustratie, boosheid of verdriet voelt. Zoals we al zeiden, moet je niet proberen deze emoties te onderdrukken, maar moet je accepteren dat ze een deel van jou zijn. Je ervaart ze met een reden.

Uit je gevoelens

Het uiten van je gevoelens is synoniem met een goede emotionele gezondheid. Als jij je ongemakkelijk voelt en dit veroorzaakt spanning, kan dit problemen veroorzaken. Of je nu op het werk of thuis bent, het is belangrijk om te leren hoe je je gevoelens op de juiste manier kunt uiten.

Denk eerst na en handel daarna

Dit is nodig, omdat intense emoties ertoe kunnen leiden dat je ongepast handelt en in de toekomst spijt krijgt van de gevolgen. Om dit te voorkomen, is het het beste om na te denken over de resultaten die het gevolg kunnen zijn van jouw manier van handelen.

Gebruik ontspanningstechnieken om je emotionele gezondheid te verbeteren

Zoals vermeld in het tijdschrift Complementary Therapies in Medicine (Engelse link) zijn meditatietechnieken nuttige hulpmiddelen met positieve effecten als het gaat om het omgaan met stress. Daarom is het een goed idee om strategieën als mindfulness, meditatie, yoga of andere te gebruiken.

Neem een pauze

Een ontspannen vrouw die koffie drinkt

Een snel leven leiden is een van de redenen waarom we constant in een staat van stress en angst verkeren. Daarom is het goed om tijd voor jezelf te nemen, kalm te leven en te genieten van de simpele dingen. Ze vervullen je met voldaanheid en helpen je om je gelukkig te voelen.

Zorg voor voldoende rust

Een slechte slaapkwaliteit in combinatie met een hectische levensstijl heeft een aanzienlijke invloed op je humeur. Daarom is het belangrijk om goed te slapen, minimaal 7 uur zonder onderbrekingen. Neem overdag actieve pauzes om even bij te tanken.

Maak positieve verbindingen met anderen

Doe je best om weg te komen uit en afstand te nemen van giftige relaties. Als je jezelf omringt met mensen die iets positiefs aan je leven toevoegen, verbetert je emotionele gezondheid aanzienlijk.

Daarnaast moet je je ook concentreren op positieve dingen en proberen niet te veel te klagen. Probeer ook uit de buurt te blijven van andere mensen die te veel klagen!

Positieve relaties ontstaan ook wanneer je goede dingen doet om anderen te helpen vanuit een plaats van oprecht verlangen. We kunnen niet altijd individueel denken, want vaak betekent goed zijn voor jezelf handelen juist het tegendeel voor de ander.

Nieuwe dingen leren

Blijf nieuwsgierig naar de wereld om je heen. Je kunt nieuwe talen leren, in een nieuw boek beginnen te lezen, je aanmelden voor een cursus et cetera. De opties zijn eindeloos.

Ieder mens is anders en we hebben allemaal verschillende behoeften. Om gezond te zijn, is het naast goed voor je lichamelijke gezondheid zorgen ook erg belangrijk om aan onze emotionele gezondheid te werken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bisquerra Alzina, R., & Pérez Escoda, N. (2007). Las competencias emocionales. Educación XX1.
  • Bisquerra Alzina, R. (2003). Educación emocional y competencias básicas para la vida. Revista de Investigación Educativa, RIE.
  • Cano-Vindel, A., & Miguel-Tobal, J. (2001). Emociones y salud. Ansiedad Estrés.
  • Velázquez, S. (2013). Salud Física y emocional. Programa Institucional Actividades De Educacion Para Una Vida Saludable.
  • Gardiner P, Sadikova E, Filippelli AC, et al. Stress Management and Relaxation Techniques use among underserved inpatients in an inner city hospital. Complement Ther Med. 2015;23(3):405–412. doi:10.1016/j.ctim.2015.03.006

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.