Hoe kun je besparen op je verwarmingsrekening?

Weet jij hoe je kunt besparen op je verwarmingsrekening? Wij vertellen je wat je kunt doen om in de winter niet onaangenaam verrast te worden door je electriciteits- en gasrekening.
Hoe kun je besparen op je verwarmingsrekening?

Geschreven door Ana Luzardo

Laatste update: 24 augustus, 2022

De verwarming is een systeem dat wordt gebruikt om een gebouw op te warmen. Het wordt gebruikt tijdens de winter als het erg koud is. Als je dus in een gebied met deze kenmerken woont, vraag je je misschien af hoe je hierop kunt besparen en je verwarmingsrekening laag kunt houden tijdens de winterperiode.

Verwarming is noodzakelijk en 67% van het totale energieverbruik in een woning wordt gebruikt voor verwarming en warm water. Dus, om je verwarmingsrekeningen te verlagen en het milieu te helpen, moet je leren hoe je kunt besparen op verwarming.

Moet ik de verwarming uitzetten als ik het niet gebruik, of een constante temperatuur aanhouden?

Het uitzetten van het verwarmingssysteem verspilt in sommige gevallen meer energie dan als je het aan laat staan. Als je het aan- en uitzet, moet het hele proces opnieuw opstarten en dat kost bij bepaalde systemen zoals vloerverwarming meer energie.

Wat we aanbevelen is om hem op een constante temperatuur te laten staan en hem lager te zetten als je enkele uren van huis gaat, bijvoorbeeld als je naar je werk gaat. Je kunt de verwarming ook uitzetten als je gaat slapen, aangezien je dan lekker warm onder de dekens ligt. Een temperatuur tussen de 15,5 en 18 graden is voldoende om te rusten.

8 tips om te besparen op je verwarmingsrekening

Je kunt leren besparen op verwarming en voorkomen dat je wordt afgeschrikt door je elektriciteits- of gasrekening. We geven je daarom 8 tips om warm te blijven tijdens de winter zonder je gezinsbudget te verpesten. Wees niet langer bang voor de winter en de bijbehorende kosten!

1. Maak gebruik van zonlicht

Hoe kun je besparen op je verwarmingsrekening

In de winter kan de zon goed van pas komen om geld te besparen. Houd de jaloezieën of gordijnen overdag open om de meubels en de vloeren het zonlicht te laten absorberen. Als de zon ondergaat, sluit dan de jaloezieën of gordijnen om de warmte binnen te houden.

Behalve dat zonlicht warmte genereert, geeft het ook licht en zo voorkom je dat je de lampen aan moet doen, wat ook weer extra kosten met zich meebrengt.

2. Gebruik jaloezieën en gordijnen om te besparen op je verwarmingsrekening

Als je geen dik glas in je ramen hebt, dan is het aan te raden om gordijnen en jaloezieën te gebruiken om je huis warm te houden. Deze fungeren als een soort deken of barrière tegen de kou die er doorheen kan komen. Glas heeft de neiging snel af te koelen, dus het is het beste om deze techniek ‘s avonds te gebruiken als het koud is.

3. Plaats een thermisch isolatiesysteem in je ramen

Thermische isolatie wordt gedefinieerd als het vermogen om de warmteoverdracht te beperken wanneer deze bepaalde limieten niet zou moeten overschrijden. In deze gevallen is het dus raadzaam om isolatie aan te brengen. Je kunt dit thuis doen met bepaalde materialen zoals noppenfolie.

  • Om dit plastic als isolatie te gebruiken, knip je een stuk af ter grootte van het raam.
  • Breng met behulp van een waterspuit een dun laagje water aan op het raam en plaats dan de noppenfolie, met de noppen of bubbels naar je toe.
  • Door het water blijft het aan het raam plakken.

4. Installeer een thermostaat

Een thermostaat is een apparaat dat wordt aangesloten op een verwarming of airco en waarmee je de temperatuur automatisch kunt regelen. Je houdt zo een constante temperatuur met slechts kleine variaties aan.

In de loop van de tijd zijn er programmeerbare en digitale thermostaten uitgevonden, zodat het systeem de temperatuur op verschillende niveaus kunnen houden, afhankelijk van het tijdstip van de dag.

5. Leg niks over je radiatoren

Plaats geen meubels of kleding op het verwarmingssysteem. Dit belemmert de afgifte van warmte. Hierdoor moet het hele mechanisme harder werken om de temperatuur op peil te houden en verbruikt het meer energie.

6. Houd je verwarmingssysteem in goede staat

Naast het verlengen van de levensduur van het verwarmingssysteem, bespaart goed onderhoud geld omdat het de prestaties verhoogt. Het vermindert het energieverbruik tussen wel 10% en 20%.

7. Verwarm geen lege kamers om op je verwarmingsrekening te besparen

Verwarm indien mogelijk alleen de bewoonde delen van het huis. Waarom zou je warmte nodig hebben in de kamers die je niet gebruikt? Als je minder warmte gebruikt dan ben je minder geld kwijt en bespaar je dus op je verwarmingsrekening.

8. Koop een systeem dat energie-efficiëntie garandeert

De term energie-efficiëntie verwijst naar hoeveel energie een apparaat verbruikt. Er is een beoordeling om vast te stellen of een apparaat al zijn functies kan uitvoeren met het laagst mogelijke energieverbruik:

  • Zeer efficiënt verbruik: A+++, A++ en A+
  • Matig verbruik: A en B
  • Minder efficiënt verbruik: C en D

Ook interessant om te lezen:
Water en energie besparen in de keuken

Energie-efficiëntie verwijst naar hoeveel energie een apparaat verbruikt

Bespaar op je verwarmingsrekening om geld te besparen en voor het milieu te zorgen

Het is raadzaam om op zoek te gaan naar een apparaat dat voldoet aan de hoogste eisen van een efficiënt verbruik en dat je kan helpen je rekening tot een minimum te brengen. Deze apparaten zijn meestal duurder dan apparaten die meer verbruiken, maar op de lange termijn bespaar je een grote som geld.

Bovendien is dit zeer gunstig voor het milieu. Door efficiënter te verwarmen komen er minder afvalstoffen in het milieu terecht. Als je de mogelijkheid hebt om te investeren in een verwarmingssysteem dat efficiënt is en de impact op het milieu vermindert, doe het dan.

Tot slot, andere manieren om op je verwarmingsrekening te besparen, zijn om alleen warm water te gebruiken voor de douche en kort te douchen. Draai ook de kraan dicht als je geen water gebruikt. Onthoud dat dit niet alleen de kosten in je portemonnee zal verminderen, maar ook je ecologische voetafdruk zal verkleinen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.