Hoe kun je gesloten comedonen herkennen en behandelen?

Gesloten comedonen zijn een mild acne-probleem dat op de meest geschikte manier behandeld moet worden, zodat ze niet erger worden of ongemak veroorzaken. Leer meer in dit artikel.
Hoe kun je gesloten comedonen herkennen en behandelen?

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Gesloten comedonen zijn kleine cystes die op de huid verschijnen. Men brengt ze in verband met acne en zijn moeilijk te behandelen. Gesloten comedonen zien eruit als bultjes of klontjes en worden veroorzaakt door verstopte poriën. Men noemt deze bultjes ook wel eens whiteheads.

Gesloten comedonen verschijnen meestal in het gezicht of op de rug. Ze geven de huid een onregelmatige en ruwe textuur. Deze bultjes worden gevormd door de ophoping van dode huidcellen en olie.

Gesloten comedonen kunnen vaak behandeld worden met receptvrije producten. Andere keren vereisen ze professionele interventie. Ze treffen mensen van alle leeftijden, maar komen het meest voor bij adolescenten en volwassenen met een vette huid.

Hoe zien gesloten comedonen eruit?

Closed Comedones are the opposite of blackheads
Mee-eters zijn open comedonen en staan dus via een opening in contact met de lucht.

Gesloten comedonen zien er in hun typische vorm uit als een bult op het huidoppervlak. Vaak hebben ze een ‘whitehead’ in het centrum, hoewel dit niet altijd het geval is. Sommige zien er gewoon uit als bultjes zonder enige kleuring.

Als ze een diameter van minder dan een millimeter hebben, heten ze microcomedonen. Zijn ze groter, dan heten ze macrocomedonen.

Gesloten comedonen niet omgeven door een rode vlek. Dit in tegenstelling tot pustels, die andere bultjes zijn die door acne veroorzaakt worden. Wat ze onderscheidt van open comedonen is dat de huid over de in de verstopte porie gevormde prop heen groeit. Bij de open daarentegen, die men ook wel mee-eters noemt, is er geen huidbedekking, maar liggen ze bloot.

De oorzaken van gesloten comedonen

Gesloten comedonen vormen zich als een porie verstopt raakt door dode cellen en ander vuil. Sebum, dat via de poriën het huidoppervlak bereikt, begint zich dan op te hopen en verhardt.

Sebum is een natuurlijke olieachtige substantie die de huid smeert. Als het zich ophoopt en verhardt door een verstopte porie, schept het de omstandigheden voor een bacterie die Propionibacterium acnes heet om te woekeren.

Soms reageert de huid op deze bacteriën door bovenop de prop zelf te groeien. Op deze manier ontstaat een soort “hermetische afsluiting” die deze micro-organismen omsluit. Op dit punt worden gesloten comedonen gevormd.

In sommige gevallen is er sprake van een versnelde talgproductie. Dit maakt iemand vatbaarder voor het ontstaan van deze vorm van acne. Deze versnelling treedt vaak op tijdens de adolescentie, bij rokers, en bij volwassenen met een vette huid.

Andere beïnvloedende factoren zijn de volgende:

  • Overmatig wassen van de huid
  • Vochtigheid in de omgeving
  • Een dieet rijk aan suikers, zuivelproducten, en vetten
  • Een dieet met een tekort aan linoleaat, een stof die gewoonlijk in plantaardige oliën voorkomt
  • Hormonale veranderingen voorafgaand aan de menstruatie
  • Overmatig gebruik van vochtinbrengende crèmes

Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Vernauw je poriën met deze 5 natuurlijke remedies

Hoe je gesloten comedonen kunt behandelen

De behandeling van gesloten comedonen hangt af van de ernst van het probleem. Het is echter belangrijk te benadrukken dat het geen goed idee is om ze met de hand voor de badkamerspiegel te verwijderen. Dat kan namelijk verschillende negatieve effecten hebben.

Een slecht verwijderde whitehead of blackhead kan geïrriteerd en geïnfecteerd eindigen, en zelfs littekens vormen die heel moeilijk uit te roeien zijn. Als je ze wilt laten verwijderen, kun je het beste naar een professionele schoonheidsspecialiste of dermatoloog gaan. Er zijn ook andere vrij verkrijgbare behandelingen mogelijk.

Behandelingen zonder recept

Er zijn verschillende vrij verkrijgbare producten die effectief kunnen zijn bij de behandeling van gesloten comedonen, zolang het probleem mild is. Tot de meest populaire behoren de volgende:

  • Benzoylperoxide vermindert gist en bacteriën aan de oppervlakte van de huid, en ook ontstekingen.
  • Azelaïnezuur vermindert de groei van bacteriën in de follikels. Het verlicht ook ontstekingen en herstelt de normale groei van huidcellen.
  • Salicylzuur helpt keratine af te breken. Het vermindert ook de snelheid waarmee cellen in de follikels worden afgestoten.
  • Retinoïden regelen de natuurlijke afschilfering van de huid (Spaanse link) en verhogen de collageenproductie. Dit vermindert het aantal dode cellen en voorkomt de vorming van gesloten comedonen.
  • Glycolzuur zorgt voor een natuurlijke afschilfering en voorkomt de vorming van alle soorten comedonen.

Medicijnen om gesloten comedonen te behandelen

Als er een ernstig probleem met gesloten comedonen is, zal je dermatoloog hoogstwaarschijnlijk kiezen voor het gebruik van enkele receptgeneesmiddelen. Hormoontherapie is meestal aangewezen in deze ernstige gevallen.

In moeilijke gevallen kunnen ook isotretinoïne of andere soortgelijke middelen worden voorgeschreven. Dit is echter meestal het laatste redmiddel.

Professionele behandelingen

Microdermoabrasión para tratar los comedones cerrados.
Microdermabrasie wordt gebruikt om sommige huidproblemen te behandelen. Het kan niet altijd toegepast worden en moet door een professional aangegeven worden.

In sommige gevallen kan je dermatoloog behandelingen aanraden zoals microdermabrasie, mesotherapie, of chemische peelings. Deze procedures zijn vaak effectief om de huidkwaliteit te verbeteren en gesloten comedonen te voorkomen.

Gesloten comedonen zijn een vervelend huidprobleem

Idealiter moet je alle bovenstaande maatregelen aanvullen met een gezond dieet. Het is ook belangrijk dat de routinematige reiniging van de huid goed gebeurt, zonder te overdrijven, en met de juiste producten.

Gesloten comedonen zijn geen ernstig gezondheidsprobleem, hoewel ze wel vervelend zijn. Ze kunnen echter grote problemen geven als je ze verkeerd behandeld.

Het beste wat je kunt doen is het verschijnen van deze bultjes voorkomen door eenvoudige maatregelen zoals een goede huidhygiëne. Het is ook heel belangrijk om je huid regelmatig te scrubben. Overdrijf het niet, maar verwaarloos dit belangrijke deel van de huidverzorging ook niet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Vega, N., Orlandi, D., & Rojas, H. (2018). Técnicas quirúrgicas y láser en cicatrices atróficas de acné. Revista Chilena de Dermatología, 32(4).
  • Fernández Vozmediano, José, and José Armario Hita. “Retinoides en dermatología.” Med. cután. ibero-lat.-am (2003): 271-294.
  • López-Ybarra, R. (2021). Nuevos tratamientos en acné.
  • Sánchez-Dueñas, Luis Enrique, and Andrea Tovar-Garza. “Tratamiento farmacológico tópico en pacientes con acné.” Dermatología Revista Mexicana 63.S1 (2020): 33-40.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.