De voordelen van het eten van volkorenpasta

Volkorenpasta valt op door het gehalte aan voedingsvezels. Regelmatige vezelinname wordt geassocieerd met een lager risico op diabetes en hart- en vaatziekten op de middellange en lange termijn.
De voordelen van het eten van volkorenpasta
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ken jij de voordelen van het eten van volkorenpasta? Pasta is een van de meest populaire voedingsmiddelen ter wereld. Het heeft namelijk goede organoleptische eigenschappen en levert een aanzienlijke dosis energie. Het is ook ongelooflijk veelzijdig.

Toch verdient het de voorkeur om volkorenpasta te gebruiken. Deze pasta heeft namelijk verschillende gezondheidsvoordelen in vergelijking met geraffineerde of witte pasta. In dit artikel leggen we daarom de eigenschappen uit en waarom je ervoor zou moeten kiezen.

Volkorenpasta is een bron van vezels

In tegenstelling tot witte pasta bevat de volkoren variant een aanzienlijke hoeveelheid vezels. Deze voedingsstof is essentieel voor de gezondheid van het maagdarmkanaal. Volgens een artikel (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Cell Host & Microbe is de consumptie van deze substantie gekoppeld aan de gezondheid van de microbiota.

Ook helpt deze voedingsstof het risico op hart- en vaatziekten op middellange en lange termijn te verminderen. Verschillende onderzoeken (Engelse link) hebben de consumptie van vezels in verband gebracht met een verminderd cardiovasculair risico.

Daarnaast helpt deze stof om het lipidenprofiel enigszins te wijzigen, door de opname van cholesterol in de darm gedeeltelijk te blokkeren.

voordelen van het eten van volkorenpasta

Het zorgt voor een groter gevoel van verzadiging

Volkorenpasta heeft het voordeel dat het lagere bloedglucose- en insulinepieken bevordert dan zijn geraffineerde variant. Dit vermindert de kans op reactieve hypoglykemie en verhoogde trek kort na het eten. Het is daarom absoluut een beter voedingsmiddel dan de witte variant als het gaat om het opwekken van een voller gevoel.

Een goed beheer van het verzadigingsmechanisme is cruciaal voor iedereen die wil afvallen. Een van de redenen waarom mensen stoppen met diëten is het verlangen naar eten. Dit komt voornamelijk door slechte voedingskeuzes, wat leidt tot een constante eetlust.

Het kiezen van voedsel dat rijk is aan vezels en met een lage glycemische index helpt bij het opwekken van een verzadigd gevoel. Daarom kan het je helpen tussendoortjes tussen de maaltijden te vermijden. Dit vertaalt zich in een lager aantal ingenomen calorieën per dag, wat een positief heeft op het lichaamsgewicht.

Volkorenpasta is beter voor je gezondheid

Een ander voordeel van volkorenpasta is de lagere impact op de alvleesklier. Het eten van dit voedsel belast de alvleesklier minder dan witte pasta. Dit heeft meerdere gezondheidsvoordelen, waaronder een verminderd risico op insulineresistentie.

Deze aandoening is een perfecte broedplaats voor de ontwikkeling van diabetes type 2. Tegenwoordig zijn experts zich bewust van de noodzaak om pancreaspathologieën te voorkomen. Diabetes wordt vaak geassocieerd met obesitas en de ontwikkeling van hartaandoeningen.

Om deze reden is het vervangen van je consumptie van witte granen en meel door hun volkoren varianten een stap op weg naar goede gezondheid.

Heerlijk pastarecept

Het is een betere optie voor atleten

Veel atleten zijn gewend om pasta te eten voor een training of wedstrijd. In deze situaties is volkorenpasta bevorderlijk. Dit voedsel zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft, in plaats van hele hoge en kort-durende pieken te veroorzaken.

Het belangrijkste gevolg van dit feit is een vertraging van een vermoeidheidsaanval. Verder kan het verminderen van het risico op reactieve hypoglykemie zich ook vertalen in verbeterde prestaties.

Om deze reden moeten atleten eenvoudige suikers en geraffineerd meel vlak voor een wedstrijd vermijden. Volkoren rijst of pasta zijn voedingsmiddelen die een correcte en veilige energievoorziening garanderen.

Waarom zou je volkorenpasta moeten kiezen?

Volkorenpasta heeft bepaalde voordelen ten opzichte van zijn witte tegenhanger. De meeste worden geassocieerd met een hoger vezelgehalte.  Dit verhoogt de geproduceerde verzadiging en moduleert de insulinepieken in het bloed, waardoor complicaties die gepaard gaan met reactieve hypoglykemie worden verminderd.

Het is echter een voedingsmiddel dat rijk is aan koolhydraten waar je niet te veel van zou moeten eten. Onthoud dat bruine rijst of volkoren quinoa betere bronnen van deze voedingsstof zijn. Aan de andere kant moeten we benadrukken dat de basis van een goed dieet afwisseling is. Daarom is het belangrijk dat je verschillende soorten voedsel in je dieet opneemt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hartley L., May MD., Loveman E., Colquitt JL., Rees K., Dietary fibre for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2016.
  • Makki K., Deehan EC., Walter J., Backhed F., The impact of dietary fiber on gut microbiota in host health and disease. Cell Host Microbe, 2018. 23 (6): 705-715.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.