Hoe de tekenen van houtworm te identificeren

De tekenen van houtworm zijn niet gemakkelijk te detecteren, ook al kan deze plaag al jaren in het hout leven. Als je uiteindelijk in staat bent om hun bestaan te ontdekken, is dat waarschijnlijk omdat de structuur al ernstig beschadigd is.
Hoe de tekenen van houtworm te identificeren

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is belangrijk om de tekenen van houtworm te leren herkennen, omdat deze plaag aanzienlijke schade kan aanrichten. Helaas is het niet altijd gemakkelijk om dit te doen, omdat de gaten en tunnels die door de larven zijn gemaakt pas zichtbaar zijn nadat de schade al is aangericht.

Daarom moet je actie ondernemen om het zo snel mogelijk te voorkomen en op te sporen. In het artikel van vandaag vertellen we je meer over deze plaag en hoe je deze vroegtijdig op kunt sporen.

Waar leeft de houtworm?

Houtworm is de naam die men geeft aan de larven van verschillende soorten kevers, vooral bekend om het knagen, doorboren en verslechteren van hout. Deze larven zijn xylofaag, ze voeden zich met hout.

Als ze eten, knagen deze beestjes aan het hout en creëren ze tunnels binnenin het hout, waardoor de structuur ernstig wordt beschadigd. Je moet dus op je hoede zijn voor deze wezens om te voorkomen dat ze zich thuis voelen in je meubels.

De houtsoorten waarin je tekenen van houtworm zou kunnen vinden

Hoe de tekenen van houtworm te identificeren

Houtworm is een kever die graag in de buurt van mensen leeft. Dat wil zeggen, hij verschijnt meestal in door mensen gemaakte houten constructies. Ze hebben dus niet een uitgebreide natuurlijke habitat.

Houtwormen geven de voorkeur aan licht vochtige bossen, op plaatsen ver van extreme kou en hitte en ook van water. Om deze reden is het heel zeldzaam om ze in levende bomen of in bossen te vinden.

Het is dus waarschijnlijker dat een houtwormplaag voorkomt:

  • In houten meubels en constructies, voornamelijk bij oudere.
  • Waar er een temperatuur is van ongeveer 20-25 ºC.
  • In meer vatbare houtsoorten, zoals beuken, esdoorn en kastanje.

 Tekenen van houtworm

Houtwormen zijn in de vroege stadia niet gemakkelijk te detecteren. Dit komt omdat hun gaatjes en tunnels nauwelijks een diameter van 0,4 cm bereiken. Ze worden echter geleidelijk groter en kunnen ongeveer wel 1,25 cm worden.

Ook is het karakteristieke geluid dat deze insecten maken tijdens het kauwen bijna onmerkbaar voor het menselijk oor. Dit ongedierte is dus meestal alleen detecteerbaar door het stof dat het creëert wanneer het zijn karakteristieke gaatjes maakt, vooral wanneer deze al zichtbaar zijn. Helaas is de houtworm al vrij verspreid als je deze tekenen kunt zien.

Het klinkt misschien ongelooflijk, maar houtwormen koloniseren en maken het kapot als ze zich nog in het larve-stadium bevinden. Ze voeden zich jarenlang met het hout en ondergaan dan een proces van metamorfose tot vliegende kevers.

Deze verhuizen dan naar buiten en blijven daar nog een paar dagen leven. Ze leven maar lang genoeg om hun eitjes in andere lekkere stukken hout te leggen. Dan gaan ze dood.

Hoe kom je erachter of het ongedierte nog leeft?

Hoe kun je zien of je hout is aangetast?

Zoals we hierboven hebben uitgelegd, moet je om een houtwormplaag op te sporen rekening houden met het bestaan van:

  • Zaagsel rond een meubelstuk of constructie.
  • Kleine gaatjes erin.

Alleen al de aanwezigheid hiervan betekent niet dat de houtwormen nog in het hout zitten. Het kunnen tekenen zijn van een oude plaag en de beestjes zijn er niet meer. De larven kunnen in het hout leven en zich er jarenlang mee voeden. Dus als je zaagsel en gaatjes ziet, houd dan rekening met het volgende:

  • Als de kleur van het zaagsel wit is, betekent dit dat de besmetting recent is en dat er mogelijk nog larven in het hout zitten. Het ongedierte kan al weg zijn als het zaagsel daarentegen bruin is.
  • Laten we niet vergeten dat de larve een proces van metamorfose ondergaat om een vliegende kever te worden die vervolgens naar buiten gaat. Dus als de gaten groot zijn, kan dit erop wijzen dat de beestjes al naar buiten zijn gekomen en niet meer in het hout zitten.
  • Uiteraard is het karakteristieke geluid dat deze insecten maken wanneer ze op het hout kauwen ook een indicatie dat ze nog steeds in het hout zitten.

Hoe behandel je een houtwormplaag?

Er zijn verschillende manieren om van houtworm af te komen:

  • Deze larven kunnen de kou niet verdragen, dus je kunt besmette voorwerpen een tijdje in een koude kamer bewaren om de houtworm uit te roeien. Dit is echter een methode die professioneel moet worden toegepast, aangezien de koude temperatuur het hout ernstig zal beïnvloeden.
  • Sommige houtrestaurateurs gebruiken camera’s om de insecten te lokaliseren en ze dan uit te gassen. Er zijn ook enkele professionele uitroeiingsmethoden, zoals het toepassen van hitte of zuurstofgebrek.
  • Chemische behandelingen omvatten het aanbrengen van gels en injecties van specifieke chemische producten die een plaag in slechts een paar dagen kunnen elimineren.

Ook zijn er huismiddeltjes tegen houtworm die soms effectief zijn. Je kunt bijvoorbeeld de warmte van een handdroger toepassen om vocht in meubels en kleine voorwerpen te voorkomen. Vervolgens kun je een insecticide tegen houtworm aanbrengen en het in plastic inwikkelen tot het ongedierte om zeep is geholpen.

Deze beestjes houden niet van hitte, maar zoals we hierboven al zeiden, houden ze ook niet van kou. Je kunt dus proberen om je meubels in de winter een paar dagen buiten te zetten en te wachten tot de temperatuur ze doodt.

Hoe voorkom je een houtwormplaag?

Je kunt je meubels beschermen tegen houtworm

Het is belangrijk om met het volgende rekening te houden wanneer je het verschijnen van houtworm probeert te voorkomen.

De ophoping van vocht in het hout maakt het zachter en daardoor smakelijker voor de houtworm. Dus, hoewel deze remedie niet helemaal voorkomt dat houtwormen binnendringen, is een dikke laag vernis zeker een veiligheidsbarrière tegen deze plaag. Er zijn zelfs lakken op de markt voor dit specifieke doel.

Tot slot, er is niets beter dan regelmatige controles van je meubels en houten constructies om de aanwezigheid van deze plaag zo snel mogelijk op te sporen.

Zoals we hierboven al hebben uitgelegd, zou je zeker sporen van houtworm kunnen ontdekken, maar het kan te laat zijn omdat het ongedierte mogelijk al schade heeft toegebracht aan een bepaalde structuur. Zoals je je kunt voorstellen, is het beter om het te voorkomen. Aarzel niet om hier een professional voor in te schakelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Zahradník, J., 1990. Guía de los Coleópteros de España y de Europa. Omega, Barcelona
  • Hickin, N.E. (1963), The woodworm problem.
  • D. B. Pinniger, R.E. Child (19996), “Woodworm: A necessary case for tratment? New techniques for the detection and control of furniture beetle”, Proceedings of the Second International Conference on Urban Pests.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.