Is het een slecht idee om ijs in je drankje te doen?

In de zomer en op warme dagen kan een drankje met ijs heel verfrissend zijn. Zijn ijsblokjes in je drankjes echter wel goed voor je gezondheid?
Is het een slecht idee om ijs in je drankje te doen?

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Zodra het zomer wordt, willen we natuurlijk afkoelen. We proberen op allerlei manieren de hitte te ontkomen. Eén hiervan is door ijs in onze drankjes te doen.

Als er geen ijskoude drankjes meer te vinden zijn in de koelkast of de vriezer, dan doen we gewoon wat ijs in het drankje. Probleem opgelost! Weet je echter dat dit eigenlijk niet direct een goed idee is? We vertellen je in dit artikel wanneer en waarom je hier voorzichtig mee moet zijn.

Vervuild ijs betekent een besmet drankje

Cola met ijs

Gegevens uit onderzoek

Verschillende onderzoeken hebben al proberen te bepalen of ijsblokjes goed en veilig zijn voor de gezondheid. Wij kaarten specifiek een onderzoek aan uit Italië: de resultaten zijn weerzinwekkend!

  • In veel fastfoodrestaurants en “trendy” bars zat het water waarvan het ijs gemaakt werd vol bacteriën. De hoeveelheden waren vergelijkbaar met wat men in de toiletten van dezelfde soort eetgelegenheden vindt!
  • Gaan we nu het toiletwater vergelijken met het ijs in de drankjes die een keten van restaurants aanbiedt? Ja! Het ergste van alles was nog wel dat de toiletten vaker werden schoongemaakt dan de ijsmachines.
  • De verantwoordelijken van deze multinational ketens wezen erop dat de eventuele ontdekking van die bacterie te wijten was aan een menselijke besmetting.
  • De mensen die de ijsmachines en de ijsblokjes hanteren, zijn dezelfde werknemers die de toiletten poetsen. Deze werknemers komen ook in contact met geld — wat ook vaak onder de bacteriën zit — en schrobben de vloer. Ze wassen hierna echter hun handen niet.
  • Uit laboratoriumtests blijkt niet dat er sprake is van enige ernstige besmetting in de drankjes van deze zaken. De waarheid is echter dat het aantal bacteriën toch hoger was dan wat als “normaal” wordt beschouwd.

Het is dus goed om te onthouden dat het probleem niet ligt bij het water waarmee men ijs maakt. Het bleek namelijk dat het water in alle gevallen drinkbaar was. De verspreiding van de bacteriën gebeurt in de machine of via de handen van de mensen die deze hanteren.

Drankje met ijs

Misschien vormt het geen probleem als bacteriën in het lichaam van een gezond persoon terecht komen, maar voor bepaalde groepen kan het wel een probleem zijn. Denk hierbij aan kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Op reis

  • Je moet wellicht vooral rekening houden met dit probleem als je op reis gaat. In sommige landen of steden is het water niet veilig om te drinken.
  • In bepaalde exotische gebieden in bijvoorbeeld Afrika, Azië en Zuid-Amerika bestaan geen goede sanitaire voorzieningen. Het water zal dus waarschijnlijk uit vervuilde rivieren, meren, stromen en reservoirs komen.
  • In deze specifieke situatie raden we aan om helemaal geen ijsblokjes te consumeren. Het is veelal veiliger om warme dranken te drinken. Liever dat, dan meerdere dagen doorbrengen in je hotelkamer omdat je diarree en braakneigingen hebt! Dat is dan nog niet eens het meest pessimistische scenario…

Wat als ik zelf het ijs maak?

We kunnen dus steunen op de gegevens uit een wetenschappelijk onderzoek over wat er gebeurt in restaurants en café’s. Wat als jij echter niet bij die plaats gaat eten? In plaats van het ijs uit die restaurants, maak jij misschien thuis je eigen drankje met ijs uit je eigen vriezer.

Wat is dan in dit geval het probleem?

Het probleem is bijna hetzelfde als in een horecazaak. Heb je je handen gewassen voordat je water in de ijsmachine deed? Waren je handen schoon toen je de ijsblokjes in het glas deed? Geloof het of niet, maar de situatie is eigenlijk redelijk vergelijkbaar.

Dat is nog niet alles. Als je de ijsautomaat in de koelkast of de ijsblokjesbak niet gereinigd hebt, dan is de kans groot dat er zich schimmel heeft ontwikkeld. Die schimmel komt in de ijsemmer terecht, van daar in het drankje en uiteindelijk in je lichaam.

Het is belangrijk dat je er zeker van bent dat de ijsblokjesbak en je handen schoon zijn voordat je er water in doet. Was je handen om te vermijden dat je ziektekiemen of bacteriën overbrengt terwijl je de ijsblokjes maakt en voordat je ze serveert.

Water met IJs

Zorg ervoor dat je aan alle hygiënische vereisten beantwoordt als je ijsblokjes maakt en in je glas doet. Dan is de kans kleiner dat je micro-organismen overbrengt die schadelijk zijn voor je gezondheid.

Toch is er nog iets anders waarmee je rekening moet houden. Dit zal je misschien ook overtuigen om anders te denken over te koude dranken: ze veroorzaken irritatie in de keel en van de stembanden. 

Soms is het eerste wat je doet als je thuis komt en je verhit voelt, een glas frisdrank, sap of een koud water drinken, al dan niet met ijsblokjes. Maar dit kan ervoor zorgen dat je later last krijgt van keelpijn of zelfs problemen met praten.

Koude versus warme dranken: welke wint?

Thee

Dit is een echt interessant aspect van ijs in je drankjes. Het heeft te maken met het feit dat het lichaam (en dan vooral de maag) koude vloeistoffen opneemt.

Het is bewezen dat het drinken van water met ijs of bijna bevroren water tijdens de maaltijden indigestie veroorzaakt. Dat is de reden waarom Oost-Aziaten warme groene thee drinken in plaats van koude fruitsappen of frisdrank.

Wanneer je koude vloeistoffen drinkt, trekken de aderen samen. Dit verhoogt de productie van slijm in het lichaam, wat dan weer als gevolg heeft dat een goede hydratatie wordt belemmerd. Dit is dus een ander argument tegen het gebruik van ijsblokjes in je drankjes.

Wanneer je integendeel warme dranken drinkt zoals thee, dan verbetert je darmperistaltiek, wordt de vertering versneld, wordt het bloed gezuiverd en zullen de nieren het lichaam ontgiften.

Ten slotte is het belangrijk om te weten dat het drinken van iets warm of heet tijdens het eten, het lichaam helpt om de vetten die je opneemt beter te verwerken. Dat verhindert dat de vetten zich vastzetten in onder andere je aderen.

We raden je dus aan om thee te drinken als je een maaltijd nuttigt met plantaardige of dierlijke vetten, zoals olie, noten, vlees, eierdooiers of boter. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rivas, C., & Mota, M. (2000). Bacterias anaerobias. In TEMAS DE BACTERIOLOGÍA Y VIROLOGÍA MÉDICA.
  • Pérez, M., & Mota, M. (2010). Morfología y estructura bacteriana. Revista de Actualización Clínica Investiga. https://doi.org/10.1007/s10571-011-9705-2
  • Gobierno de España-Ministerio de Educacion. (2016). Proyecto Biosfera.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.