De beste manieren om met een hittegolf om te gaan

Als je last hebt van een hittegolf, kan elke kleine maatregel helpen. Door een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, kan je de negatieve effecten van hoge temperaturen vermijden en zal je je beter voelen.
De beste manieren om met een hittegolf om te gaan

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Weten hoe je met een hittegolf om moet gaan is heel belangrijk, vooral als je bedenkt dat plotselinge temperatuurveranderingen in de laatste zomers heel gewoon zijn geworden. Abrupte klimaatveranderingen kunnen je gezondheid in gevaar brengen.

Gelukkig is het niet zo ingewikkeld om een hittegolf de baas te blijven. Je hoeft alleen maar een aantal basisstappen te nemen om ervoor te zorgen dat je niet te veel last hebt van plotselinge temperatuurstijgingen. Deze richtlijnen moeten strikt worden toegepast bij kinderen en ouderen, die het meest kwetsbaar zijn voor het klimaat.

Op sommige plaatsen stijgt de temperatuur in de zomer tot wel 40°C of meer. Als je geen passende maatregelen treft om met een hittegolf om te gaan, kun je er veel last van krijgen. Dit kan gaan om:

De beste manier om met een hittegolf om te gaan is door onze tips te volgen.

Hydratatie en geschikte kleding

Drink een glas water bij een hittegolf

Als de temperatuur hoog is, is het belangrijk om voor voortdurende hydratatie te zorgen. Het beste is om veel water te drinken. Het is zelfs beter als het direct uit de koelkast komt. Andere dranken, vooral als ze veel suiker bevatten, veroorzaken alleen maar meer dorst.

Ook natuurlijke vruchtensappen zijn aan te raden, zeker als ze geen toegevoegde suiker bevatten. Alcohol wordt in geen enkele vorm aanbevolen. Je moet de hele dag door drinken, zelfs als je geen dorst hebt.

Het is ook essentieel om de juiste kleding te dragen om de hoge temperaturen te kunnen weerstaan. Je moet kledingstukken gebruiken die gemaakt zijn van natuurlijke vezels zoals katoen, omdat ze transpiratie vergemakkelijken. We raden ook lichte kleuren aan, omdat deze de warmte reflecteren in plaats van deze aan te trekken.

Hoe ga je thuis om met een hittegolf?

Het is het beste om je huis niet te verlaten als de temperatuur hoog is. Als je toch naar buiten moet, dan is het raadzaam om wat schaduw te vinden. Je kunt dan natuurlijk het beste in gebouwen of gesloten ruimtes met airconditioning verblijven.

Over airconditioning gesproken, dit is een goede bondgenoot om met een hittegolf om te gaan. Je moet er echter wel goed mee omgaan. Als je airconditioning hebt, moet je deze op een temperatuur tussen 22 en 25°C houden. Als het koeler is, kan het leiden tot verkoudheid of andere kwalen.

Als je thuis bent, doe dan de gordijnen dicht tijdens de warmste momenten en sluit de ramen. Dit helpt ervoor te zorgen dat de warmte zich niet concentreert in je huis. Vanaf 21 of 22 uur is het een goed idee om de ramen een paar uur open te zetten om te profiteren van de koelere lucht.

Apparaten en elektriciteit

Een van de voordelen van de zomer is dat er meer daglichturen zijn dan in elk ander seizoen van het jaar. Daarom moet je het licht niet aandoen, tenzij het nodig is. Lichten produceren warmte, en dat is precies wat je moet vermijden.

Hetzelfde geldt voor apparaten. Zelfs als ze zijn uitgeschakeld, produceren ze warmte als ze zijn aangesloten op elektriciteit. Hoewel ze geen hoge temperaturen genereren, kunnen veel van deze apparaten het gevoel van warmte vermenigvuldigen. Daarom is het het beste om ze uit te schakelen en alleen te gebruiken als dat nodig is.

Dit artikel is misschien ook interessant:
Alles wat je moet weten over een normale lichaamstemperatuur

Trucjes om thuis om te gaan met de hitte

Een vrouw houdt aloëvera tegen haar gezicht

Er zijn verschillende zeer eenvoudige stappen die je kunt nemen om met succes een hittegolf te overwinnen. Er zijn een aantal eenvoudige trucjes kunnen helpen. Hier zijn er enkele:

  • Draag geen make-up. Crèmes en bodylotions bevatten elementen die warmte vasthouden. Het is daarom het beste om geen make-up te dragen of zo min mogelijk te gebruiken.
  • Eet niet te veel. Grote maaltijden genereren metabole warmte en dit verhoogt de lichaamstemperatuur. Probeer alleen lichte maaltijden en meerdere malen per dag te eten.
  • Maak jezelf vochtig als dat nodig is. Als je het erg warm hebt, doe dan wat koud water op je nek, polsen en voorhoofd. Het is makkelijker om je lichaamstemperatuur op deze plekken te regelen.
  • Bescherm jezelf als je naar buiten gaat. Als je naar buiten gaat, kun je het beste een zonnebril dragen en iets om je hoofd te beschermen. Als de zon erg intens is, moet je een parasol gebruiken. Draag ook koele schoenen die de transpiratie niet hinderen.
  • Gebruik aloëvera. Je kunt een paar blokjes aloëverakristallen bevriezen. Als je voelt dat je huid brandt of erg droog is, wrijf dan je huid ermee in. Het werkt verfrissend!

Dit zijn enkele van onze tips om om te gaan met de hete zomerdagen, en we hopen zeker dat je er veel profijt van hebt!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • García, F. F., & Álvarez, D. R. (2008). Olas de calor e influencia urbana en Madrid y su área metropolitana. Estudios Geográficos, 69(265), 495-518.
  • Indoor, C. (2007). La Importancia de la Hidratación en. Simposio Virtual.
  • Trejo, O., Miró, Ò., De La Red, G., Collvinent, B., Bragulat, E., Asenjo, M. A., … Sánchez, M. (2005). Impacto de la ola de calor del verano de 2003 en la actividad de un servicio de urgencias hospitalario. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1157/13077379

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.