Hypermagnesiëmie: hoge magnesiumniveaus in het bloed

Hypermagnesiëmie is een medische aandoening die kan leiden tot ernstige, zelfs fatale, gevolgen. Het gebeurt meestal bij mensen die last hebben van nierfalen, hoewel het ook mensen treft die te veel magnesium gebruiken via supplementen of medicijnen.
Hypermagnesiëmie: hoge magnesiumniveaus in het bloed

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Hypermagnesiëmie ontstaat wanneer er een te hoge concentratie magnesium in het bloed aanwezig is. De normale waarde van dit element bij een volwassene is 0,65 tot 1,05 mmol/L. Artsen stellen de diagnose dat iemand deze aandoening heeft wanneer deze het bovenstaande bereik overschrijdt in laboratoriumtests.

Hypermagnesiëmie wil zeggen dat er een hydro-elektrolytische onbalans is in het lichaam. Magnesium is een van de elektrolyten in het lichaam. Het doel van een elektrolyt is om een elektrische lading te produceren wanneer het oplost in de lichaamsvloeistoffen. Het grootste deel van het magnesium in het lichaam heeft echter geen elektrische lading.

Hypermagnesiëmie is in de meeste gevallen een zeldzame aandoening die gepaard gaat met nierproblemen. De meeste gevallen komen dan ook voor bij mensen met nierfalen.

Magnesium in het lichaam

Een schaaltje zout

Magnesium is een fundamenteel element voor alle levende wezens. Het is een minerale voedingsstof die essentieel is om te kunnen leven. Het is aanwezig in alle lichaamscellen en speelt het een duidelijke rol in het evenwicht en het goed functioneren ervan.

Er zijn meer dan 300 enzymen die magnesium nodig hebben om enkele van zijn belangrijkste functies te vervullen. In principe regelen de cellen de doorstroming van magnesium. Van daaruit activeert en remt het genoemde element verschillende biochemische reacties in het lichaam.

Het normaal houden van het magnesiumgehalte is essentieel voor de gezondheid van de mens. Een tekort of teveel aan dit element kan dus leiden tot problemen met het hart en het centrale zenuwstelsel. Daarom is hypermagnesiëmie een delicate aandoening die ernstige negatieve gevolgen kan hebben.

Oorzaken van hypermagnesiëmie

De nieren zijn de organen die verantwoordelijk zijn voor de uitscheiding van magnesium. Dus, elke abnormale toestand of elke beschadiging van die organen kan leiden tot hypermagnesiëmie. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn:

  • Nierinsufficiëntie is de meest voorkomende oorzaak van hypermagnesiëmie, en nierfalen voorkomt dat magnesium normaal wordt uitgescheiden.
  • Het overmatig gebruik van bepaalde stoffen, zoals laxeermiddelen, maagzuurremmers of sommige voedingssupplementen.
  • Bepaalde chemotherapiebehandelingen die kunnen leiden tot het ontstaan van het tumorlyse-syndroom. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat het magnesiumgehalte toeneemt.
  • Ernstige, uitgebreide brandwonden.
  • Andere chronische aandoeningen zoals hypothyreoïdie en de ziekte van Addison.

Symptomen en diagnose

Een afbeelding van bloedvaten

Artsen gebruiken bloedtesten om hypermagnesiëmie te diagnosticeren. Er zijn meestal geen herkenbare symptomen wanneer het magnesiumgehalte slechts licht verhoogd is. Als het magnesiumniveau echter blijft stijgen, dan is de kans groot dat de volgende symptomen zich voordoen:

  • spierzwakte
  • braken en misselijkheid
  • hoofdpijn
  • onregelmatige of trage hartslag
  • verhit gezicht en roodheid
  • slaperigheid
  • duizeligheid en/of flauwvallen
  • trage reflexen
  • trage ademhaling

Spierverlamming

Als iemand met hypermagnesiëmie in slaap valt en niet makkelijk kan worden gewekt, of als hij of zij moeite heeft om zijn of haar armen en benen te bewegen, dan moet je hem of haar direct naar het ziekenhuis brengen.

Ook moet je zo snel mogelijk contact opnemen met de huisarts als de ademhaling en hartslag traag worden. Datzelfde geldt als ze slaperigheid zijn en spierzwakte ervaren.

Behandeling voor hypermagnesiëmie

Hoe een hoog magnesiumgehaltes in het bloed behandeld zal worden hangt volledig af van wat de oorzaak is. Mensen met nierinsufficiëntie, de meest getroffen groep, moeten een strikte medische controle volgen als het gaat om de medicatie die ze nemen. Ze moeten hun algemene gezondheidstoestand goed monitoren. In deze gevallen is meestal dialyse nodig.

Nierdialyse is een behandeling die de nieren helpt om bepaalde chemicaliën en afvalstoffen uit het bloed te verwijderen. Dit is vooral het geval wanneer de nieren deze functie niet alleen kunnen vervullen.

Er zijn gevallen waarbij dialyse niet nodig is en een farmacologische behandeling voldoende is om de situatie te corrigeren. Meestal zal een arts voor deze aandoening calciumgluconaat of diuretica voorschrijven. Patiënten moeten zich hier strikt aan houden.

  • Het is geen goed idee om laxeermiddelen en magnesiumhoudende maagzuurremmers te gebruiken.
  • Ook moet iemand die gevoelig is voor constipatie dit reguleren door middel van een evenwichtig dieet, dat rijk is aan vezels.

Je moet altijd je huisarts raadplegen als het gaat om de medicijnen die je gebruikt, zelfs als je ze bij de drogist hebt gekocht. Ook moet je alleen supplementen nemen die magnesium bevatten onder medisch toezicht. Houd zoals altijd alle medicijnen buiten het bereik van kinderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.