De soorten verwarmingssystemen: voor- en nadelen

Er zijn veel soorten verwarmingssystemen en het kan lastig zijn om de meest geschikte voor je huis te kiezen. Het artikel van vandaag is een compilatie van de voor- en nadelen van dit soort mechanismen.
De soorten verwarmingssystemen: voor- en nadelen

Geschreven door Facundo Martin Desimone

Laatste update: 24 augustus, 2022

Verwarmingssystemen zijn erg handig om warm te blijven wanneer kou onze huizen binnendringt. Er zijn veel manieren om op te warmen, maar het artikel van vandaag zal je alles vertellen wat je over de vele soorten verwarmingssystemen en hun voor- en nadelen moet weten.

Het doel van dit apparaat is om de kou te verdringen. Zoals je weet, is het mogelijk om in specifieke afgesloten ruimtes van een gebouw de temperatuur te verhogen.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten verwarmingssystemen, van biomassa en elektrisch of verwarming met gas en met hernieuwbare energiebronnen. We bespreken de voor- en nadelen van elk systeem.

De soorten verwarmingssystemen

Verwarmingssystemen op gas

Zoals de naam al doet vermoeden, maakt dit verwarmingssysteem gebruik van aardgas of gas in flessen om de temperatuur in een gesloten omgeving te handhaven. Het is tegenwoordig een van de meest gebruikte vormen. Laten we de voor- en nadelen eens bekijken:

  • De voordelen: Het gas is zuiniger dan andere verwarmingssystemen en het is niet nodig om energie op te slaan.
  • De nadelen: Dit is een gecentraliseerd systeem dat is ontworpen om in steden te werken, zodat het buiten de grote steden soms niet beschikbaar is.

Elektrische verwarmingssystemen

Vrouw en haar kat bij elektrische verwarming

Elektrische kachels zijn draagbaar en je kunt de warmtebron naar wens verplaatsen. Er is misschien geen gasverwarmingssysteem beschikbaar, maar er is waarschijnlijk een goede elektrische aansluiting die je kunt gebruiken. Dit zijn apparaten die je op de meeste plaatsen kunt aansluiten en die draagbaar of centraal zijn.

  • De voordelen: Het belangrijkste voordeel van deze verwarmingssystemen is dat ze niet altijd geïnstalleerd hoeven te worden en de lucht schoon houden, omdat ze geen dampen of vreemde geuren afgeven.
  • De nadelen: Ze zijn minder effectief voor het verwarmen van grote omgevingen en duurder, omdat ze veel elektriciteit verbruiken.

Biomassa verwarmingssysteem

Pellets van hout

Volgens een artikel dat door de Complutense Universiteit van Madrid is gepubliceerd (Spaanse link), is biomassa het afval dat door hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen wordt geproduceerd.

Een daarvan zijn houtpellets: kleine cilinders die van de overblijfselen van zaagsel en ander hout worden gemaakt door ze samen te persen. Dit subtype biomassa is vaak een brandstof uit pelletkachels die een biomassaverwarmingssysteem creëert.

  • De voordelen: Het vervuilt het milieu niet erg en is ook veilig en betrouwbaar.
  • De nadelen: Er is een gat in de muur nodig dat naar de buitenkant van het huis gericht is, zodat de rook eruit kan komen. Je moet ze bovendien elke week schoonmaken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Tips om een duurzaam huishouden te creëren

Verwarmingssystemen op basis van hernieuwbare energie

Naast biomassaverwarming zijn er andere ecologische systemen om de omgeving te verwarmen. Verwarmingssystemen met hernieuwbare energiebronnen krijgen de energie via processen waarbij grondstoffen zoals water, wind, aarde en zon worden gebruikt. Laten we eens naar hun voor- en nadelen kijken.

  • De voordelen: De soorten energie die dit systeem nodig heeft, zijn gratis en onbeperkt en ze vervuilen niet.
  • De nadelen: De energiebronnen zijn niet overal beschikbaar en uiteindelijk zal het type hernieuwbare energie dat haalbaar is voor deze functies van de beschikbare bron in elke regio afhangen. Een ander nadeel is dat een aantal van deze systemen intermitterend zijn: zonne-energie. Je hebt dus een back-upsysteem nodig om niet plotseling zonder te zitten.

SARA, een hoogwaardig verwarmingssysteem voor elk budget

Tot slot moeten we nog de SARA noemen, een verwarmingssysteem ontwikkeld door Argentijnse wetenschappers dat twee keer zo goed thermisch presteert en opmerkelijk zuinig is.

Het omvat bovendien het SARA-systeem of de Argentijnse sociale kachel met hoge prestaties (estufa social Argentina de alto rendimiento) de constructie van de kachel voor mensen zonder technische kennis door enkele basisinstructies op te volgen (Spaanse link).

De benodigde materialen zijn vrij toegankelijk: cob (leem) bijvoorbeeld, dat een isolator is en dus thermische energie bespaart. SARA-kachels kunnen de meest kwetsbare huishoudens bereiken en het mechanisme is veel veiliger dan dat van conventionele gaskachels.

Een optie om te overwegen wanneer je op zoek bent naar een verwarmingssysteem voor thuis. We hopen dat je van dit artikel over de soorten verwarmingssystemen hebt genoten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Universidad Complutense de Madrid. Cuadernos Económicos de ICE. Cerdá, Emilio. Energía obtenida a partir de biomasa. España 2012.
  • Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). CENPAT-CONICET. Cannizzaro, Alejandro. Calefacción accesible y de primer nivel. Argentina 2015.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.