Het gebruik van weegbree, een eeuwenoude plant

Weegbree is een goede huidregenerator, helpt bij de behandeling van aandoeningen van de luchtwegen en kan helpen bij het verlichten van darmproblemen. Leer hier alles over deze medicinale plant!
Het gebruik van weegbree, een eeuwenoude plant

Laatste update: 20 februari, 2023

Het gebruik van weegbree biedt veel voordelen. De eigenschappen van deze plant zijn zo talrijk en de toepassingen zo gevarieerd dat we hem altijd in huis zouden moeten hebben.

Dit is een plant die ons kan helpen bij de behandeling van veel problemen waar we vaak last van hebben, zoals hoest en bronchiale aandoeningen, lokale (of plaatselijke) of inwendige ontstekingsverschijnselen, en tot op zekere hoogte zelfs bepaalde infecties.

Wat is weegbree? Waar wordt het gekweekt?

Weegbree is een vaste plant die gemakkelijk te vinden is in Europa en ook in Azië en Amerika. Hij heeft zeer karakteristieke bladeren tot 15 centimeter lang en geelachtige bloemen in aren.

Weegbree
Weegbree kun je vinden op landbouwgrond of langs bermen, maar ook op velden met organische meststoffen of boerderijen.

De grote weegbree (Plantago) is een plant die zonder al te veel eisen groeit op de meest zwervende plaatsen en te vinden is op landbouwgrond of langs bermen, maar ook op velden met biologische meststoffen of boerderijen.

Hij is zeer rustiek en gemakkelijk te kweken, en vereist geen speciale zorg. Daarom kun je hem zelfs het hele jaar door in je tuin of in potten hebben staan.

Oogsten en bewaren van weegbree

De bladeren worden in het voorjaar of de zomer verzameld. Ze moeten worden gedroogd op een schaduwrijke en luchtige plaats (drogen in de zon gaat sneller, maar verbruikt veel van de eigenschappen van elke te drogen plant). Bewaar ze daarna in schone en luchtdichte verpakkingen.

Samenstelling en eigenschappen van weegbree

Het gebruik van weegbree is gerechtvaardigd omdat de samenstelling ervan een veelheid aan heilzame stoffen bevat. Onderzoekers (Engelse link) hebben ontdekt dat het verschillende actieve verbindingen bevat zoals flavonoïden, polysachariden, terpenoïden, lipiden en iridoïde glycosiden. We belichten enkele van zijn andere werkstoffen:

  • Slijmstof, een stof die helpt bij aandoeningen van de luchtwegen.
  • Tannines, die het zijn samentrekkende kwaliteiten geven.
  • Oliezuur en linolzuur (omega 9- en omega 6-vetzuren).
  • Het heeft ook een belangrijke aanwezigheid van cafeïnezuur. Hierdoor is het een zeer hoge natuurlijke bron van antioxidanten, met een zeer interessant gebruik zoals we zullen zien.

Naast al deze stoffen bevat weegbree alkaloïden van het type plantagonine en indicain, en vitamine C. Deze stoffen geven het onder andere antioxiderende, genezende en immuunversterkende eigenschappen.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Vijf medicinale planten tegen pijn bij reumatoïde artritis

5 medicinale toepassingen van weegbree

Weegbree
Weegbreezalf is veilig en effectief voor de behandeling van tweedegraads brandwonden vanwege de genezende eigenschappen.

Er zijn veel voordelen van het gebruik van weegbree. We hebben er al enkele gezien. Laten we nu enkele andere uitleggen die je zullen overtuigen van de voordelen van deze plant.

1. Het versnelt de genezing

Er is bewijs (Engelse link) dat weegbreezalf veilig en effectief is voor de behandeling van tweedegraads brandwonden door zijn genezende eigenschappen. Bovendien is het een pijnstillende en antimicrobiële verbinding die kan bijdragen aan de verbetering van de symptomen en de herstelprognose.

