Met je kinderen naar het strand gaan

Het is voor kinderen altijd leuk om naar het strand te gaan. Of het nu hun eerste keer is of ze zeer ervaren zijn, het uitje vereist zowel voorbereiding op als veiligheidsmaatregelen tegen het water en de zon.
Met je kinderen naar het strand gaan

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

De dagen dat je naar het strand kon gaan, met alleen maar je zwempak en sandalen aan en een koelbox met broodjes en drankjes, zijn voorbij. Met je kinderen naar het strand gaan kan tegenwoordig een behoorlijke onderneming zijn. Het hoeft niet alleen een onvergetelijke ervaring te zijn, maar ook een veilige.

Als je een baby meeneemt, dan is de verantwoordelijkheid nog groter. Dit komt vooral, omdat je moet proberen om zijn delicate huid tegen de intense zon te beschermen. Als je kinderen wat ouder zijn en al ervaring met de zee hebben, dan moet je niet alleen voor hun huid zorgen, maar ook extra waakzaam blijven.

Het is belangrijk om ze in de gaten te houden terwijl ze alleen of met andere nieuwe vriendjes spelen om een geweldige dag op het strand door te brengen. In ieder geval begint voor hen het plezier zodra ze hun voeten nat kunnen maken!

Met je kinderen naar het strand gaan

Twee kinderen onder water

Door bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je een geweldige en veilige dag met je kinderen op het strand hebben. Met je kinderen naar het strand gaan vereist enige planning.

Natuurlijk is de planning ingewikkelder als je meerdere dagen op vakantie gaat in plaats van een dagje uit. Op dezelfde manier zal het niet moeilijk zijn. Onthoud de volgende tips en voorzorgsmaatregelen wanneer je naar het strand gaat.

1. Maak een lijst

Idealiter zou je voordat je met je kinderen naar het strand gaat een lijst moeten maken van alles wat je nodig hebt. Begin het dan door te strepen zodra elk item de tas of tassen bereikt die je mee wilt nemen. Houd het simpel en pak niet teveel in.

Je kunt het allemaal op categorieën sorteren zoals:

 • Kleding
 • Ondergoed
 • Speelgoed
 • Strand-benodigdheden
 • Hygiëne
 • Eten en drinken

Neem alle medicijnen mee die je nodig hebt, vooral als je een nacht van huis gaat. Bewaar bovendien je lijst: het maakt je werk eenvoudiger bij toekomstige uitjes!

2. Kies je strand

Naar het strand gaan is een geweldige manier om je kinderen aan de natuur bloot te stellen. Dat is de reden dat je de perfecte locatie moet vinden. Je reisplan moet een lijst met stranden bevatten die voor kinderen geschikt zijn. Enkele vereisten zijn bijvoorbeeld:

 • Het moet kalme zeegolven en heldere zwemplekken hebben.
 • Ook moet het diensten hebben zoals toegang tot vers water en toiletten en misschien zelfs een restaurant of eetservice. Dit vereenvoudigt je maaltijdbereidingen.
 • Als er ook een strandwacht aanwezig is, dan heb je het perfecte strand gevonden.

3. Ga er vroeg heen

Met de kinderen naar het strand gaan is super spannend, dus vroeg opstaan om op tijd te vertrekken zal voor niemand een probleem zijn. De eersten die er zijn, krijgen namelijk meestal de beste plekken.

 • Pak een eenvoudig ontbijt in dat je allemaal tijdens de reis kunt eten en veel drinkwater.
 • Zoek een goede locatie aan het water, zodat je altijd direct zicht op je kinderen kunt hebben terwijl ze in de golven spelen.

4. Kleed kinderen in kleurrijke outfits

Om je zicht op waar je kinderen zich op elk moment bevinden te vergemakkelijken, vooral op drukke stranden, is het het beste om ze in kleurrijke outfits te kleden. Je kunt ze ook hoeden geven die hen bovendien tegen de zon beschermen. Op deze manier kun je ze onmiddellijk vinden.

5. Houdt ze altijd in de gaten

Jongen op het strand met speelgoedauto

Let te allen tijde goed op ze, zelfs als je kinderen wat ouder zijn en zwemkampioenen zijn die zelf de golven kunnen trotseren. Haal je blik niet te lang van ze af.

Hetzelfde geldt voor peuters die leren lopen, zelfs als ze gewoon hun voeten nat maken aan de kust en/of een drijfmiddel gebruiken. Je kunt ze niet alleen helpen als ze je nodig hebben, maar je zult ook kunnen zien hoe blij ze zijn en het voor altijd in je geheugen prenten.

6. Bescherm kinderen tegen de zon

Als je op het strand aankomt breng dan bij iedereen onmiddellijk zonnebrandcrème aanVergeet niet om het op hun voeten, oren en op de achterkant van hun benen aan te brengen. Smeer om de twee uur of elke keer dat ze uit het water komen meer zonnebrandcrème op.

