7 ideeën voor het avondeten als je op dieet bent

Het avondeten is een groot probleem voor ons lichaam omdat we de calorieën die we tijdens deze laatste maaltijd van de dag binnenkrijgen, vaak niet meer verbranden. Daarom delen we in dit artikel zeven ideeën voor het avondeten om binnen een week af te vallen zonder honger te hoeven lijden.
7 ideeën voor het avondeten als je op dieet bent
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 25 mei, 2018

Als het je doel is om af te vallen en toch gezonde, uitgebalanceerde, voedzame en natuurlijk heerlijke maaltijden te kunnen nuttigen zonder honger te hoeven lijden, dan hebben wij zeven geweldige ideeën voor het avondeten voor je die je hierbij kunnen helpen.   

Door deze maaltijden als uitgangspunt te gebruiken, kun je nog veel meer recepten bedenken die smaakvol zijn en boordevol voedingsstoffen zitten. Het beste is dat deze recepten geen bloem of schadelijke vetten zullen bevatten.

Goed avondeten is de sleutel tot gewichtsverlies

Als je gemakkelijk gewicht wilt verliezen zonder honger te hoeven lijden dan moet je je met name richten op het avondeten. Het avondeten is namelijk hoogstwaarschijnlijk de maaltijd die ervoor zorgt dat je aankomt en dat je lichaam vet opslaat rond je middel. De calorieën die je tijdens deze laatste maaltijd van de dag binnenkrijgt verbrand je meestal niet. Het gevolg hiervan is dat je lichaam deze energie opslaat als reserve.

En dat is precies de reden waarom we moeten kiezen voor maaltijden die vol rauwe of gekookte groenten zitten, vergezeld van licht verteerbare eiwitten en gezonde vetten. Deze combinatie van voedingsstoffen versnelt namelijk de stofwisseling. Hierdoor zul je meer calorieën verbranden en tegelijkertijd ‘s nachts goed kunnen uitrusten.

Om dit te doen is het echter ook belangrijk om zo vroeg mogelijk te eten, minstens drie uur voordat je naar bed gaat. Als je toch merkt dat je in de loop van de avond nog honger krijgt kun je een kopje thee of een glas plantaardige melk (haver- of amandelmelk) drinken of zelfs een appel of een peer eten.

En als we het avondeten overslaan?

De mensen die ervoor kiezen om het avondeten over te slaan of zich aan strenge, caloriearme diëten te houden maken een onnodige opoffering. Dit zal hen namelijk niet helpen om af te vallen. Bovendien zorgt het er ook voor dat ze na hun dieet weer sneller aankomen. Hun lichaam zal hierdoor namelijk zo min mogelijk energie gaan verbruiken. En alle energie die dan overblijft wordt als overlevingsmechanisme door het lichaam opgeslagen.

Wat je moet doen is kiezen voor de juiste producten, deze gematigd consumeren en niet geobsedeerd raken door calorieën. Het eindresultaat is effectief gewichtsverlies zonder honger te lijden. Als je dit doet zul je al binnen een week positieve resultaten opmerken.

7 ideeën voor het avondeten

1. Maandag: crèmesoep van groenten en erwten

Soep is een van de Ideeën voor het avondeten als je op dieet bent

Koud of warm, crèmesoepen gemaakt van groenten die in het seizoen zijn, zijn een van de beste ideeën voor het avondeten. Dit soort soepen zijn namelijk zeer vullend en supergezond. Kies voor de groenten die je zelf het lekkerst vindt. Probeer er indien mogelijk ook een portie peulvruchten naast te consumeren. Peulvruchten voorzien het lichaam tenslotte van eiwitten en vezels.

Erwten zijn een van de beste peulvruchten die je kunt eten. Ze zijn gemakkelijk verteerbaar en hebben een heerlijke smaak.

2. Dinsdag: gazpacho en gevogelte

Gazpacho, een soep van verschillende groenten (tomaat, komkommer, paprika, knoflook), is geweldig voor warme nachten of wanneer we een vitamine- of mineralenboost nodig hebben. Gazpacho is zeer licht, waardoor je er met gemak een stukje gebakken of gegrilde kip of kalkoen bij kunt eten. Het is een perfecte combinatie die je lichaam eenvoudig kan verteren. Deze avondmaaltijd is ook een geweldige optie om te consumeren na een stevige work out.

3. Woensdag: salade en hummus

Zelfgemaakte hummus is een van de ideeën voor het avondeten als je op dieet bent

Kikkererwten zijn zeer voedzame peulvruchten. Veel mensen merken echter dat hun lichaam kikkererwten moeilijk verteert. Met name wanneer ze deze peulvruchten ‘s avonds consumeren. Dit is precies de reden waarom wij aanraden om hummus te consumeren. Hummus is een koude puree gemaakt van kikkererwten die heerlijk is in combinatie met een salade. 

4. Donderdag: vis en gegrilde ananas

Vis is een magere bron van dierlijke eiwitten. Dit maakt het een goede optie voor recepten voor gewichtsverlies. Je kunt vis bijvoorbeeld bakken in de oven met een paar ananasschijfjes ernaast. Hierdoor heb je tegelijkertijd een licht en heerlijk dessert dat ideaal is voor het verteren van de vis.

5. Vrijdag: quinoa en guacamole

Heerlijke salade met quinoa is een van de ideeën voor het avondeten als je op dieet bent

Quinoa is een eiwitrijke graansoort die beter geschikt is voor het avondeten dan andere granen zoals rijst. Voor dit menu raden we aan de quinoa te combineren met een heerlijke guacamole. Guacamole voorziet je lichaam namelijk van een goede hoeveelheid vitaminen, mineralen, vezels en gezonde vetten.

6. Zaterdag: kikkererwten-pizza

Ben je dol op pizza? Dan raden wij als een van de laatste ideeën voor het avondeten aan om jezelf op de zaterdagavond eens lekker te trakteren. Zorg er echter voor dat je het deeg maakt van kikkererwtenmeel. Hierdoor wordt je pizza een stuk gezonder en zal het je gewichtsverlies niet belemmeren.

7. Zondag: groene smoothie en een boerenomelet

Een boerenomelet is een van de ideeën voor het avondeten als je op dieet bent

Zondag is de perfecte dag om bij te komen van het weekend. En een van de beste manieren om dit te doen, is door een heerlijke, zuiverende groene smoothie te consumeren samen met een boerenomelet. Soms kan de meeste eenvoudige maaltijd het meest bevredigend zijn. Daarnaast zal deze maaltijd je helpen om goed uit te rusten. Daardoor kun je de week vol energie beginnen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.