Het is ook een veilige plant, want er zijn geen bijwerkingen gemeld (Engelse link) van het gebruik ervan. De beste manier om ervan te profiteren is met topische producten die het in hun ingrediënten bevatten, hoewel je ook kompressen kunt maken met de bladeren. (Engelse link)

2. Weegbree is een huidregenerator

Het is ook een uitstekende huidregulator – dat wil zeggen, het desinfecteert en geneest zweren en wonden en bevordert de regeneratie van de huid. Deze eigenschap maakt het zeer geschikt voor de behandeling van dermatitis, zweren, puisten en andere soortgelijke aandoeningen.

Dit komt door zijn rijkdom aan tannines en het gehalte aan allantoïne, een stof die de groei van epidermale cellen bevordert en de regeneratie ervan stimuleert. Weegbree wordt vanwege deze eigenschap in de cosmetische industrie gebruikt voor regenererende crèmes.

Het is bekend(Engelse link) dat het samen met aloëvera de collageenbundelsynthese en revascularisatie in huidlaesies verbetert. Er is ook gesuggereerd (Engelse link) dat het kan beschermen tegen de gure Uv-stralen van de zon.

Een eenvoudig vers blad van deze plant, als het goed gewassen is en op een wond wordt aangebracht, helpt de bloedstroom te stoppen, deze te genezen en het risico van infectie te voorkomen.

3. Het kan helpen bij de behandeling van aandoeningen van de luchtwegen

Het gebruik van weegbree tegen keelpijn

Er zijn aanwijzingen (Engelse link) dat weegbree ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen heeft. Daarom wordt het gebruikt bij keelpijn, pijnlijke mond en zelfs zweren. Het is ook effectief bij afonie.

Door zijn milde slijmoplossende eigenschappen is het aangewezen (Engelse link) om ontstekingen van de luchtwegen te verminderen en slijm te verdrijven, wat ons samen een gebruik geeft voor de behandeling van hoest, faryngitis, laryngitis en bronchitis.

Om dit te doen zullen we zelfgemaakte siroop maken, door de bladeren te pletten, en, eenmaal gefilterd, de verkregen vloeistof in gelijke delen mengen met suiker en het geheel oplossen in een waterbad, waarbij we drie eetlepels per dag van de siroop innemen.

4. Het verbetert de afweer van het lichaam

Het gebruik van weegbree is aangewezen voor mensen die problemen hebben met een lage afweer, omdat het de productie van antilichamen stimuleert. Het verbetert en versterkt ook ons immuunsysteem, het heeft immunomodulerende eigenschappen. Bovendien staat het bekend (Engelse link) als antioxidant en vrije radicalenvanger.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om te lezen:
5 Natuurlijke remedies om hangende oogleden te liften

5. Weegbree helpt de spijsvertering

Buikpijn

Het gebruik van weegbree is effectief bij het stoppen van diarree. Het is ook nuttig bij colitis en enterocolitis en kan de pijn door maagzweren helpen verminderen. Deskundigen (Engelse link) schrijven er de kwaliteit van het verbeteren van de darmgezondheid aan toe.

Dit alles komt door zijn samentrekkende en demulgerende eigenschappen (het bevat viskeuze stoffen die plaatselijk bescherming bieden, vergelijkbaar met het slijm in onze interne membranen). Om daarvan te profiteren neem je driemaal daags een aftreksel van gedroogde bladeren.

Ook de zaden zijn nuttig bij constipatie. Je hoeft alleen maar een vloeistof te consumeren die gemaakt is van het koken van de zaden, samen met veel water. Drie eetlepels per dag met minstens 8 glazen water helpen.