Moedig ze aan om hoeden of petjes te dragen, hoewel sommige kinderen zich hier tegen zullen verzetten. Doe je best om het dragen van hoeden leuk te maken.

Rond het middaguur kunnen ze een t-shirt dragen om de bescherming te verdubbelen. Het beste is echter om een tijdje in de schaduw te blijven om een zonnesteek te voorkomen.

7. Beperk je alcoholgebruik

Bij voorkeur blijf je tijdens je dag aan het strand met de kinderen uit de buurt van alcohol en cocktails en bewaar je ze voor het einde van de dag als afsluiting van het uitje.

Als je ze echter heel graag wilt drinken, beperk je consumptie dan tot slechts enkele glazen. Je 100% bewust zijn van het lachen en juichen van je kinderen die in het zand spelen, is veel bedwelmender.

8. Blijf goed gehydrateerd

Terwijl kinderen alles afwijzen dat hun momenten van plezier stopt, moet je ze aanmoedigen om elk uur water te drinken of zelfs wat fruit te eten om ze goed gehydrateerd te houden.

Tuitbekers zijn voor dit doel perfect, omdat ze zo snel kunnen drinken als ze willen. Terwijl ze toch bezig zijn, breng dan meteen meer zonnebrandcrème aan.

Neem ook wat extra water mee om zand van allerlei lichaamsdelen weg te spoelen. Als je het echter vergeet, dan kun je hetzelfde met water uit de zee doen als je je voorbereidt om terug naar huis te gaan, vooral als er bij het strand geen kraan aanwezig is.

9. Pak individuele snacks in

Als je met je kinderen naar het strand gaat dan is individueel voedsel inpakken erg praktisch. Geef een sandwich, een paar stukjes fruit en wat noten en zaden of droog fruit aan ieder kind en misschien zelfs wat crackers.

 • Neem wat kleine plastic bekers mee om snacks in te serveren.
 • Je kunt ook fruit- en groentesalades meenemen en zelfs pasta of gehakt toevoegen.

10. Organiseer leuke spellen als je naar het strand gaat

Jongens doen een krachtmeting op het strand

Wanneer je kinderen het zat zijn om te zwemmen en om zandkastelen te bouwen (dat zal gebeuren), probeer dan eens om andere spellen te spelen.

 • Je kunt bijvoorbeeld schattenjacht spelen.
 • Neem ook altijd een fles of emmertje mee. Het vullen en in het zand legen is voor de kleintjes erg leuk.
 • Daarnaast is in het water haaitje spelen altijd een hit bij kinderen. (Natuurlijk moet je de ‘slechte’ haai zijn die zijn prooi de zee in jaagt.)
 • Surfen is ook leuk, vooral voor oudere kinderen.

Een ander leuk spel is om kinderen je in het zand te laten begraven. Sta dan op als een zeemonster en ren een tijdje achter ze aan voordat je jezelf een goede schoonmaak-duik geeft.

11. Stel regels en gedragsverwachtingen vast

Bespreek ook referenties voor je locatie op het strand zodat ze je gemakkelijk terug kunnen vinden na t zwemmen en spelen. Dit is op drukke stranden uiterst belangrijk.

 • Als je in de buurt van de strandwacht zit, dan is dat een onvergetelijke indicatie voor hen.
 • Anders kan een vlag of paraplu werken.

Stel bij oudere kinderen vast hoe diep ze mogen zwemmen. Gezond verstand geeft aan dat ze blijven waar het water hun schouders niet bedekt. Ongeacht hoe goed ze kunnen zwemmen, de zee is heel anders om in te zwemmen dan zwemmen in een zwembad. Plus, er is een onderstroom om rekening mee te houden.

12. Ontspan en geniet van naar het strand gaan

Probeer een paar momenten van ontspanning te vinden, of het nu is wanneer een andere ouder of familielid je kan aflossen, of misschien wanneer de baby een dutje doet. Met oudere kinderen kun je ze gewoon vragen om aan de kust te zitten en te kijken naar wat anderen doen, of gewoon genieten van hoe het water hun voeten nat maakt.

Verlaat het strand niet zonder er ook zelf van te genieten. Het is zeer waarschijnlijk dat je uitgeput raakt van het uitje, maar ook zeer tevreden en gelukkig.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bouvier, Luc. “Proteger los ojos de los niños cada dia con Crizal R Prevencia R Version Junior.” Points de Vue 71 (2014): 70-6.
 • Kitchel, Elaine. “Ultravioleta A, la luz azul y los niños.” (1999).
 • Ramírez Wong, Elizabeth, et al. “Protección solar en niños.” Revista Médica Electrónica 38.2 (2016): 177-184.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.