Het blauwe zone-dieet: kan het de levensduur verhogen?

Het "blauwe zone" dieet is gebaseerd op het patroon van specifieke bevolkingsgroepen met een hoge gemiddelde leeftijd van overlijden. Dit type dieet zou uitstekend kunnen zijn om veroudering uit te stellen.
Het blauwe zone-dieet: kan het de levensduur verhogen?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 06 maart, 2023

Het blauwe zone-dieet is gebaseerd op het voedingspatroon van mensen die leven in landen als Japan en Costa Rica, omdat deze plaatsen zeer lang levende bevolkingen hebben. Het idee is om regelmatig hoogwaardige en verse voedingsmiddelen in je dieet op te nemen, die voldoende essentiële micronutriënten en antioxidanten leveren.

Voordat we ingaan op het onderwerp van het blauwe dieet en een lang leven, moet eerst worden opgemerkt dat als het gaat om het handhaven van een goede gezondheidstoestand, het essentieel is om ervoor te zorgen dat je regelmatig aan lichaamsbeweging doet.

Het is vooral noodzakelijk om prioriteit te geven aan krachtwerk. Dit kan, samen met een goed dieet, doorslaggevend zijn als het gaat om gezond en lang leven.

We denken dat je het misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
Wat zijn de nadelen van het rauwe voedseldieet?

Voedingsmiddelen die kenmerkend zijn voor het blauwe zone-dieet

Microbiota
De microbiota van mensen die in de “blauwe streken” leven, wordt gevoed door voldoende vezels voor een goede ontwikkeling ervan.

In het algemeen wordt het blauwe zone dieet gekenmerkt door het regelmatig presenteren van een reeks voedingsmiddelen op hun dagelijkse menu’s. Deze voedingsmiddelen worden beschouwd als zeer heilzaam voor onze gezondheid. Ze worden door de meeste voedingsdeskundigen aanbevolen.

Peulvruchten

Peulvruchten zijn een uitstekende bron van complexe koolhydraten, eiwitten en essentiële mineralen. Ze leveren ook vezels, een stof waarvan is aangetoond (Engelse link) dat ze de werking van het spijsverteringskanaal verbetert.

Een deel van deze vezels fermenteert, waardoor ze dienen als substraat voor de darmmicrobiota en verlies van bacteriële dichtheid of diversiteit voorkomen. Dit is essentieel voor het handhaven van de homeostase in het interne milieu van de darmen.

Bladgroenten

Bladgroenten zijn vaak een bron van fytochemicaliën. Deze elementen neutraliseren de vorming van vrije radicalen en hun daaropvolgende ophoping in de weefsels.

In dit geval hebben we het over een mechanisme dat in verband is gebracht (Engelse link) met een lagere incidentie van chronische en complexe ziekten. Hoewel ervoor zorgen dat je vijf porties fruit en groenten eet als onderdeel van je dagelijkse voeding wordt aanbevolen, is het benadrukken van de inname van bladgroenten bijzonder gunstig.

Noten

Noten zijn voedingsmiddelen met een hoge voedingsdichtheid. Ze leveren kwaliteitsvet, eiwitten en een flinke handvol vitaminen en mineralen.

Ze leveren echter ook nogal wat energie (en calorieën). Daarom moeten ze dagelijks worden geconsumeerd, maar altijd in voldoende hoeveelheden.

Als de doses worden overschreden, kan een geleidelijke ophoping van onderhuids vet ontstaan. Overgewicht verhoogt immers het ontstekingsniveau, volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in The Lancet.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Het hCG-dieet: kenmerken en mogelijke risico’s

Dus waar bestaat het blauwe zone-dieet uit?

Japan
Japan is een van de oorsprongen van het blauwe zone dieet. De levensduur van de bevolking is sterk verbonden met de eetgewoonten.

Al met al is het blauwe zonedieet een soort voedingspatroon dat de nadruk legt op de consumptie van de zojuist besproken voedingsmiddelen, samen met andere verse producten. Denk bijvoorbeeld aan producten zoals extra vierge olijfolie, gerst en bosbessen. Het geeft vooral voorrang aan voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong, vooral vanwege hun gehalte aan antioxidanten.

Dit betekent echter niet dat dierlijke producten schadelijk zijn voor het lichaam. In feite is dit verre van de waarheid. Ze moeten gewoon ook in passende hoeveelheden aanwezig zijn om een optimale eiwitinname te garanderen.

Er zijn geen strikte grondslagen voor het volgen van een blauwe zonedieet. Het zal alleen nodig zijn om de juiste inname van groenten te garanderen en om de juiste hoeveelheid calorieën te eten voor je lichaamsgewicht en activiteitenniveau om ervoor te zorgen dat je niet extra aankomt.

Het blauwe zone-dieet kan ons helpen langer te leven

Het blauwe zone-dieet legt de nadruk op de consumptie van voedingsmiddelen die bewezen positieve eigenschappen en voordelen voor het lichaam hebben. Regelmatige inname van vele daarvan brengt men in verband met een langzamere veroudering. Dat geldt ook voor een lagere incidentie van chronische en complexe ziekten.

Een goede gezondheidstoestand is het resultaat van vele gezonde gewoonten die in de loop van de tijd worden volgehouden. Bijvoorbeeld, een licht hypocalorisch dieet op middellange termijn, goede slaap en fysieke training kunnen allemaal helpen om gezond te blijven en langer te leven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Cox AJ, West NP, Cripps AW. Obesity, inflammation, and the gut microbiota. Lancet Diabetes Endocrinol. 2015;3(3):207-215. doi:10.1016/S2213-8587(14)70134-2

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.