Kinderen met constipatie: wat moeten ze eten?

Constipatie bij kinderen is een probleem dat veel ouders veel zorgen baart. Gelukkig kunnen de meeste gevallen worden opgelost door het dieet van hun kinderen te veranderen. Welk voedsel moeten kinderen met constipatie eten?
Kinderen met constipatie: wat moeten ze eten?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Constipatie bij kinderen is een zeer veelvoorkomend gezondheidsprobleem. Het is gebruikelijk dat veel kleine kinderen aan deze kwaal lijden. Dit probleem lost zich meestal vanzelf op. In sommige gevallen kunnen echter bepaalde veranderingen in de voeding nodig zijn. Vandaag praten we over voedsel dat kinderen met constipatie zouden moeten eten.

Behalve in het geval van een onderliggende ziekte of mechanische oorzaak voor deze situatie, is constipatie bij kinderen is meestal omkeerbaar met behulp van een goed dieet. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn met wat kinderen eten. Op die manier kunnen ouders voorkomen dat ze kleintjes moeten onderwerpen aan farmacologische behandelingen.

In sommige gevallen kunnen laxerende middelen en andere medicijnen nodig zijn. Deze kunnen echter leiden tot bepaalde ongewenste effecten op het lichaam, waardoor de gezondheid van de lever wordt aangetast. Daarom zul je in dit artikel voedingsmiddelen en dieetstrategieën vinden die effectief kunnen zijn bij het voorkomen en behandelen van constipatie bij kinderen.

Nuttige voeding voor constipatie bij kinderen

Als de kleintjes last hebben van constipatie, is het belangrijk om eerst te bepalen hoe ernstig het probleem is. Daarom is het eerste wat ouders moeten doen, een kinderarts bezoeken om een diagnose krijgen. Daarna zal de arts bepalen of farmacologische behandelingen nodig zijn of dat veranderingen in de voeding zullen volstaan.

In de meeste gevallen kan constipatie bij kinderen gelukkig worden voorkomen door het aanpassen van het voedsel dat ze eten. Veel voedingsmiddelen stimuleren de darmbeweging en verlichten de symptomen van constipatie.

Wat zijn de beste opties?

Fruit

Een van de basis-voedingsstoffen voor de behandeling van deze pathologie is vezels. Fruit en groenten zijn rijk aan deze stof die een toename van het volume van de ontlasting en, daarom, peristaltische darmbewegingen mogelijk maakt.

Er zijn twee soorten vezels: oplosbaar en onoplosbaar. De eerste zorgt voor de toename van het volume ontlasting met behulp van de absorptie van water. Op die manier is de doorgang mechanisch sneller en efficiënter. Bovendien is de consistentie van ontlasting beter, omdat oplosbare vezel de hardheid beperkt.

Dit soort vezel is meestal aanwezig in groenten en fruit, wat betekent dat dagelijkse consumptie cruciaal is. Het is echter belangrijk om de vruchten die kinderen eten te variëren. Het kiezen van seizoensfruit is meestal een effectieve strategie als het gaat om het verzekeren van de juiste inname van vitaminen.

Tegelijkertijd is het vermeldenswaard dat er een aanzienlijk verschil is tussen het consumeren van hele vruchten en sappen of smoothies. Als het gaat om sappen en smoothies gaat de vezel die aanwezig is in vruchten verloren, waardoor ze ineffectief in de behandeling van constipatie bij kinderen.

Een kind eet aardbeien

Havermout voor kinderen met constipatie

Als het gaat om onoplosbare vezels, is een van de belangrijkste vertegenwoordigers havermout. Dit soort vezel wordt gekenmerkt door fermentatie op een intestinaal niveau, waardoor korte-keten-vetzuren worden geproduceerd. Dit soort stof heeft een ontstekingsremmende werking en verbetert de samenstelling van de microbiota, of darmflora.

Een gezonde darmflora verzekert de juiste verwerking van voedingsstoffen en een optimale uitwisseling van vloeistoffen. Dit voorkomt diarree en constipatie bij kinderen. De vezels in havermout bestaan voornamelijk uit bèta-glucanen, dat zijn verbindingen die verschillende voordelen bieden.

Aan de ene kant beschikken ze door hun fermentatie over een ontstekingsremmende werking. Tegelijkertijd kunnen ze ook het lipidenprofiel van het individu reguleren, waardoor de LDL-cholesterolwaarden enigszins worden verlaagd.

Volkoren

Naast havermout zijn er andere soorten granen die ook nuttig kunnen zijn als het gaat om constipatie bij kinderen. Echter, elke keer als we onze kinderen granen te eten geven, is het het beste om te kiezen voor volkoren in plaats van verwerkte producten.

