Interview met Carlos Ríos over echt voedsel

Carlos Ríos, bedenker van de echte voedselbeweging, herinnert ons eraan dat de voedselindustrie ons vaak gemengde berichten geeft over wat we eten. Uiteindelijk raken we zonder het te weten verslaafd aan bewerkte voedingsmiddelen.
Interview met Carlos Ríos over echt voedsel
Carlos Ríos

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Carlos Ríos.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Dit artikel bespreekt een interview met Carlos Rios. De echte voedselbeweging is veel meer dan een bevlieging. De bedenker, voedingsdeskundige Carlos Rios, leert en inspireert duizenden mensen om een nieuwe, gezondere levensstijl te volgen. Voor hem geldt: hoe eenvoudiger, hoe beter.

We weten dat de voedingsindustrie vaak beïnvloed wordt door rages en passerende goeroes die wonderen beloven. De prestaties van Carlos Rios gaan echter veel verder. Zijn beweging, die een paar jaar geleden is ontstaan en via sociale netwerken viraal ging, bereikt twee dingen.

  • De eerste is om consumenten hulpmiddelen en kennis te bieden, zodat ze kunnen begrijpen wat ze elke dag eten.
  • De tweede is het openen van de ogen van de consument, zodat ze de noodzaak begrijpen om gezond, ‘echt’ voedsel te consumeren.

We hebben er in het onderstaande interview met Carlos Ríos over gesproken.

Interview met Carlos Ríos

Carlos Ríos is een voedingsdeskundige die zijn studies aan de Pablo de Olavide Universiteit in Sevilla, Spanje heeft afgerond en hij is de oprichter van de echte voedselbeweging. Hij heeft duizenden volgers op sociale media en zijn doel om de bevolking bewust te maken, levert verbluffende resultaten op.

Zijn boek Eat Real Food: A Guide to Transforming Your Diet and Your Health is een behoorlijke hit en onderscheidt zich als een onmisbaar handboek dat door wetenschappelijke literatuur wordt onderschreven. Het laat ons iets begrijpen dat Carlos Ríos vaak herhaalt: We eten geen echt voedsel maar producten die ons worden voorgehouden.”

“De industrie praat graag over voedingsstoffen en calorieën, zodat je gelooft dat wat je eet gezond is. Het is zulke verwarrende taal dat je uiteindelijk bewerkte voedingsmiddelen consumeert.”

In ons interview met hem hebben we ons verdiept in wat echte voeding is. Het interview liet ons begrijpen dat kennis macht is. Weten wat we eten stelt ons in staat en helpt ons om betere keuzes te maken om in onze gezondheid te investeren.

Dit artikel is misschien ook interessant:
Probeer een veganistisch dieet om gewicht te verliezen

Waar kwam het echte voedselinitiatief vandaan?

Bord met gezond voedsel

“Het was iets dat ik met mijn patiënten begonnen ben. Toen ik me eenmaal de goede resultaten realiseerde die ik kreeg door me op voedsel te concentreren en les te geven over de gevaren van ultrabewerkt voedsel, besloot ik om het met de algemene bevolking te delen, omdat ik het redelijk goed op sociale media doe en de mogelijkheid zag om een groot publiek te bereiken.”

Als echt voedsel al lang binnen ons bereik ligt, waarom volgen de meeste mensen dan geen goed dieet?

“Aangezien de voedingsindustrie geprofiteerd heeft van het hectische leven dat de meeste mensen leiden, verkopen ze producten die gemakkelijk te consumeren en mee te nemen zijn (ultrabewerkte voedingsmiddelen) en dat vermindert dus geleidelijk de inname van echt voedsel.”

Wat is het ergste wat we kunnen eten? Zijn er voedingsmiddelen die we uit onze voeding moeten verwijderen?

“Over het algemeen zijn alle ultrabewerkte voedingsmiddelen ongezond, en het totaal van alles is wat het gevaarlijk maakt. Een van de meest geconsumeerde producten is frisdrank, wat mensen zouden moeten vermijden.”

Waar moeten we dus op letten als het gaat om het kopen van voedsel?

“De ingrediënten. Hoewel mensen zich altijd op calorieën of vetten hebben gericht, zijn de ingrediënten het belangrijkste. De voedingsindustrie weet waar we naar kijken en daarom proberen ze ons voor de gek te houden met ‘lichte’ of caloriearme producten, omdat ze weten dat ze aantrekkelijk zijn.

Deze producten zijn vaak echter nog steeds even ongezond als hun originele versies. De enige manier om te weten wat we eten en of het gezond is of niet, is daarom door de ingrediënten te bekijken.”

Kun je ons vertellen wat we tussen de maaltijden kunnen eten of drinken?

vrouw zegt nee tegen donuts

Natuurlijke noten of geroosterde noten zonder toegevoegd zout, fruit, natuurlijke yoghurt, augurken, olijven en edamame (onrijpe sojabonen) zijn goede opties. Het is het beste om water te drinken. Je kunt echter een ‘echte soda’ maken met water of bruiswater, citroen en ijs.”

De media laten mensen veel bewerkte of suikerrijke voedingsmiddelen zien. Laten we het over kinderen hebben. Hoe kunnen we hen helpen om aan het initiatief deel te nemen?

“We kunnen kinderen ‘dit voedsel is gezonder dan’ of ‘dit is een ultrabewerkt product en dus ongezond’ niet laten begrijpen door het alleen te vertellen.

Kinderen gebruiken vaak hun verbeelding, evenals wat ze via hun zintuigen oppikken, dus we moeten echt eten op een creatieve, smakelijke en zelfs ‘speelse’ manier introduceren. Voor hen is het niet hetzelfde om gewoon een stuk fruit te eten dan fruit dat op het bord ‘getekend’ is.”

Tot slot, hoe kunnen we met het echte voedselpad beginnen?

“Door onze echte voedseluitdaging van een maand te doen. Om te beginnen staat er veel informatie op ons Instagram-account. Met deze uitdaging profiteer je in slechts één maand op zoveel manieren dat je daarna niet meer terug wilt naar je vorige gewoonten.”


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
  • Horst KW., Serlie MJ., Fructose consumption, lipogenesis, and non alcoholic fatty liver disease. Nutrients, 2017.
  • Aune D., Giovacnnucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.