De oorzaken van constipatie bij baby’s

26 oktober 2019
Constipatie is een van de belangrijkste oorzaken van ongemak bij baby’s en ook een van de grootste zorgen van ouders. Lees dit artikel om de oorzaken te achterhalen om het risico op deze aandoening te verminderen.

Als je baby overstuur is en huilt, kan het zijn dat hij last heeft van verstopping. In dit artikel zullen we je vertellen wat de belangrijkste oorzaken van constipatie bij baby’s zijn en hoe je het ongemak van je kind kunt helpen verlichten. Mis het niet!

Wat is constipatie bij baby’s?

Wat is constipatie bij baby’s

De onvolgroeidheid van het darmweefsel van baby’s is een van de belangrijkste oorzaken van constipatie. Constipatie is een veelvoorkomend probleem bij kinderen. Het is zelfs een veelvoorkomende reden voor een bezoek aan de kinderarts, omdat tot wel 8% van de kinderen er last van heeft.

Hoewel er geen duidelijke definitie is van constipatie bij baby’s, wordt het over het algemeen als constipatie beschouwd als:

 • Hun dagelijkse stoelgang afneemt. Sommige baby’s poepen vier tot vijf keer per dag, terwijl anderen het één keer per dag doen of zelfs eens per twee of drie dagen.
 • De baby moeite heeft met persen omdat de ontlasting hard is.
 • De baby pijn heeft bij het persen en als de ontlasting eruit komt.
 • Er een variatie is in de consistentie van de ontlasting. Over het algemeen komt de ontlasting eruit als kleine keutels.
 • Je baby winderig is en koliek heeft.

Wat zijn nu de mogelijke oorzaken van constipatie bij baby’s? Het probleem kan alleen worden behandeld als de oorzaak bekend is. Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken naar de mogelijke oorzaken.

De oorzaken van constipatie bij baby’s

Voordat we ingaan op de oorzaken, is het belangrijk op te merken dat de meeste baby’s die borstvoeding krijgen niet aan deze aandoening lijden. Ze poepen vaak meerdere keren per dag, zelfs direct na elke voeding. Hun ontlasting is over het algemeen vloeibaar of zeer zacht en heeft een geel-oranjeachtige kleur.

Dit is wat constipatie kan veroorzaken:

1. Melkformule

Sommige baby’s ontwikkelen mogelijk constipatie als reactie op de eiwitten die in de flesvoeding aanwezig zijn. Volgens een onderzoek gepubliceerd door de Krant van Kinderartsen: “Zuigelingen die kunstmatig werden gevoed, vertoonden 4, 53 keer meer kans op constipatie dan zuigelingen die voornamelijk borstvoeding kregen.”

Als je overstapt van borstvoeding naar flesvoeding kan dat ook dit ongemak veroorzaken. Op de markt kun je echter melkformule vinden die geschikt is bij milde constipatie. Neem contact op met je huisarts om de melkformule te kiezen die het beste past bij de behoeften van je baby.

2. Aanvullende voeding

Een andere oorzaak van constipatie bij baby’s is het beginnen met aanvullende voeding voor een baby die borstvoeding krijgt. Het toevoegen van nieuw voedsel kan constipatie veroorzaken, zelfs als de baby in het begin niet veel vast voedsel binnenkrijgt.

Onthoud dat het eerste vaste voedsel dat je in het dieet van je baby moet opnemen, groenten en fruit zijn. Volg het advies van je kinderarts om constipatie of complicaties zoals voedselallergieën te helpen voorkomen.

3. Zindelijkheidstraining en invloed op constipatie bij baby’s

De overgang van luier naar het potje is een veelvoorkomende oorzaak van constipatie. Sommige kinderen krijgen hier echt last van als de zindelijkheidstraining begint.

Het gebruik van het potje leidt bij sommige baby’s tot stress en zelfs afwijzing. Dit kan op zijn beurt leiden tot zelfgeïnduceerde constipatie door de drang om te poepen te weerstaan, omdat ze niet op het potje willen.

Lees ook:
Hoe je kind reageert wanneer je met zindelijkheidstraining gaat beginnen

4. Uitdroging

Wanneer ouders beginnen met aanvullende voeding te geven, beginnen ze vaak hun baby ook water te geven. Sommige baby’s willen in het begin misschien helemaal geen water drinken. Omdat de inname van melk is verminderd kan uitdroging optreden, vooral in de zomer.

Als de baby niet genoeg vocht binnenkrijgt, kan zijn ontlasting hard worden, waardoor het moeilijker voor hem wordt om naar de wc te gaan. Er kunnen zelfs kleine wondjes in de anus ontstaan. Je kunt dit ontdekken als je bloedsporen ziet als je de billetjes van je baby afveegt.

5. Medische problemen

Hier volgen enkele van de ernstige oorzaken van constipatie bij baby’s:

     • Botulisme. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de Clostridium botulinum-bacterie en kan dodelijk zijn. Een van de symptomen is constipatie.
     • Aangeboren hypothyreoïdie. De baby heeft geen schildklier of zijn schildklier werkt niet zoals het zou moeten of het is onvoldoende ontwikkeld.
     • Stofwisselingsziekten. Sommige erfelijke ziekten waarbij enige vorm van immobiliteit betrokken is, kunnen een indirecte oorzaak van constipatie zijn.
     • Voedselallergieën. Een allergie is de overdreven reactie van het lichaam op wat het als een aanval beschouwt. Symptomen kunnen variëren van harde ontlasting en moeilijke stoelgang tot diarree.
     • Ziekte van Hirschsprung. Dit is een ziekte in de dikke darm die problemen veroorzaakt bij het passeren van de ontlasting.

Vier tips om constipatie bij je baby te verlichten

Sommige technieken zoals massages kunnen je baby helpen om de stoelgang te verbeteren. Als je kind erg overstuur is en pijn heeft, of als je je veel zorgen maakt over je baby, aarzel dan niet om naar de kinderarts te gaan. Hij zal je enkele aanbevelingen kunnen geven om je baby te verlichten.

Hier zijn enkele tips die je kunt implementeren als preventieve maatregelen of oplossingen voor constipatie.

1. Massages helpen bij constipatie bij baby’s

Het masseren van de buik van je baby kan de darmtransit verbeteren. Masseer de buik van je baby zachtjes maar stevig met de handpalmen en oefen lichte druk uit.

Ontdek ook:
Selderij gebruiken om obstipatie te verlichten

2. Moedig je kind aan om aan lichaamsbeweging te doen

Als je baby al kan kruipen, laat hem dat dan doen. Alle soorten lichaamsbeweging helpen om hun darmtransit te verbeteren. Je kunt ze zelfs helpen door hun benen op en neer te bewegen, alsof ze aan het fietsen zijn.

3. Groente, fruit en vezels om constipatie bij baby’s te helpen voorkomen

Als je al bent begonnen met aanvullende voeding, neem dan groente, fruit en vezels op in de gerechten van je baby en verminder voedsel dat droge ontlasting kan veroorzaken, zoals bananen of rijst.

4. Zorg dat je baby voldoende vloeistoffen binnenkrijgt

Zorg ervoor dat je baby voldoende melk en water drinkt. Onthoud dat als je dat niet doet, de ontlasting van je kind kan verharden en de stoelgang kan belemmeren.

De oorzaken van constipatie bij baby’s zijn zeer variabel en kunnen soms moeilijk te detecteren zijn. Aarzel dus niet om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.