Macrogol: behandeling van chronische constipatie

Het gebruik van Macrogol voor de behandeling van chronische constipatie is gewoon een hulpmiddel als het gaat om de hygiënische en dieetmaatregelen die voor deze aandoening zijn geïndiceerd. Het moet hand in hand gaan met veranderingen in de voedings- en bewegingsgewoonten van iemand.
Macrogol: behandeling van chronische constipatie
Franciele Rohor de Souza

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Vandaag vertellen we je meer over het gebruik van Macrogol voor de behandeling van chronische constipatie. Macrogol is een farmaceutisch laxeermiddel dat effect heeft dankzij zijn osmotische werking op de darm.

Het werkingsmechanisme zorgt voor een toename van het fecale volume en stimuleert de beweeglijkheid van de dikke darm. Gezien dit osmotische effect verbetert het transport van verzachte ontlasting, waardoor de stoelgang wordt vergemakkelijkt. Het is echter het beste om Macrogol zo kort mogelijk toe te dienen om bijwerkingen te voorkomen.

Behandel deze stof niet als oplossing. Dit is heel belangrijk. Het is eerder gewoon een hulpmiddel, aangezien patiënten ook een reeks hygiënische en dieetveranderingen in hun levensstijl moeten toepassen. Onder deze veranderingen kunnen we een toename van de inname van vloeistoffen en de consumptie van voedingsvezels noemen.

Bovendien is het belangrijk op te merken dat regelmatige lichaamsbeweging en het herstel van iemands ontlastingsgewoonten ook belangrijk zijn. Zonder deze veranderingen zal het gebruik van Macrogol voor de behandeling van chronische constipatie niet tot de kern van het probleem komen.

Welke dosering moet ik nemen?

Patiënten kunnen Macrogol op elk uur van de dag innemen, samen met eten en drinken maar het mag ook zonder. Wat betreft de precieze dosering, deze hangt af van de ernst van het probleem.

Als je Macrogol eenmaal begint in te nemen, moet je na twee dagen beginnen met het verlagen van de dosering. Als de constipatie chronisch is, is de gebruikelijke dosering voor volwassenen één sachet, één tot drie keer per dag. In de meeste gevallen zijn één of twee sachets per dag voldoende.

Afhankelijk van de reactie van het lichaam en de situatie van elke persoon, kunnen individuen tot drie sachets per dag innemen. De behandeling duurt gemiddeld drie weken. Als de symptomen na deze periode aanhouden, moeten patiënten een arts raadplegen.

Als het gaat om het gebruik van Macrogol bij de behandeling van fecale impactie, is de dosering hoger. Meer specifiek, patiënten kunnen maximaal 8 sachets in een periode van 6 uur gedurende maximaal 3 dagen innemen. Nadat je de oplossing hebt bereid, kun je deze maximaal zes uur in de koelkast bewaren.

Hoe moet ik Macrogol innemen?

Macrogol gebruiken bij verstopping

Om Macrogol te bereiden, moet je de inhoud van een zakje oplossen in een half glas water en dit onmiddellijk innemen. Bij de behandeling van fecale impactie is het echter gemakkelijker om alle 8 zakjes in een liter water op te lossen.

Indien nodig kun je de dosering verhogen naar 2 zakjes per dag. Het is echter het beste om een paar dagen te wachten om te zien of de resultaten positief zijn voordat je de dosering verhoogt. De effecten van Macrogol beginnen 24 tot 48 uur na toediening te verschijnen.

Wat zijn de bijwerkingen van Macrogol?

Dit medicijn kan bijwerkingen veroorzaken die zijn ingedeeld op basis van hun frequentie:

 • Zeer zelden voorkomende bijwerkingen: anafylactische reacties, zoals ademhalingsmoeilijkheden of zwelling van de keel en het gezicht zijn zeldzaam. Hetzelfde geldt in het geval van overgevoeligheid in de vorm van huidreacties.
 • Zeer frequent: dit soort bijwerkingen treden op bij hoge doseringen, wat kan leiden tot diarree. Ze verdwijnen echter meestal een of twee dagen nadat het gebruik van Macrogol is gestopt.
 • Frequente reacties: deze kunnen buikpijn of een opgeblazen gevoel zijn.

Contra-indicaties en interacties met Macrogol

Vrouw met constipatie

Onder de contra-indicaties van Macrogol voor de behandeling van chronische obstipatie en fecale impactie vinden de volgende:

 • Kinderen onder de 12 jaar.
 • De aanwezigheid van een perforatie in de darmwand.
 • Obstructie van de dunne darm.
 • Inflammatoire darmziekten.

Verder wordt Macrogol niet aanbevolen voor patiënten die er overgevoelig voor zijn of die lijden aan:

 • Colitis ulcerosa
 • De ziekte van Crohn
 • Toxisch megacolon

Wat betreft de interactie met andere medicijnen, mag je een uur vóór of een uur na inname van Macrogol geen andere medicatie innemen.

Als je zwanger bent of denkt dat je zwanger bent, moet je je arts raadplegen voordat je Macrogol gaat gebruiken. Daarnaast moet je met een specialist praten voordat je Macrogol inneemt terwijl je borstvoeding geeft.

Constipatie vereist meer dan alleen medicatie

Het gebruik van laxeermiddelen en de hoeveelheid die je moet innemen, is onder meer afhankelijk van de ernst van de constipatie. Experts bevelen osmotische geneesmiddelen aan vanwege hun tolerantie en veiligheid. Als ze echter niet hand in hand gaan met een verandering in gewoonten, voeding en fysieke activiteit, zullen ze op zichzelf niet effectief zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Candy, D., & Belsey, J. (2009). Macrogol (polyethylene glycol) laxatives in children with functional constipation and faecal impaction: A systematic review. Archives of Disease in Childhood. https://doi.org/10.1136/adc.2007.128769

 • Zangaglia, R., Martignoni, E., Glorioso, M., Ossola, M., Riboldazzi, G., Calandrella, D., … Pacchetti, C. (2007). Macrogol for the treatment of constipation in Parkinson’s disease. A randomized placebo-controlled study. Movement Disorders. https://doi.org/10.1002/mds.21243

 • de Graaf, L. (2019). Macrogol. Nursing. https://doi.org/10.1007/s41193-019-0012-5


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.