Hoe je kind reageert wanneer je met zindelijkheidstraining gaat beginnen

Ouders vragen zich vaak af wanneer het juiste moment is om hun kind van de luiers af te krijgen. Leeftijd is geen bepalende factor. Het hangt er allemaal vanaf of het kind er aan toe is.
Hoe je kind reageert wanneer je met zindelijkheidstraining gaat beginnen

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het beginnen met zindelijkheidstraining is een van de processen die een belangrijke mijlpaal in de onafhankelijkheid van je baby markeert. Hoe je baby zal reageren wanneer je begint met je baby van de luiers af te krijgen hangt af of je het op het juiste moment doet of niet.

Hoewel je het misschien niet gelooft, meestal leren kinderen eerder dan verwacht hun darmen en blaas onder controle te krijgen. Sommige kunnen er iets langer over doen, terwijl anderen dit binnen enkele weken of zelfs dagen bereiken.

Zoals we altijd zeggen, is het belangrijk om altijd te onthouden dat elk kind anders is. Ze bereiken deze mijlpaal als ze er lichamelijk aan toe zijn.

Hoe je kunt zien of je baby klaar is om met zindelijkheidstraining te beginnen

Er zijn kinderen die zich gaan verstoppen wanneer ze moeten plassen of poepen. Anderen houden hun urine langer dan drie uur op. Dit zijn de indicatoren dat je baby klaar is om van de luiers af te gaan.

Aan de andere kant zijn er kinderen die zichzelf gewoon in hun luiers willen ontlasten. Als dat het geval is, dan zijn ze niet klaar om zindelijk te worden. Je kunt je kind niet dwingen om dit te doen. Het is verstandig om te wachten tot het juiste moment is aangebroken.

Je kunt na twee of drie maanden zien of je kind er klaar voor is of niet. De eerste stap is om je kind voor te bereiden. Vertel hem wat er op een bepaald moment zal gebeuren en laat hem verhalen zien met tekeningen of foto’s die je kunt gebruiken om uit te leggen wat hij zal gaan doen en wat je van hem verwacht.

Wat is de beste leeftijd om met zindelijkheidstraining te beginnen?

peuter met een luier aan

Als je probeert om je baby van luiers af te krijgen als hij anderhalf tot twee jaar oud is, dan is de kans groot dat het dan moeilijker zal zijn dan wanneer hij ouder is. Het kan echter geen kwaad om het te proberen, aangezien sommige anderhalf jaar oude kinderen niet graag luiers dragen, omdat het ze stoort en het wrijving veroorzaakt.

Dit is in theorie het perfecte moment om het kind van luiers af te krijgen. Je kunt proberen om hem geen luier aan te doen maar een broekje om te zien wat er gebeurt. Geduldig zijn en hem aanmoedigen zijn de sleutels tot dit proces.

De ideale leeftijd om met zindelijkheidstraining te beginnen is tussen 2 en 3 jaar oud, wanneer kinderen hun ontlasting kunnen benoemen en volwassenen kunnen vertellen dat ze moeten plassen of poepen.

Wat als ze negatief op de zindelijkheidstraining reageren?

Veel ouders vragen zich af waarom hun kinderen niet met zindelijkheidstraining willen beginnen. Kinderen beseffen niet dat ze een luier dragen. Zindelijkheidstraining is een grote uitdaging.

Moderne wegwerpluiers zijn zeer absorberend. Het kind voelt daardoor nauwelijks ongemak als ze plassen of poepen. Als we ze van de luiers af willen krijgen, dan worden ze vaak bang, omdat ze nog niet begrijpen wat er gebeurt.

Andere kinderen worden bang als ze op het toilet zitten, dus het gebruik van een toiletverkleiner is essentieel, zodat het kind zich niet ongemakkelijk voelt en dan weigert om daar te gaan zitten. Het is ook een goed idee om een opstapje neer te zetten zodat de voeten van je kind niet naar beneden hangen.

Hoe je je kind van luiers af kunt krijgen en met zindelijkheidstraining kunt beginnen

op een potje beginnen met zindelijkheidstraining

Ten eerste moeten kinderen die er klaar voor zijn om met zindelijkheidstraining te beginnen, de aanwijzingen kunnen opvolgen. Je moet langzaam beginnen.

Probeer allereerst te vragen of ze hun ondergoed of luier naar beneden en naar boven willen trekken. Vraag ze dan om moeilijkere dingen te doen, zoals hun luier uit doen en dan meteen op het toilet te gaan zitten.

