Hoe kun je basilicum invriezen en het hele jaar bewaren?

In dit artikel vertellen we je hoe je basilicum kunt invriezen en het hele jaar vers kunt houden. Met dit advies zullen de geur en de smaak van dit aromatische kruid het hele jaar door aanwezig zijn in je keuken!
Hoe kun je basilicum invriezen en het hele jaar bewaren?

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 24 augustus, 2022

Basilicum is een fris en aromatisch kruid dat we gebruiken bij het koken om onze maaltijd een speciale smaak te geven. Omdat het een plant is die goed gedijt in de warmste maanden, verandert zijn uiterlijk wanneer de temperatuur daalt.

Het droogt meestal uit, verdort en het wordt erg moeilijk om er verse blaadjes af te halen. Als we basilicum invriezen, kunnen we er echter het hele jaar van genieten.

Of je nu een plantje in je tuin of op je balkon hebt staan, of dat je het vers in de supermarkt hebt gekocht. Het is mogelijk om het lang vers en intact te houden. In dit artikel vertellen we hoe je kunt genieten van de sensatie die basilicum in gerechten teweegbrengt.

Alternatieven om basilicum in te vriezen en te bewaren

Er zijn verschillende mogelijkheden om basilicum in te vriezen en lange tijd in perfecte staat te bewaren. Wat we in gedachten moeten houden, is dat we in elk geval alleen met de blaadjes werken en de steeltjes weggooien.

Een ander belangrijk detail is dat basilicum een hoog watergehalte heeft. Als we de blaadjes afsnijden en ze niet meteen gebruiken, worden ze zwart en verliezen ze hun smaak. Daarom raden wij je aan basilicum niet te drogen, want het is een zeer delicaat kruid en het zal zijn aroma verliezen.

In de vrieskou kan het wel tien maanden meegaan, dus hier zijn enkele manieren om basilicum in te vriezen en ervoor te zorgen dat het al zijn eigenschappen behoudt.

De bladeren in hun geheel invriezen

Om de bladeren in hun geheel in te vriezen, moet je de volgende procedure volgen:

 • Scheid de blaadjes van de steeltjes.
 • Was ze zeer zorgvuldig. Dompel ze onder in een glas koud water, omdat ze zeer kwetsbaar zijn en een sterke waterstraal de structuur van de blaadjes kan beschadigen.
 • Droog ze met keukenpapier.
 • Doe ze in een luchtdichte zak om in te vriezen.

Op die manier kan men de basilicum gedurende minstens tien maanden bewaren, volgens een studie die in het Cuban Journal of Pharmacy (Spaanse link) werd voorgesteld.

Waarschijnlijk zullen sommige blaadjes breken of krimpen, en dus niet meer vers zijn wanneer we ze ontdooien. Dit is echter geen probleem als we ze fijnmalen om ze aan voedsel toe te voegen.

Basilicum op een houten snijplank

Basilicum invriezen in ijsblokjes

Dit is een meer praktische manier om basilicum in te vriezen. Je hebt alleen een ijsblokjesvorm nodig, precies dezelfde die we gebruiken om ijsblokjes te maken. Als je de blaadjes goed gewassen hebt, doe je er vijf of zes in elk vakje, en voeg je olie toe. Op deze manier heb je een natuurlijk geurend ingrediënt van basilicum!

Met olijfolie en zout

Het bewaren van basilicum in olijfolie is een van de meest gebruikte manieren. Nadat je de blaadjes hebt gewassen en gedroogd zoals hierboven aangegeven, volg je deze stappen:

 • Doe de blaadjes in een kruidenmolen en voeg olijfolie toe, ongeveer twee lepels voor elke royale handvol blaadjes.
 • Maal het geheel fijn tot je een egale pasta krijgt.
 • Verdeel het mengsel over de compartimenten van een ijsblokjesvorm en vries het in.

Om het te bewaren met zout is de procedure heel eenvoudig en heb je basilicumblaadjes, zout, olijfolie en een glazen pot nodig. Maak in de pot een matrasachtige structuur van de blaadjes met een laag zout tot de pot vol is.

