Het coronavirus en diabetes: hoe je te beschermen

Patiënten met diabetes moeten, net als andere risicogroepen, preventieve maatregelen nemen. In dit artikel laten we je zien hoe je jezelf kunt beschermen tegen het coronavirus als je diabetes hebt.
Het coronavirus en diabetes: hoe je te beschermen
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vanwege waarschuwingen over het coronavirus, moeten veel patiënten met diabetes en hun verzorgers preventieve maatregelen nemen. De COVID-19-pandemie is recent en we weten nog veel niet. Daarom bespreken we hier hoe je jezelf kunt beschermen tegen het coronavirus als je diabetes hebt.

Tot dusver is er geen exacte informatie over hoe het zich verspreidt, het werkingsmechanisme, pathofysiologie en meer. Er zijn echter bepaalde risicogroepen (link in het Engels), zoals oudere volwassenen, mensen met een verzwakt immuunsysteem en diabetici.

Hoewel het coronavirus (COVID-19) onder normale omstandigheden meestal niet dodelijk is, hebben deze groepen ernstige complicaties en kan het gevaarlijker zijn. Hier willen we het in bijzonder hebben over één groep: patiënten met diabetes.

We zullen het daarom hebben over preventiestrategieën. We zullen ook bespreken hoe sommige dieettips nuttig kunnen zijn om voor patiënten met diabetes te zorgen.

Het coronavirus en diabetes: preventie

Coronavirus en je handen wassen

Patiënten met diabetes moeten, net als iedereen, hun handen wassen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hoewel het virus op sommige oppervlakken kan leven, is het gevoelig voor zeep, water en alcohol.

Daarom is het belangrijk om regelmatig je handen te wassen. Desinfecteer ook dingen die je vaak aanraakt, inclusief mobiele apparaten. Daarnaast is het het beste om het huis niet te verlaten en contact met anderen te vermijden.

Op een afstand van ongeveer 1,5 meter blijven van anderen zou voldoende moeten zijn om te voorkomen dat het virus tijdens het spreken door speekseldruppeltjes wordt verspreid.

Er is nog geen onderzoek dat aantoont dat voedsel de ziekte verspreidt. Het is echter het beste om voedsel volledig te koken om mogelijke risico’s te voorkomen.

Hoe om te gaan met het coronavirus als je diabetes hebt

Naar het ziekenhuis gaan is geen goed idee, tenzij je ernstige symptomen hebt. En dan nog moet je eerst bellen. Daarom is het beter om te plannen en te voorkomen. Zorg er daarnaast voor dat je de telefoonnummers van artsen bij de hand hebt.

Ook is het belangrijk om thuis voldoende voedingsmiddelen te hebben, zonder te hamsteren, zodat je daar kunt overleven totdat de periode van incubatie en besmetting met het virus voorbij is. Zorg ook dat je apparatuur hebt voor het bewaken van de bloedsuikerspiegel, evenals medicatie om dit onder controle te houden.

Als iemand met diabetes het coronavirus krijgt, kun je het beste onmiddellijk opnemen met je arts om te weten hoe vaak je je suikerspiegel moet controleren. Je moet ook niet stoppen met het innemen van je medicatie, tenzij je arts je dit aanraadt.

Er zijn experts die denken dat pijnstillers de progressie van het virus compliceren. Geen enkele studie heeft echter bewezen dat dit waar is. Daarom is het beter om geen zelfmedicatie te gebruiken. Volg ook de onderstaande aanbevelingen van professionals.

Dieet tegen ontstekingen en het coronavirus

Het coronavirus en diabetes

Het coronavirus kan een longontsteking veroorzaken die het leven van mensen in gevaar kan brengen. Daarom is het altijd goed om met voedingsmiddelen ontstekingen te verminderen.

Studies tonen namelijk aan (link in het Engels) dat bepaalde voedingsmiddelen, zoals knoflook of groene bladgroenten, ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Daarom raden we je aan om deze te consumeren om jezelf te beschermen tegen het coronavirus als je diabetes hebt.

Daarnaast suggereren nieuwe onderzoeken dat kurkuma kan helpen bij het voorkomen en verbeteren van longaandoeningen. Dankzij het antioxiderende en ontstekingsremmende vermogen is het geweldig om ziekten te bestrijden.

Coronavirus en diabetes: laatste tips om het virus te helpen voorkomen

Omdat gezondheidsspecialisten nog steeds niet veel weten over het virus, is het belangrijk om voorzichtig te zijn als je diabetes of andere aandoeningen hebt. Zorg ook dat je zo schoon mogelijk blijft door regelmatig je handen te wassen. Zo help je te voorkomen dat je ziek wordt. Ga daarnaast niet naar buiten, tenzij dit echt nodig is.

Mensen in risicogroepen hebben meer kans op ernstige symptomen. Het is daarom belangrijk dat ze weten wat ze moeten doen als ze symptomen vertonen. Het volgen van voedingsadviezen kan de symptomen van de ziekte helpen verbeteren. Er zijn echter nog geen specifieke onderzoeken hierover, omdat het zo’n nieuwe ziekte is.

Tot slot is het belangrijk om overbelasting van het gezondheidssysteem te voorkomen. Ga daarom niet naar het ziekenhuis tenzij het uiterst belangrijk is. Vertel het je arts telefonisch als je symptomen begint te vertonen of als je denkt dat je het virus hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lelli D., Sahebkar A., Johnston TP., Pedone C., Curcumin use in pulmonary diseases: state of the art and future perspectives. Pharmacol Res, 2017. 115: 133-148.
  • Xu C., Mathews AE., Rodrigues C., Eudy BJ., et al., Aged garlic extract supplementation modifies inflammation and immunity of adults with obesity: a randomized, doublé blind, pacebo controlled clinical trial. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 148-155.
  • Wu Z., McGoogan JM., Characteristics of and important lessons from the coronavirus disease 2019 (COVID-19) outbreak in China: summary of a report of 72314 cases from the chinese center for disease control and prevention. JAMA, 2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.