Een andere manier om hen voor het proces te interesseren is om ze te betrekken bij beslissingen over de benodigdheden van zindelijkheidstraining. Het enige dat je hoeft te doen is onderzoek doen en verschillende dingen uitproberen totdat je vindt wat voor hen het meest comfortabel is.

Wanneer je de juiste benodigdheden hebt gekozen, laat je kind dan zijn favoriete kleur kiezen en een ontwerp dat in het oog springt. Ze zullen het geweldig vinden dat ze het helemaal zelf hebben gemaakt.

Ben je klaar voor ongelukjes?

Het is heel normaal dat je kind een paar ongelukjes heeft tijdens de zindelijkheidstraining. Ze kunnen ongelukjes krijgen, zoals niet op tijd bij het toilet aankomen of zichzelf onder plassen of poepen.

Het is erg belangrijk hoe je met deze ongelukjes omgaat. Vergeet niet dat ze niet binnen een dag zullen leren hoe ze hun darmen en blaas onder controle kunnen houden.

Voorkom om een uitbrander te geven, omdat ongelukjes gebeuren. Behoudt een positieve houding. Je reactie op deze ongelukjes is erg belangrijk, omdat je kind verwacht dat je hem steunt.

Sommige ouders besluiten om hun kinderen zowel overdag als ‘s nachts uit de luiers te krijgen. Je kind ‘s nachts een luier om doen is misschien het beste, zodat je dan niet zo vaak het bed hoeft te verschonen en ervoor kan zorgen dat het een gemakkelijkere overgang voor hem is.

Als je er echter voor kiest om ‘s nachts geen luier om te doen, dan raden we je aan wegwerp-slaapmatten op het bed te leggen en ze te verwijderen als je kind een ongelukje heeft.

Zijn er verschillen tussen jongens en meisjes?

jongen en meisje op een potje

Tot de leeftijd van 3 jaar is de ontwikkeling van het kind bij zowel jongens als meisjes vrijwel gelijk. Wanneer kinderen echter de leeftijd van 4 jaar bereiken, dan worden er een aantal verschillen merkbaar.

Enerzijds worden de testosteronspiegels hoger bij kinderen wanneer ze 3 worden. Aan de andere kant beïnvloeden sociale invloeden kinderen op verschillende manieren.

Deze verschillen kunnen ook op zindelijkheidstraining van invloed zijn. Meisjes ontwikkelen zich tijdens hun eerste levensjaren sneller dan jongens, waardoor ze sneller ontwikkelingsmijlpalen bereiken.

Vanuit een psychologisch perspectief zijn jongens echter vaker bereid om nieuwe uitdagingen aan te gaan en reageren ze beter op de nieuwe uitdaging om te stoppen met het dragen van luiers.

Wat zijn de verschillen?

Het is geen wonder dat veel meisjes sneller zindelijk worden dan jongens. Ze ontwikkelen hun taal vaak sneller, waardoor ze volwassenen eerder kunnen vertellen wanneer ze moeten plassen of ontlasten.

Een voordeel voor jongens tijdens dit proces is dat ze niet veel voorzichtige hygiëne nodig hebben. Voor meisjes is het ingewikkelder om op openbare plaatsen naar de wc te gaan. Dit leidt ertoe dat veel ouders besluiten om langer te wachten om hun dochters van de luiers af te krijgen.

Meisjes leren zindelijkheidstraining gemiddeld sneller. Hun cognitieve ontwikkeling stelt hen in staat om de verschillende stappen om het toilet te kunnen gebruiken gemakkelijker te leren. Jongens hebben het hier vaak moeilijker mee dan meisjes.

Conclusie

Tijdens het proces van zindelijkheidstraining is geduld het belangrijkste. Zindelijkheidstraining is een grote stap, dus het is belangrijk om je kind liefde en begrip te tonen. Vergeet niet dat ze gewoon kinderen zijn en bezig zijn met leren. En jij, als ouder, leert ook om je kinderen dingen beter te leren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Asociación Española de de Pediatría. AEP. Guía práctica para padres. Desde el nacimiento hasta los 3 años.
  • María Teresa Pacheco García. Federación de Enseñanza de CC.OO. de Andalucía. El control de esfínteres en los niños/as de 3 a 6 años. Nº 13 marzo 2011.
  • KidsHealth from Nemours. Análisis de sangre: testosterona. Qué es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.