Dit soort voedsel beschikt over een lagere glykemische index, wat goed is voor de gezondheid van de alvleesklier en de regulatie en het voorkomen van diabetes. Ook is de hoeveelheid vezels die aanwezig is in volkoren producten aanzienlijk hoger, waardoor een betere darmbeweging mogelijk is.

Een bakje natuurlijke yoghurt

Yoghurt voor de darmflora

Het consumeren van tenminste één portie yoghurt per dag kan de gezondheid van microflora aanzienlijk verbeteren. Daardoor kan het ook de symptomen van constipatie bij kinderen verlichten. Dit voedsel bevat namelijk een grote hoeveelheid probiotica. Dit zijn levende bacteriën die leven in het spijsverteringskanaal, en die veel voordelen voor de gezondheid bieden.

Daarom garandeert de juiste soort microflora de uitwisseling van vloeistoffen en ook de juiste opname van voedingsstoffen. Als gevolg daarvan zal de stoelgang makkelijker verlopen, want de ontlasting zal de juiste consistentie hebben.

De yoghurt die de kinderen te eten krijgen moet een laag suikergehalte hebben. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer suikerhoudende zuivelproducten op de markt verschenen. Deze producten vallen onder de categorie verwerkte levensmiddelen en daarom moeten kinderen hier niet te veel van eten.

Het is echter wel gezond om iedere dag een portie natuurlijke yoghurt te eten, zo lang er geen suikers inzitten. Het helpt daarbij ook om constipatie bij kinderen te voorkomen.

Bekijk ook het volgende artikel:
De oorzaken van constipatie bij baby’s

Kinderen met constipatie moeten meer water drinken

Oplosbare vezels zijn niet effectief als een kind niet voldoende vloeistoffen binnenkrijgt. Daarom is het het beste om minstens zes tot acht glazen water per dag te drinken. Dit verzekert de vorming van ontlasting met de juiste textuur en dat niet al te hard is, wat tot een mechanische blokkade kan leiden.

Bovendien is water een onmisbaar element voor de absorptie en distributie van vitaminen door het lichaam. Het is een fundamenteel onderdeel van ons bloed en is het aanwezig in alle systemen van het menselijk lichaam.

Tot slot

Over het geheel genomen zijn de beste voedingsmiddelen voor kinderen die lijden aan constipatie voedingsmiddelen die veel vezels bevatten. Het is essentieel om voedingsmiddelen die rijk zijn aan oplosbare vezels te combineren met voedingsmiddelen die onoplosbare vezels bevatten. Daarom moeten ouders prioriteit geven aan fruit, groenten en hele granen.

Op deze manier kun je er zeker van zijn dat de hoeveelheid uitwerpselen juist zal zijn en dat de stoelgang zal plaatsvinden zonder complicaties. Bovendien moeten kinderen veel water drinken, omdat de overmatige hardheid van de ontlasting een van de belangrijkste redenen kan zijn waarom de stoelgang lastig is.

Dit alles zal je kind helpen zich snel beter te voelen. Als de constipatie echter een langere tijd aanhoudt of wanner er ook andere symptomen aanwezig zijn, neem dan contact op met je huisarts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Anti M, Pignataro G, et al. Water supplementation enhances the effect of high-fiber in still frequency and laxative consumption in adult patients with functional constipation. Hepatogastroenterology. Mayo-Junio 1998. 45 (21): 727-32.
 • Dreher M. L. Whole fruits and fruit fiber emerging health effects. Nutrients. Diciembre 2018. 10 (12): 1833.
 • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, et al. Impact of sugar on the body, brain and behavior. Frontiers in Bioscience. 2018. 23: 2255-2266.
 • Gómez Carus A, Ceballos Walls I, et al. Informe: datos actuales sobre las propiedades nutricionales de la avena. Fundación Española de la Nutrición. (FEN).2017.
 • Guerra P, Lima L. N, et al. Pediatric funcional constipation treatment with Bifidobacterium – containing yogurt: a crossover, double-blind, controlled trial. World Journal of Gastroenterology. Septiembre 2011. 17 (34): 3916-3921.
 • Mayo Clinic. Estreñimiento en niños. Septiembre 2021.
 • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). Definición y hechos sobre el estreñimiento. U. S. Department of Health and Human Services. Mayo 2018.
 • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). Tratamiento para el estreñimiento en niños. U. S. Department of Health and Human Services. Mayo 2018.
 • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). Síntomas y causas del estreñimiento en los niños. U. S. Department of Health and Human Services. Mayo 2018.
 • Rollet M, Bohn T, et al. Association between dietary factors and constipation in adults living in Luxembourg and taking part in the ORISCAV-LUX 2 Survey. Nutrients. Enero 2022. 14 (1): 122.
 • Wilkins T, Sequoia J. Probiotics for gastrointestinal conditions: a summary of the evidence. American Family Physician. 2017. 96 (3): 170-178.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.