Het coronavirus bij kinderen: alles wat je moet weten

Het coronavirus bij kinderen kan een infectie zijn die asymptomatisch geneest, maar je moet voorzichtig zijn en op de symptomen letten. Bovendien zijn kinderen mogelijk overbrengers van COVID-19 naar de gemeenschap, dus ze moeten zich ook aan preventieve isolatie houden.
Het coronavirus bij kinderen: alles wat je moet weten

Laatste update: 21 mei, 2020

Het SARS-CoV-2-coronavirus is het virus dat de pandemie heeft veroorzaakt die de wereld op zijn kop zet. Aangezien het een nieuw type van dit virus is, onderzoeken wetenschappers nog steeds alle effecten en kenmerken ervan. Eén ding is echter duidelijk: het effect van het coronavirus op kinderen is anders (Engelse link).

Sinds de eerste gevallen eind 2019 in de Chinese stad Wuhan begonnen, zijn de meeste gevallen bij volwassenen waargenomen. Hoewel de sterftecijfers bij ouderen hoog zijn, veroorzaakt het coronavirus bij kinderen zelden de dood. In feite is infectie tijdens de kindertijd in de meeste gevallen asymptomatisch.

Wetenschappers bestuderen dit fenomeen nog steeds. In dit artikel zullen we echter alles uitleggen wat momenteel bekend is over het coronavirus bij kinderen en hoe het hen kan beïnvloeden.

Wat is het coronavirus en welke symptomen veroorzaakt het?

Meisje hoest in haar elleboog

Coronavirussen zijn een familie van virussen met verschillende subtypes. Eind 2019 werden de eerste gevallen van een nieuw type coronavirus ontdekt. De oorsprong van dit virus is nog onbekend, maar vermoed wordt dat het bij een dierlijke gastheer is gemuteerd.

  • Het is een zeer besmettelijke infectie.
  • Het probleem is dat dit virus verschillende symptomen kan veroorzaken, van een gewone verkoudheid tot longontsteking of ademhalingsfalen.
  • In feite beïnvloedt het alle mensen anders, afhankelijk van hun leeftijd en de conditie van hun immuunsysteem.

Het coronavirus veroorzaakt een aanzienlijk aantal sterfgevallen bij ouderen. Ze zijn echter niet de enige die worden getroffen, aangezien sommige sterfgevallen ook bij jongere mensen zijn gemeld, zij het veel minder vaak.

De belangrijkste symptomen van deze infectie zijn koorts, hoest en ademnood. Hoewel er echter complicaties kunnen zijn, hebben veel mensen ook de infectie zonder dat ze symptomen vertonen.

Het coronavirus bij kinderen

Zoals we al hebben vermeld, werkt het coronavirus bij kinderen anders. Dit is echter niet in de zin van het infectieproces, maar in termen van de symptomen. Over het algemeen zijn de symptomen veel milder en is het sterftecijfer bij kinderen erg laag.

Er zijn ook verschillende andere verschillen geïdentificeerd. Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics legt uit dat het percentage kinderen dat ernstige symptomen ontwikkelt erg klein is. Naarmate ze ouder worden, neemt het risico op complicaties echter toe.

  • Coronavirussen bij kinderen vormen nog steeds een risico voor mensen met een zwak immuunsysteem of ademhalingsproblemen.
  • Naar schatting heeft bijna 40% van de kinderen die de infectie krijgen tegelijkertijd een infectie van een ander virus of een andere bacterie.

Dit feit maakt de studie van het coronavirus bij kinderen complexer. In termen van symptomen geven dezelfde statistieken aan dat ongeveer 60% van de kinderen met de infectie koorts en hoesten ontwikkelt.

Misschien ook interessant om te lezen:
De verschillen tussen virussen en bacteriën

Het coronavirus bij kinderen vormt een groter risico op overdracht

Meisje beschermt zich tegen corona

Zoals we reeds hebben opgemerkt lijkt het coronavirus bij kinderen niet veel risico’s te geven, vormt het wel een probleem in termen van overdracht. Kinderen zijn voor elke besmettelijke ziekte een belangrijke infectiebron.

Als volwassenen zijn we ons steeds meer bewust van de hygiënische maatregelen die we moeten nemen. Kinderen zijn dat echter niet en de meesten van hen weten niet hoe ze goede handhygiëne en het correct wassen van hun handen moeten uitvoeren. Daarnaast ze raken vaak constant hun neus en mond aan.

We moeten daarom als ouders en verzorgers speciale aandacht aan kinderen besteden. We moeten hun hygiëne en symptomen in de gaten houden om complicaties en problemen te voorkomen. Iedereen moet zich er dus van bewust zijn hoe ingewikkeld deze situatie is.

Tot slot moeten we benadrukken dat je contact tussen kinderen en ouderen moet voorkomen. Het coronavirus verloopt bij kinderen vaak asymptomatisch, maar dit betekent niet dat het niet kan worden overgedragen. In het licht hiervan moeten we alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.