Het gehalte vitamine D en gewichtsverlies: hoe hangen ze samen?

Als je niet afvalt, kan dat te wijten zijn aan een tekort aan vitamine D. Deze situatie vermindert de insulinegevoeligheid en verhindert een efficiënte vet-oxidatie.
Het gehalte vitamine D en gewichtsverlies: hoe hangen ze samen?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 07 november, 2022

Het gehalte aan vitamine D in het bloed kan nauw samenhangen met gewichtsverlies, zelfs vanuit verschillende gezichtspunten.

Als het over vitamine D gaat, hebben we het over een van de tekorten aan voedingsstoffen bij uitstek, dat uiterst belangrijk is voor de werking van het menselijk lichaam. In dit artikel vertellen we je wat je erover moet weten, zodat je je bewust bent van de noodzaak om de synthese van dit element door je lichaam te optimaliseren.

Om voedingstekorten te voorkomen, is het raadzaam een gevarieerde en evenwichtige voeding te plannen. Het zal van groot belang zijn veel verschillende voedingsmiddelen op te nemen, terwijl je steeds probeert evenveel calorieën binnen te krijgen als er worden verbruikt.

Bij vitamine D zijn er echter nog wat meer dingen om rekening mee te houden. Zo beïnvloedt blootstelling aan de zon de synthese en de stofwisseling ervan.

Het gehalte vitamine D bij mensen met overgewicht

Weegschaal
Lichaamssamenstelling beïnvloedt de hoeveelheid vitamine D die in het bloed circuleert.

Het eerste wat je moet weten is dat mensen met overgewicht en zwaarlijvigheid lagere circulerende vitamine D niveaus neigen te hebben. In deze gevallen zijn de tekorten meestal duidelijker.

Dit komt omdat we het over een in vet oplosbare verbinding hebben, d.w.z. dat die zich in vet ophoopt. Hoe groter de hoeveelheid van dit weefsel, hoe geringer de beschikbaarheid van het element voor de ontwikkeling van fysiologische functies. Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Jornal de Pediatria bevestigt dit.

Het is dus niet verwonderlijk dat wanneer iemand begint af te vallen, het gehalte van de voedingsstof in het bloed begint te stijgen. In principe wordt dit als een goede zaak beschouwd, hoewel het schadelijke gevolgen kan hebben als de maximaal aanbevolen waarden overschreden worden.

Dit komt niet vaak voor. Je zou heel veel gewicht moeten verliezen en heel snel om dit te laten gebeuren.

Om dit soort veranderingen te voorkomen is het in elk geval raadzaam regelmatig bloedonderzoek te laten doen. Zo kun je ook beoordelen of bij een tekort aanvulling nodig is.

We mogen niet vergeten dat het handhaven van lage niveaus van deze voedingsstof de incidentie van veel chronische ziekten verhoogt. Dit blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd werd in het International Journal of Molecular Sciences.

We denken dat je dit misschien ook interessant vindt om te lezen:
Wat kun je het beste eten als je naar de sportschool gaat?

Een te laag gehalte vitamine D en problemen met gewichtsverlies

Het is belangrijk op te merken dat het aanhouden van een langdurig vitamine D tekort gewichtsverlies kan belemmeren. Dat komt doordat het de ophoping van onderhuids vetweefsel vergemakkelijkt.

Dit is te wijten aan het ontstaan van een ontstekingstoestand die afgeleid is van progressieve insulineresistentie. Vanaf dit punt wordt het lichaam inefficiënt in het gebruik van vetzuren als energiesubstraat. Daardoor hebben ze de neiging om gereserveerd te worden.

Het is van essentieel belang je gewoonten op het gebied van blootstelling aan de zon te verbeteren om je vitamine D-peil in een optimaal bereik te houden en zo het probleem om te keren.

Opgemerkt moet ook worden dat het tekort zelf de krachtwaarden conditioneert, volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of Strength and Conditioning Research . Het resultaat is een verminderd vermogen om lichamelijke oefeningen te doen, waardoor de persoon in een lus terecht komt in de richting van het aankomen van meer vetmassa.

Alsof dit alles nog niet genoeg is, zal een onvoldoende circulerende dosis vitamine D in het lichaam de calcium-homeostase belemmeren. Minder van het mineraal zal in de botten worden vastgelegd.

Dit kan dus niet alleen in de loop der jaren tot sarcopenie leiden, maar ook tot osteoporose. Beide ziekten hebben een zeer negatief effect op iemands kwaliteit van leven, en verhogen de incidentie van vele andere chronische ziekten.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt het misschien ook leuk om te lezen:
Zac Efron: zijn trainingsroutine en dieet voor “Baywatch”

Je gehalte vitamine D verhogen om gewichtsverlies te bevorderen

Vrouw met zonnebrand
Niet zomaar een zonnebrandcrème is voldoende. Kijk op het etiket en raadpleeg de ideale SPF voor je huid.

Bij mensen zonder zwaarlijvigheid is het nodig goede gewoonten voor blootstelling aan zonlicht te bevorderen om het vitamine D-peil te verbeteren en gewichtsverlies te bevorderen. Het is het beste zich buiten de centrale uren van de dag gedurende ongeveer 15 tot 20 minuten aan de zon bloot te stellen.

Deze routine moet progressief en constant zijn. Verbrandingen door de zon zijn schadelijk voor de huid en kunnen met specifieke voorzorgsmaatregelen vermeden worden.

Het is uiterst belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken. Daarnaast moet je de blootstelling aan de zon tijdens de heetste uren van de dag beperken. Als je in de zon blijft, moet je de crème ook regelmatig opnieuw aanbrengen.

Het is echter altijd raadzaam de etikettering van zonnebrandmiddelen te controleren om mogelijke hormoonverstorende stoffen in hun ingrediënten te voorkomen. Als ze aanwezig zijn, kan de synthese van testosteron en andere inwendige stoffen veranderen. Dat heeft ook een negatieve invloed  op de spierkrachtwaarden en het vermogen om af te vallen.

Een tekort aan vitamine D kan gewichtsverlies conditioneren

Een tekort aan vitamine D conditioneert gewichtsverlies negatief, hoewel het ook in verband gebracht kan worden met situaties van zwaarlijvigheid. Dit is een fundamentele voedingsstof om op middellange en lange termijn een goede gezondheidstoestand te consolideren. Het is dus van groot belang dat je optimale waarden van deze vitamine handhaaft.

Een oplossing kan zijn je toevlucht te nemen tot suppletie.

Er moet ook speciale nadruk liggen op de noodzaak om samen een reeks gezonde gewoonten aan te houden. Dit om het ontstaan van chronische ziekten te voorkomen. Het is niet alleen voldoende om goed te eten en je bloot te stellen aan de zon, maar het is ook nodig om regelmatig te bewegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fiamenghi, V. I., & Mello, E. D. (2021). Vitamin D deficiency in children and adolescents with obesity: a meta-analysis. Jornal de pediatria97(3), 273–279. https://doi.org/10.1016/j.jped.2020.08.006
  • Latic, N., & Erben, R. G. (2020). Vitamin D and Cardiovascular Disease, with Emphasis on Hypertension, Atherosclerosis, and Heart Failure. International journal of molecular sciences21(18), 6483. https://doi.org/10.3390/ijms21186483
  • Chiang, C. M., Ismaeel, A., Griffis, R. B., & Weems, S. (2017). Effects of Vitamin D Supplementation on Muscle Strength in Athletes: A Systematic Review. Journal of strength and conditioning research31(2), 566–574. https://doi.org/10.1519/JSC.0000000000001518

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.