Is het coronavirus seksueel overdraagbaar?

Het SARS-CoV-2-coronavirus wordt voornamelijk via ademhalingsdruppeltjes overgedragen en is niet in seksuele vloeistoffen aanwezig. Seksueel contact impliceert intimiteit en nabijheid die inderdaad een risico kunnen vormen. We zullen je vertellen welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.
Is het coronavirus seksueel overdraagbaar?

Laatste update: 21 mei, 2020

Vanwege de huidige pandemie die zich over de hele planeet verspreidt, heeft iedereen het over het coronavirus. Er is veel informatie over te vinden, waarvan het meeste niet wetenschappelijk is. Iets dat we echter willen weten is of het coronavirus seksueel overdraagbaar is.

Het is een nieuw virus en er is nog veel dat we niet weten. Tegenwoordig zijn er al talloze onderzoeken en studies aan de gang om het beter te begrijpen. We weten echter wel hoe het wordt overgedragen. We zullen dit artikel daarom gebruiken om dit uit te leggen en de risico’s te bespreken of het seksueel overdraagbaar is.

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is een familie van virussen. Een soort coronavirus genaamd SARS-COV-2 is in december 2019 in China verschenen. Allereerst zijn veel geïnfecteerde mensen asymptomatisch (Engelse link), vooral kinderen en jongeren. Het kan echter ook een verkoudheid of griepachtige symptomen veroorzaken. Dit virus kan ademhalingsfalen en zelfs de dood veroorzaken.

Degenen met een hoog risico op complicaties door infectie zijn ouderen en mensen met een zwak immuunsysteem. Zoals we echter al zeiden, er zijn veel asymptomatische mensen, dus het risico om de infectie zonder het te weten over te dragen is groot.

Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe beïnvloedt COVID-19 het lichaam?

Hoe wordt het overgedragen?

Het coronavirus

Wetenschappers hebben ontdekt (Engelse link) dat het coronavirus zich via ademhalingsdruppels van geïnfecteerde mensen verspreidt. We verspreiden deze druppels wanneer we hoesten, niezen of zelfs als we praten.

Het virus verspreidt zich vervolgens van persoon tot persoon. Om infectie te voorkomen moeten we een afstand van 1,5 meter tussen mensen houden, omdat de druppels op grotere afstand uiteenvallen en niet lang in de lucht kunnen overleven.

Het lijkt er bovendien op dat je het coronavirus ook kunt krijgen door besmette objecten aan te raken. We moeten daarom dus regelmatig onze handen wassen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Je handen wassen: de grootste vijand van het coronavirus

Is het coronavirus seksueel overdraagbaar?

Hartje met vingers gemaakt

Als een stel samenwoont dan is er geen reden om te zeggen dat je geen seks mag hebben tijdens de quarantaine, tenzij een van beiden last heeft van symptomen. Er is geen bewijs dat het coronavirus in seksuele vloeistoffen aanwezig is.

We kunnen het virus daarom technisch gezien niet door gemeenschap krijgen. Seks is echter een intieme en hechte daad die veel andere aspecten omvat. Zoenen bijvoorbeeld. De meeste mensen kussen tijdens de seks. Het virus verspreidt zich door druppeltjes in de luchtwegen, dus zoenen vormt dus een groter risico.

Intiem contact met wie dan ook vormt een risico, omdat je niet weet of zij de infectie hebben of niet. Momenteel hebben de meeste landen een quarantaine-periode ingevoerd. Regeringen hebben geadviseerd om geen andere mensen te bezoeken, en nog veel minder een intieme relatie met iemand met wie je niet samenleeft.

Het is anders voor twee mensen die bij elkaar wonen. Er zijn geen richtlijnen voor geslachtsgemeenschap tijdens quarantaine voor degenen die samenwonen. Als er geen symptomen of een voorgeschiedenis van recente blootstelling zijn, dan is er geen reden om bang te zijn.

Wat te onthouden over seks en het coronavirus

We kunnen door seksuele vloeistoffen geen coronavirus oplopen. Bij geslachtsgemeenschap moet je echter dichtbij elkaar zijn en dat kan risico’s met zich meebrengen. Als je met iemand in quarantaine zit en jullie allebei risicovrij zijn, dan is er geen reden om te zeggen dat je geen seks mag hebben.

We moeten ook onthouden dat veel andere seksuele handelingen geen contact of penetratie met zich meebrengen, en we kunnen andere manieren verkennen om van intimiteit te genieten.

Sommige mensen proberen seksueel actief te zijn door middel van videogesprekken, sexting of masturbatie. Het belangrijkste is om te proberen een infectie zoveel mogelijk te voorkomen, zodat je je eigen gezondheid of die van anderen niet in gevaar brengt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.