4 voordelen van lezen die de algehele gezondheid van je lichaam verbeteren

Wist je dat lezen niet alleen helpt om beter te slapen, maar ook een goede bondgenoot is voor het bestrijden van stress en het helpen ontwikkelen van verschillende sociale vaardigheden?
4 voordelen van lezen die de algehele gezondheid van je lichaam verbeteren

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je al gehoord van de voordelen die lezen kan hebben voor de algehele gezondheid van je lichaam? Hoewel veel mensen denken dat we zonder lezen kunnen, is de waarheid dat het ons veel te bieden heeft.

Lezen is een zeer aangename activiteit wat veel mensen voor de lol doen. Het helpt de verbeelding te stimuleren, bevordert creativiteit en helpt ons om ons concentratievermogen te verbeteren. Er zijn echter veel meer voordelen die lezen kan hebben voor de gezondheid van je lichaam.

De voordelen van lezen voor de gezondheid van je lichaam

Vandaag delen we vier voordelen die lezen kan hebben voor de algehele gezondheid van je lichaam. Misschien ken je er al veel van, maar er zijn er zeker een paar die helemaal nieuw voor je zullen zijn. Nadat je ze allemaal hebt ontdekt, pak dan een boek en begin te genieten van deze gezonde activiteit!

1. Het helpt stress te verminderen

vrouw met gestippelde beker

Zoals we al zeiden, is één van de gezondheidsvoordelen van lezen dat het ontspannend is. Toch realiseren we ons soms niet hoeveel ons lichaam wordt beïnvloedt door stress.

Is je haar ooit uitgevallen door de stress? Of heb je een schilferige hoofdhuid gehad? Deze en vele andere reacties in ons lichaam zijn tekenen waarop we moeten letten en die kunnen wijzen op overmatige stress.

Het leven dat we tegenwoordig leiden, zorgt ervoor dat we:

  • minder van dingen genieten.
  • minder aandacht hebben voor wat er om ons heen gebeurt.
  • ons leven op de automatische piloot leven.

Dit brengt ons dus absoluut geen voordelen. Om deze reden kan het erg nuttig zijn om hiermee te stoppen en jezelf de tijd te gunnen om te lezen.

2. Het zorgt ervoor dat je beter kan slapen

slapende vrouw

Hoevelen van ons slapen slecht? Zelfs als je veel uren slaapt, merk je vaak dat je lichaam niet genoeg rust heeft gehad. Dit brengt ons op een ander voordeel van lezen: je kunt veel beter ontspannen en slapen. Dat is de reden dat het geweldig is om te lezen voordat je gaat slapen.

Op deze manier vermijdt je ook om contact te maken met de tv of je mobiele telefoon. Deze elementen voorkomen dat je ontspant en dat je lichaam zich voorbereidt op een goede nachtrust. Als je iets van papier kunt lezen, is het nog beter.

3. Zelfhulpboeken zorgen dat we ons beter voelen

man met koffie leest een boek

Tegenwoordig kun je veel zelfhulpboeken vinden. Het zijn vaak boeken die veel professionals niet erg rijk aan inhoud vinden, hoewel het klopt dat ze degenen die ze lezen motiveren en hoop geven.

Deze boeken kunnen veel mensen helpen die te maken hebben met:

  • pijn
  • depressie
  • moeilijke perioden in hun leven doormaken

Hoewel het niet altijd een goed idee is om ze letterlijk te nemen, kunnen ze toch nuttig zijn.

4. Het helpt ons om empathie te ontwikkelen

iemand die huilt wordt getroost

Het laatste voordeel van lezen waar we vandaag op in gaan is dat het ons in staat stelt om onze empathie te vergroten en verder te ontwikkelen. Sommige mensen hebben minder empathie dan anderen en lezen kan hier veel meer mee helpen dan je misschien denkt.

Wanneer we ons identificeren met een personage en we zien dat we overeenkomsten met haar hebben, dan voelen we met haar mee. Om deze reden:

  • huilen we vaak.
  • voelen we ons verdrietig.
  • laten we onszelf op een zodanige manier lezen dat we geloven dat we de hoofdpersoon zijn.

Dit is een fantastische manier om deze sociale vaardigheid te ontwikkelen die heel nuttig kan zijn bij het aangaan van relaties met anderen.

Wat is jouw empathie niveau?

Misschien ook interessant om te lezen:
5 kenmerken van empathische mensen

Lees elke dag

Je wilt misschien niet altijd lezen, omdat het moeilijk voor je is om gefocust te blijven. Het is echter belangrijk om te weten hoe je het beste kunt genieten van de voordelen van lezen.

Hoe? Dag na dag. Als je elke dag een beetje leest, zelfs als het maar twee pagina’s van een boek zijn, dan kun je duidelijke vooruitgang zien en ervan genieten.

Bovendien zal je je erg goed voelen wanneer je je realiseert hoeveel vooruitgang je hebt geboekt bij het lezen van een boek door er elke dag maar een paar minuten aan te besteden. Dit moet natuurlijk een steeds terugkomende activiteit zijn, die enorm verrijkend zal zijn.

Neem je even de tijd om aan lezen te besteden? Voel je je goed als je leest? Lezen heeft veel voordelen, hoewel we vandaag slechts vier van hen hebben besproken.

We moedigen je aan om een boek te zoeken dat je bevalt en deze gewoonte in de praktijk te brengen. Vergeet niet dat dit hetzelfde is als naar de sportschool gaan: als je van de voordelen voor de gezondheid van je lichaam wilt profiteren, dan moet je consequent zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.