Vriendschap tussen vrouwen: een sensationele manier om stress te bestrijden.

Vriendschap tussen vrouwen is voor iedereen uitermate gezond en heilzaam. Bij vrouwen kan het zelfs helpen om stress te bestrijden!
Vriendschap tussen vrouwen: een sensationele manier om stress te bestrijden.

Laatste update: 04 maart, 2018

We kunnen je duizenden argumenten geven om uit te leggen waarom vriendschap tussen vrouwen heilzaam, gezond en noodzakelijk is. Maar zelfs dan zouden we tekort schieten.

Op het gebied van de sociale psychologie en de gezondheid zijn er echter vele onderzoeken gedaan en er is veel werk in geïnvesteerd. Ze tonen ons een zeer opvallend en interessant aspect van dit fenomeen aan.

Vriendschap tussen vrouwen heeft een veel intensere en positievere invloed dan vriendschap tussen mannen. Het is zelfs zo dat het gevoel van verbinding en van de wederzijdse verstandhouding die ontstaat, een doeltreffende manier is om stress en angst te verminderen.

Niettemin is het belangrijk dat we het volgende duidelijk weten en begrijpen: de positieve effecten op onze gezondheid en ons welbevinden worden niet veroorzaakt door het feit dat we vele “vrienden” hebben. Ze komen daarentegen tot stand wanneer we authentieke en betekenisvolle vriendschappen hebben. En die kan je op één hand tellen.

In dit artikel willen we het over deze vriendschap tussen vrouwen hebben.

In een wereld vol leegte zijn positieve verbindingen belangrijk

Vriendschap

Tegenwoordig zijn we allemaal meer dan ooit verbonden maar tegelijkertijd hebben we nog nooit zo ver van elkaar af gestaan.

In onze sociale netwerken hebben we tientallen vrienden. Bovendien communiceren we met elkaar door middel van systemen waar boodschappen onmiddellijk verstuurd en ontvangen worden. We gebruiken emoticons die de emoties voorstellen die we in het werkelijke leven niet zo gemakkelijk durven uiten.

We richten Whatsapp-groepen op en zeggen goedemorgen en goedenacht via dit soort platformen. En toch, hoe meer we dit soort interacties hebben, hoe sterker we de leegheid voelen en het gevoel hebben dat we “iets missen”.

Wat we misschien wel missen is een bevredigend privéleven met speciale mensen om ons heen. Deze mensen maken ons gelukkig door het persoonlijke contact. Door hun nabijheid geven ze ons het gevoel dat we geborgen zijn. Ze zijn speciale mensen aan wie we onze vriendschap en wederzijds begrip geven zonder er iets voor in ruil te vragen.

Dit is een sensationele manier om de welbekende existentiële leegheid te bestrijden. Bovendien moedigt het goede sociale relaties aan. Wanneer we het over vrouwen hebben, dan gaat het over deze relaties waar vriendschap erg relevant is.

Vrouwen reageren op een andere manier op stress

Vriendschap tussen vrouwen

We moeten eerst begrijpen hoe en op welke manier zowel mannen als vrouwen omgaan met stress. Om dat te doen moeten we dieper ingaan op de steeds fascinerende wereld van de neuropsychologie.

  • Wanneer een vrouw gedurende een lange tijd angst en stress ervaart, dan veroorzaakt dit een echte “cocktail” van neurotransmitters in haar bloedstroom. Deze cocktail bestaat uit cortisol en epinefrine.
  • Daardoor zullen haar bloeddruk en bloedsuikerspiegel stijgen.
  • Bij vrouwen is er een hormoon dat tegelijkertijd werkt als een neurotransmitter. Dat is de sleutel om de invloed van het hierboven vermelde scenario te verminderen. De naam van dit hormoon is oxytocine.

Oxytocine gaat niet alleen de productie van cortisol en epinefrine tegen. Het kalmeert vrouwen, vermindert hun angst en geeft hen een aangenaam gevoel van veiligheid.

Bij mannen verloopt de invloed van stress op een meer complexe manier.

  • Om te beginnen is er één aspect dat op zichzelf al interessant is: mannen produceren kleinere hoeveelheden oxytocine.
  • Ze halen dus niet zoveel voordeel uit de aanwezigheid van oxytocine als vrouwen. Het gevolg is dat mannen de vlucht-of-vechtreactie diepgaander ervaren.
  • Gemiddeld handelen ze ook met grotere emotionele terughoudendheid. Mannen gaan bijvoorbeeld niet gemakkelijk openlijk praten over dat intieme en persoonlijke universum van hun emoties.

Het gevolg van al deze factoren is dat stress voor mannen een diepere en meer chronische factor is.

Vriendschap tussen vrouwen, een geweldige leverancier van oxytocine

vriendschap

Vrouwen hebben een biologische behoefte om zich met anderen te “verbinden”, om banden te smeden die gebaseerd zijn op empathie en erkenning.

Dit kan ongetwijfeld verklaard worden door de hoge aanwezigheid van oxytocine in de vrouwelijke hersenen. Oxytocine is een hormoon dat streeft naar het bevorderen van zorg en aandacht voor anderen.

  • Soms wordt het leven een achtbaan wanneer stress en angst toeslaan. Vrouwen gaan dan op zoek naar een vriendschap tussen vrouwen om die angsten onder controle te houden. In die contracten krijgen ze ook dat geruststellende wederzijds begrip. Deze vriendschappen helpen om hun angsten te kalmeren en de problemen te relativeren.
  • Bovendien heeft men vastgesteld dat die vriendschap tussen vrouwen nog een andere eigenschap heeft. Het is een dimensie die vrouwen een aantal aspecten verschaft die tegelijkertijd anders zijn dan en een aanvulling zijn van een romantische relatie of een relatie met een familielid.
  • Als je een echte en betekenisvolle vriendschap hebt, dan weet je dat je je gedachten en gevoelens kan ventileren zonder beoordeeld te worden. Dat gebeurt op dezelfde manier als wanneer je openlijk praat met een familielid.
  • Omgekeerd weet je ook dat je vrienden niet verplicht zijn om je problemen op te lossen. Dat is niet hun taak en ze proberen het  ook niet. Wat je nodig hebt, is dat je gehoord en begrepen wordt.

We besluiten met de volgende overweging. Een positieve, stevige en respectvolle vriendenkring is de sleutel voor een gezond en bevredigend leven voor ons allemaal.

Maar bij vrouwen is deze emotionele band intenser en noodzakelijker. Want geef toe, niets werkt zo therapeutisch als een kopje koffie drinken met je goede vrienden. Je vergeet je problemen onmiddellijk.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.