Wat kun je het beste eten als je naar de sportschool gaat?

Voedsel is de bron van energie die het lichaam gebruikt om te bewegen. Dus we zullen je vertellen hoe je het juiste voedsel kiest als je naar de sportschool gaat.
Wat kun je het beste eten als je naar de sportschool gaat?
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Als je naar de sportschool gaat, komt dat waarschijnlijk omdat je voor een gezonde levensstijl hebt gekozen. Je eetpatroon bevat waarschijnlijk weinig vet en suiker. We weten echter vaak niet wat we zouden moeten eten als het om lichaamsbeweging gaat. Daarom laten we je in dit artikel zien wat het beste eten is als je naar de sportschool gaat.

Als je een actief persoon bent, kan het zorgen voor een geschikt eetpatroon je helpen om je prestaties te verbeteren, je spieren te definiëren en desgewenst om af te vallen. Bovendien is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen, antioxidanten en calorieën te eten om niet vermoeid te raken door het sporten.

Het beste eten als je naar de sportschool gaat

Het is een van de meest gestelde vragen die we allemaal hebben als we een soort fysieke activiteit gaan beoefenen. Voedsel levert ons de basisenergie die ons lichaam zal gebruiken om bewegingen uit te voeren. Daarom zullen we nu ingaan op welke voedingsmiddelen het meest geschikt zijn.

Wat moet je eten voordat je naar de sportschool gaat?

Een kom ontbijtgranen en yoghurt

Je eetpatroon moet zorgen voor een goede toevoer van voedingsstoffen en energie om de training vol te kunnen houden.

Voordat we naar de sportschool gaan en aan een fitnessles beginnen of fitnessapparatuur gebruiken, moeten we goed nadenken over wat we zullen eten en overeten vermijden.

Kleine hoeveelheden voedsel zijn perfect, maar ze moeten de nodige vitamines bevatten om ons lichaam te voeden. Denk hierbij bijvoorbeeld noten, die volgens de huidige onderzoeken veel gezonde vetten bevatten (Engelse link).

Ook producten zoals havermout met melk of yoghurt zijn zeer geschikt. Zeker als je dit combineert met een portie fruit, zoals een banaan. Een andere goede optie is een yoghurtparfait, die yoghurt, noten en zaden bevat. Bijvoorbeeld chiazaden, die omega 3-vetzuren en eiwitten bevat.

Als het om de juiste drank gaat, kun je jezelf het beste hydrateren met water. Het is goed om ongeveer een halve liter water te drinken voordat je begint met trainen, maar overdrijf het niet.

Het is het beste om het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet of suiker te vermijden als je naar de sportschool gaat. Dit vermindert het risico op maagklachten die het moeilijk maken om te trainen.

Misschien wil je dit artikel ook lezen:
Tips om je prestaties op de sportschool te verbeteren

Wat moet je eten als je naar de sportschool bent geweest?

Eiwitrijke producten

Na lichamelijke inspanning is het belangrijk om je voorraden aan te vullen met een goede hoeveelheid eiwitten, evenals essentiële vitamines en mineralen.

Als je klaar bent met trainen, moet je snel hydrateren en in een rustig tempo iets eten. Je kunt beginnen met een snack van fruit en noten. Daarna kun je een completere maaltijd bereiden met bijvoorbeeld:

 • vis
 • rijstsalade
 • pasta met zaden en tomaten
 • zuivelproducten
 • vlees
 • eieren
 • eiwitshakes
 • et cetera

Eiwitten zijn essentiële voedingsstoffen om weefselherstel te bevorderen. Volgens onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients, verbeteren deze stoffen de aanpassingen van de spieren aan training (Engelse link).

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor de consumptie van gezonde vetten. Sommigen vetsoorten, zoals de omega 3-vetzuren, hebben bewezen effectief te zijn bij het reguleren van de ontsteking die typerend is na intensieve trainingssessies (Engelse link).

Tegelijkertijd moet je de inname van transvetten juist beperken. Dat komt omdat deze voedingsstoffen het tegenovergestelde effect hebben en ontstekingen kunnen bevorderen.

Je zult zeker dorst krijgen en water drinken is de beste optie tegen uitdroging. Natuurlijk zijn er ook verschillende isotone dranken verkrijgbaar. Deze kunnen ons helpen om elektrolyten aan te vullen die verloren zijn gegaan na intensieve lichamelijke activiteit. Het is echter wel belangrijk om deze dranken niet te veel te gebruiken.

Voordat je gaat, wil je dit misschien lezen:
Ontbijten voor het sporten: 7 gezonde ideeën

Veelvoorkomende fouten

Veel mensen maken een aantal fouten bij het samenstellen van hun eetpatroon wanneer ze de wereld van fitness en gezond leven betreden. We noemen hieronder een paar van deze fouten die je moet proberen te vermijden.

 • Je inname niet verhogen. Als je dagelijks begint te trainen, moet je meer calorieën binnenkrijgen dan voorheen, zelfs als je wilt afvallen.
 • In de val lopen van light-producten. Let bij het winkelen in de supermarkt op de etiketten. Veel producten lijken gezond te zijn, terwijl ze in werkelijkheid grote hoeveelheden suiker of vet bevatten.
 • Gebrek aan geduld. Als je denkt dat je de eerste week resultaten zult zien en dat is niet het geval dan heb je misschien de neiging om op te geven. Het is echter belangrijk om geduldig te zijn en vol te houden.
 • Denken dat je alleen voedingssupplementen nodig hebt. Ergogene preparaten kunnen de prestaties en ons herstelvermogen verbeteren. We mogen ze echter alleen gebruiken als onderdeel van een gezond dieet. Als je niet goed eet zul je ook geen voordelen ervaren van het gebruik ervan.

Optimaliseer je manier van eten en je eetpatroon

Val niet in de fouten die beginners vaak maken als ze starten met naar de sportschool te gaan. Goed eten voor en na het sporten is de enige manier om in de kortst mogelijke tijd vooruitgang te boeken.

Als je twijfelt over wat het beste eten voor jou is als je naar de sportschool gaat, raden we je aan om een diëtist te raadplegen. Deze professional kan een menu samenstellen dat bij jou en je situatie past.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gorzynik Debicka M., Przychodzen P., Cappello F., Kuban Jankowska A., et al., Potential health benefits of olive oil and plant polyphenols. Int J Mol Sci, 2018.
 • Davies RW., Carson BP., Jakeman PM., The effect of whey protein supplementation on the temporal recovery of muscle function following resistance training: a systematic review and meta anlysis. Nutrients, 2018.
 • Calder PC., Omega 3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans, 2017. 45 (5): 1105-1115.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.