Hoe het water van de airconditioner te hergebruiken

Heb je gemerkt dat de airconditioner water uitstoot? Verspil het niet! Vandaag vertellen we je hoe je het kunt hergebruiken voor andere functies in je huis.
Hoe het water van de airconditioner te hergebruiken

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je een airconditioner (gesplitst type) in je huis hebt, is het waarschijnlijk dat je op een bepaald moment een plas water bent tegengekomen. Je apparaat heeft namelijk een afvoer waardoor het water uitstoot. Dit is normaal en wordt veroorzaakt door een proces van verdamping.

In dit artikel zullen we je vertellen hoe je dit water van de airconditioner kunt hergebruiken voor andere doeleinden in je huis. Water is namelijk een kostbaar goed voor de mensheid en onmisbaar voor het leven. Daarom is het essentieel om er thuis verstandig mee om te gaan.

De kraan dichtdraaien bij het tandenpoetsen of inzepen, schade aan het sanitair verhelpen, zo weinig mogelijk water verspillen bij de afwas en het wassen van kleding en water hergebruiken zijn enkele maatregelen die een grote verandering teweeg kunnen brengen.

Volgens informatie van de Verenigde Naties (Engelse link) leven bijna 2 miljard mensen in landen die te kampen hebben met waterschaarste. Ook worden waterbronnen steeds meer vervuild. Dit maakt het noodzakelijk om zuinig te zijn op dit vitale product en één manier is om gebruik te maken van het water van de airconditioning in plaats van het weg te gooien.

Waarom komt er water uit de airconditioner?

Hoe het water van de airconditioner te hergebruiken

Airconditioning werkt door mechanismen die de lucht koelen. Daartoe wordt een proces van verdamping en condensatie op gang gebracht, waardoor waterdruppels worden gevormd.

We hebben het specifiek over airconditioners van het split-type, die uit twee machines bestaan: een machine die in het huis is geïnstalleerd en de lucht koelt, en een condensor die de warme lucht naar buiten afvoert.

Om de warmte aan het huis te onttrekken, wordt een koelmiddel gebruikt dat van vloeibaar in gas verandert. Met de hulp van ventilatoren produceert het koude lucht in het huis. Tegelijkertijd condenseert de airconditioner de omgevingsvochtigheid in huis en voert deze in de vorm van waterdruppels af via een afvoer.

Idealiter zou het apparaat alleen water moeten afvoeren via de afvoer van het apparaat, waar je het kunt opvangen. Verstopte afvoeren, vuile filters of ongelijke interne steunen kunnen echter ongewenste druppels veroorzaken, vooral in de binnenunit.

Waarvoor kun je het water van de airconditioner gebruiken?

Met het water kun je bijvoorbeeld de planten water geven

Het water dat door de airconditioner wordt uitgestoten, is niet geschikt voor consumptie door mensen of huisdieren, omdat het onzuiverheden uit de lucht kan bevatten. Vooral als je thuis rookt, als er veel insecten zijn of als er veel pollen zijn. Maar aangezien we deze vitale hulpbron moeten beschermen, kan hij toch nuttig worden gebruikt.

Hergebruik van water heeft voordelen voor het milieu en ook voor je huishoudbudget. Alvorens het te gebruiken, is het belangrijk de toestand ervan te analyseren. Over het algemeen is het water schoon. Maar als je airconditioner kapot is of als er sprake is van verontreiniging, kan het water een beetje troebel zijn.

Een airconditioner produceert tussen 1 en 1.5 liter water per uur, afhankelijk van de vochtigheidsgraad van de omgeving. Dit betekent dat je dus aardig wat water per dag kunt opvangen.

De planten water geven

Aan de Universiteit van Magdalena in Santa Marta, Colombia, werd onderzoek verricht (Spaanse link) om het potentiële gebruik van water uit airconditioningsystemen te bepalen. Uit de bevindingen bleek dat de fysische en chemische kenmerken volgens internationale normen geschikt waren voor hergebruik, hoewel het water niet drinkbaar was.

De kwaliteit ervan maakt het dus geschikt voor de irrigatie van planten en boomgaarden, zonder dat de groei daarvan schade ondervindt. Het kan zelfs beter zijn dan leidingwater. Het opvangen van dit water is een goed idee voor de droge maanden.

Gebruik water van de airconditioner voor schoonmaken in de huishouding

Water dat overblijft van de airconditioner is perfect om te gebruiken in het huishouden. Het is misschien niet de beste keuze voor het wassen van kleren of de vaat, maar je kunt het gebruiken voor het dweilen van vloeren en het uitwassen van de dweil. Het is ook nuttig voor badkamers, ruiten en buitengevels.

Doorspoelen van het toilet

Elke toiletspoeling verbruikt tussen 2 tot 6 liter water per beurt, tot wel 10 liter wanneer je geen waterbesparend systeem hebt. Het water van de airconditioner kan hier echter ook werken. In dit geval is het belangrijk om een volle emmer te hebben om efficiënt te zijn.

De auto wassen

Hoezeer je ook van plan bent het waterverbruik in je huis te verminderen, van tijd tot tijd moet je je auto wassen om de lak te beschermen en de modder te verwijderen die een slordig uiterlijk veroorzaakt. Een goede optie is om het water te gebruiken dat is opgeslagen in de afvoer van de airconditioning.

Gebruik water van de airconditioner in je strijkijzer

Het water dat uit de airconditioner komt, is perfect voor gebruik in stoomstrijkijzers. Omdat het geen kalk bevat, laat het geen vlekken achter op kleding. Het verstopt ook de leidingen van het apparaat niet.

Verricht regelmatig onderhoud aan je airconditioningsysteem

Het hergebruik van water uit de airconditioner heeft een positieve invloed op het milieu. Het stelt je in staat de impact van je watervoetafdruk te verkleinen, een indicator die aangeeft hoeveel water je gebruikt en vervuilt.

Het is echter ook belangrijk dat je onderhoud pleegt aan je airconditioningsysteem. Zo zorg je ervoor dat het geproduceerde water en de verbruikte energie toereikend zijn. Dit onderhoud moet je twee keer per jaar laten uitvoeren. Het moet bestaan uit het reinigen of vervangen van de filters, het reinigen van de afvoer om verstopping te voorkomen en het controleren van het circuit.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.