Hoe werken glycerine-zetpillen?

Glycerine-zetpillen zijn geïndiceerd voor het verlichten van symptomen van tijdelijke en incidentele constipatie bij volwassenen en adolescenten van 12 jaar en ouder.
Hoe werken glycerine-zetpillen?

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Over het algemeen gebruiken mensen glycerine-zetpillen om incidentele constipatie op te lossen. Artsen raden glycerine-zetpillen aan om deze aandoening te behandelen, omdat ze snel en direct werken.

Glycerol is het actieve ingrediënt in zetpillen van glycerine. Het is een stof die bij rectale toediening een laxerende werking heeft. Dit effect wordt bereikt doordat, wanneer de zetpillen worden toegediend, de ontlasting zachter wordt en een licht lokaal irriterend effect heeft, waardoor de darmperistaltiek wordt gestimuleerd.

Hoe werken glycerine-zetpillen?

Zoals we al zeiden, is het effect van glycerine-zetpillen dus aan een tweevoudige werking te wijten. We hebben het dan over de volgende werking in het lichaam:

  • Lokaal irriterend effect op het rectumslijmvlies: het irriterende effect tast de darmwanden niet aan. Het veroorzaakt samentrekking van het rectum en bevordert de uitzetting van ontlasting.
  • Osmotisch effect: glycerol neemt water op en dit, samen met zijn smerende eigenschappen, verzacht de ontlasting en vergemakkelijkt de uitdrijving.

Glycerine-zetpillen beginnen na 15 minuten tot een uur na het inbrengen te werken. Je lichaam neemt bovendien geen glycerol op, het wordt bijna volledig met de ontlasting geëlimineerd.

Indicaties

Vrouw houdt haar pijnlijke buik vast

Artsen raden het gebruik van glycerine-zetpillen aan om incidentele constipatie bij volwassenen te verlichten. We zullen eerst eens bekijken wat constipatie nu precies is.

Wat is constipatie?

Over het algemeen is constipatie wanneer de frequentie van het passeren van ontlasting afneemt. Constipatie is een symptoom dat betekent dat de darmtransit om de een of andere reden wordt verminderd.

Constipatie treft meer vrouwen dan mannen, vooral vrouwen tussen de 20 en 35 jaar en na de leeftijd van 60 jaar. Afhankelijk van hoe lang het duurt, kan constipatie in twee typen worden ingedeeld:

  • Incidenteel: dit kan aan veranderingen in dieet en consumptie van water, gebrek aan lichaamsbeweging, behandeling met bepaalde medicijnen of stressvolle situaties te wijten zijn.
  • Chronisch: voordat artsen constipatie als chronisch beschouwen, moet het minstens 3 maanden duren.

Chronische constipatie kan met situaties verband houden die op die van incidentele constipatie lijken, maar die langer aanhouden. Andere keren is het echter aan spijsverteringsproblemen en bepaalde ziekten te wijten.

Misschien ook interessant om te lezen:
Constipatie behandelen met natuurlijke laxeermiddelen

Hebben glycerine-zetpillen bijwerkingen?

Ontstoken darm

Als je teveel glycerine-zetpillen gebruikt of ze gedurende een lange tijd gebruikt, dan kunnen ze het prikkelbare darm syndroom veroorzaken (Spaanse link). Je kunt soms bovendien symptomen zoals jeuk, een prikkelend gevoel en irritatie in het rectumgebied ervaren.

Het gebruik van glycerine-zetpillen is echter gecontra-indiceerd als je allergisch voor glycerol bent. Je mag ze ook niet gebruiken als je de volgende aandoeningen hebt:

  • Aambeien
  • Symptomen van darmobstructie
  • Blindedarmontsteking
  • Andere darmaandoeningen

Wat zijn de voordelen om ze te gebruiken?

Er zijn drie belangrijke voordelen die het gebruik van glycerine-zetpillen je kunnen bieden wanneer je last van constipatie hebt. Deze voordelen zijn de volgende:

  • Effectieve verlichting van incidentele constipatie.
  • Snelheid.
  • Lokale werking.

Over het algemeen is de gebruikelijke dosis voor volwassenen één glycerine-zetpil per dag en je mag de zetpillen niet langer dan 6 of 7 dagen achter elkaar gebruiken.

Contra-indicaties

Er zijn een aantal omstandigheden waarin je geen glycerine-zetpillen mag gebruiken. Je mag geen glycerine-zetpillen gebruiken wanneer je onder andere:

  • Overgevoeligheid voor een van de bestanddelen hebt.
  • Gastro-intestinale transitstoornissen: je mag ze niet gebruiken als je last hebt van darmpassagestoornissen, zoals bij darmobstructie.
  • Bestaan van buikpijn van onbekende oorsprong: als je buikpijn ervaart zonder een bekende oorzaak, dan mag je deze zetpillen niet gebruiken totdat je de oorzaak van de pijn kent. Het gebruik van laxeermiddelen in deze situaties kan een onderliggende aandoening verbergen die nog onbekend is.

Het gebruik van glycerine-zetpillen is bovendien gecontra-indiceerd wanneer je een aandoening hebt die een zeker gevaar met zich meebrengt als de darmperistaltiek wordt gestimuleerd.

Gebruik Glycerine-zetpillen slechts af en toe

Met glycerine-zetpillen kun je het probleem van incidentele constipatie direct en snel verlichten. Voordat je echter met een behandeling voor constipatie begint, moet je proberen om deze te verlichten door je gewoonten aan te passen.

Het is tot slot belangrijk om te onthouden dat zetpillen de oorzaak van obstipatie niet oplossen. Ze verlichten de symptomen alleen snel en tijdelijk. Aarzel daarom niet om je arts te raadplegen als je regelmatig last van obstipatie hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Buitrago Navarro, J., Albendin Garcia, L., Toledo Calvo, L., & Martos García, R. (2015). ABORDAJE DEL ESTREÑIMIENTO EN LACTANTES POR PERSONAL DE ENFERMERÍA EN UN DCCU. Nutricion Clinica y Dietética Hospitalaria.

  • DE GRUCCI, J. L., & PEREZ, H. M. (1964). SUPOSITORIOS LAXANTES DE CONTACTO EN LA PREPARACION PARA RECTOSCOPIAS. La Semana Médica.

  • Farmacéutica. (2009). Farmacia Empresa Información de mercado MARIA-JOSEP DIVINS. 32 Farmacia Profesional.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.