Bedek het geheel daarna met olijfolie en doe het deksel op de pot. Je kunt basilicum op deze manier ongeveer twee maanden bewaren.

Maak pesto en vries het in

Deze optie is een van onze favorieten, want als je ingevroren pesto hebt, bespaar je een hoop voorbereidingstijd bij het maken van een goed pastagerecht.

Je hebt basilicumblaadjes, olijfolie en zout nodig om een pesto basis  te maken. Je moet de blaadjes fijnmalen en de olie en het zout toevoegen. Om dit in te vriezen, kun je de pasta in een ijsbakje doen.

Als je liever een pesto hebt die iets eleganter is, stellen we je voor dit recept te proberen:

 • 130 gram basilicumblaadjes
 • 60 ml olijfolie
 • 30 gram noten
 • 1 eetlepel citroensap
 • 65 gram Parmezaanse kaas of een vergelijkbare kaas
 • 1 teentje knoflook en zout naar smaak

Verwerk alle ingrediënten en doe ze in vriezerbestendige potten, voeg een scheut olijfolie toe en vries in. Dit blijft een jaar goed.

Een schaaltje met pesto erin

Advies om basilicum in te vriezen of te bewaren

Als je de basilicum niet wilt invriezen, maar wel wat langer wilt bewaren dan op natuurlijke wijze, moet je het ergens bewaren waar het beschermd is tegen daglicht. In een pot ergens in het donker kan je het onder goede omstandigheden tot twee weken bewaren.

Een ander alternatief is om het in te vriezen, maar de bladeren gezond te houden. Neem hiervoor de schone en droge bladeren en leg ze in een bak in de vriezer.

Als ze eenmaal solide zijn, kun je ze in luchtdichte bakjes bewaren. Op deze manier blijven de bladeren in een betere conditie dan wanneer je ze invriest volgens de instructies aan het begin van het artikel.

Ten slotte is er altijd de mogelijkheid om verse kruiden zoals basilicum te drogen. Nadat je de blaadjes hebt gewassen en gedroogd, moet je ze buiten leggen, maar niet in de zon, om te voorkomen dat insecten ze opeten of dat ze hun smaak verliezen.

Je weet dat ze droog zijn als ze knapperig zijn en makkelijk verkruimelen. Veel mensen raden het echter af om dit met basilicum te doen omdat het een gevoelig kruid is, dus we laten het aan jou over om dat te beslissen.

Laatste tips

In dit artikel hebt je gezien dat het mogelijk is basilicum lang te bewaren met behoud van het merendeel van zijn organoleptische eigenschappen. We willen er alleen aan toevoegen dat je de basilicum moet malen wanneer je het aan je voedsel toevoegt. Als je de basilicum vooraf plukt, wordt hij zwart en verwelkt hij.

We gebruiken verse basilicum om de smaak van dranken, infusies, azijn en oliën te verbeteren. Al deze bereidingen moeten in de koelkast worden bewaard en binnen vier dagen na de bereiding worden opgegeten. Dit is nodig om de ontwikkeling van bacteriën te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Sánchez Govín, E., Leal López, I. M., Fuentes Hernández, L., & Rodríguez Ferrada, C. A. (2000). Estudio farmacognóstico de Ocimum basilicum L.(albahaca blanca). Revista Cubana de Farmacia34(3), 187-195.
 • Longoni, T., Alonso Esteban, J., Ciappellano, S., Matallana González, M., & Torija Isasa, M. E. (2015). Interés de la albahaca (Ocimum basilicum) como alimento: valor nutritivo y propiedades funcionales. In Congreso Nacional de Ciencias Hortícolas, Sociedad Española de Ciencias Hortícolas(Vol. 71, pp. 429-432).
 • Bunning, M., Woo, D., & Kendall, P. Hierbas: cómo conservarlas y usarlas (Doctoral dissertation, Colorado State University. Libraries).
 • Galiano, C. (2013). Comprar, Conservar y Congelar nuestros alimentos desde la A hasta la Z. Bubok.
 • Martija-Ochoa, M. (2020). Cultive en casa hierbas aromáticas. Parkstone International.
 • Green, A. (2007). El Libro de las especias: hierbas aromáticas y especias. Ediciones Robinbook.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.