Andere voordelen van het gebruik van weegbree

De medicinale toepassingen van weegbree die we zojuist beschreven hebben, hebben allemaal enige wetenschappelijke ondersteuning. We laten je echter achter met andere mogelijke voordelen die er in de volksmond aan worden toegeschreven, maar waarvoor nog meer studies nodig zijn om ze te verifiëren:

  • Het wordt gebruikt om de productie van aflatoxinen (gifstoffen die door schimmels van het geslacht Aspergillus worden geproduceerd) te verminderen.
  • Sommige mensen gebruiken weegbree als verzachtend middel door een infusie te maken van gedroogde bladeren van 5% en dagelijks drie kopjes te drinken.
  • Het kan de urineproductie verhogen, dus wordt het gebruikt als een natuurlijk diureticum.
  • Het kalmeert bij insectenbeten.
  • Het is een goed middel om vermoeide, rode of ontstoken ogen te verlichten. Voor dit doel worden oogbaden gemaakt met de vloeistof die het resultaat is van het afkooksel van 5 eetlepels gedroogde bladeren per liter water gedurende 1/4 uur.

Zoals je ziet is weegbree in veel verschillende aspecten een bondgenoot voor onze gezondheid. Aarzel niet om deze plant altijd bij de hand te hebben. Als je echter onder permanente farmacologische behandeling staat of een gezondheidstoestand hebt, raadpleeg dan je arts voordat je voor het gebruik ervan kiest.

Foto met dank aan Koke Zúñiga.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Adom MB, Taher M, Mutalabisin MF, Amri MS, Abdul Kudos MB, Wan Sulaiman MWA, Sengupta P, Susanti D. Chemical constituents and medical benefits of Plantago major. Biomed Pharmacother. 2017 Dec;96:348-360.
  • Ashkani-Esfahani S, Khoshneviszadeh M, Noorafshan A, Miri R, Rafiee S, Hemyari K, Kardeh S, Koohi Hosseinabadi O, Fani D, Faridi E. The Healing Effect of Plantago Major and Aloe Vera Mixture in Excisional Full Thickness Skin Wounds: Stereological Study. World J Plast Surg. 2019 Jan;8(1):51-57.
  • de Cássia Israel Cardoso F, Peruzzo Apolinário P, da Silva Cunha Breder J, Paranhos T, Ceretta Oliveira H, Dini Polidoro A, Souza Oliveira Kumakura AR, Melo Lima MH. A protocol for systematic review of Plantago major L. effectiveness in accelerating wound-healing in animal models. Syst Rev. 2019 Dec 23;8(1):337.
  • Farcaș AD, Moț AC, Pârvu AE, Toma VA, Popa MA, Mihai MC, Sevastre B, Roman I, Vlase L, Pârvu M. In Vivo Pharmacological and Anti-inflammatory Evaluation of Xerophyte Plantago sempervirens Crantz. Oxid Med Cell Longev. 2019 Jun 2;2019:5049643.
  • Keshavarzi A, Montaseri H, Akrami R, Moradi Sarvestani H, Khosravi F, Foolad S, Zardosht M, Zareie S, Saharkhiz MJ, Shahriarirad R. Therapeutic Efficacy of Great Plantain (Plantago major L.) in the Treatment of Second-Degree Burn Wounds: A Case-Control Study. Int J Clin Pract. 2022 Aug 1;2022:4923277.
  • Nizioł-Łukaszewska, Z., Gaweł-Bęben, K., Rybczyńska-Tkaczyk, K., Jakubczyk, A., Karaś, M., & Bujak, T. Biochemical properties, UV-protecting and fibroblast growth-stimulating activity of Plantago lanceolata L. extracts. Industrial Crops and Products. 2019; 138: 111453.
  • Samuelsen AB. The traditional uses, chemical constituents and biological activities of Plantago major L. A review. J Ethnopharmacol. 2000 Jul;71(1-2):1-21.
  • Wegener T, Kraft K. Der Spitzwegerich (Plantago lanceolata L.): Reizlinderung bei Infektionen der oberen Atemwege [Plantain (Plantago lanceolata L.): anti-inflammatory action in upper respiratory tract infections]. Wien Med Wochenschr. 1999;149(8-10):211-6.
  • Zhang S, Hu J, Sun Y, Tan H, Yin J, Geng F, Nie S. Review of structure and bioactivity of the Plantago (Plantaginaceae) polysaccharides. Food Chem X. 2021 Nov 12;12:100158.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.