Wat zijn de nadelen van het rauwe voedseldieet?

We gaan je vertellen over de belangrijkste nadelen van het rauwe voedseldieet, een optie die de laatste jaren in de mode is geraakt en die nogal beperkend is. Is het veilig?
Wat zijn de nadelen van het rauwe voedseldieet?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 februari, 2023

Het rauwe voedseldieet kenmerkt zich door alleen de consumptie van rauw voedsel toe te staan en heeft een aantal nadelen voor onze gezondheid. In feite is het een zeer restrictief patroon, iets dat door voedingsdeskundigen wordt afgeraden.

Om ervoor te zorgen dat aan de voedingsbehoeften van je lichaam wordt voldaan, is er niets beter dan een gevarieerd dieet met veel verschillende voedingsmiddelen.

Opgemerkt moet worden dat het belangrijk is voorzichtig te zijn met rages op het gebied van voeding. Veel van de praktijken die worden uitgevoerd kunnen schadelijk zijn voor het lichaam of zelfs ronduit gevaarlijk.

De nadelen van het rauwe voedseldieet

Salmonella

De bacteriën die salmonellose veroorzaken zitten in rauw voedsel, zoals eieren. Hetzelfde risico wordt toegeschreven aan andere micro-organismen, zoals E. coli. Allereerst moet worden opgemerkt dat de consumptie van rauw voedsel misschien niet de meest geschikte manier is om het gebruik van hun voedingsstoffen te verbeteren.

Tijdens het koken worden de vezels in voedsel zachter, wat de beschikbaarheid van koolhydraten en veel andere elementen verbetert.

Immers, vezels kunnen in hun rauwe vorm eigenlijk fungeren als een anti-voedingsstof. Het is aangetoond (Engelse link) dat het voordelen heeft voor de darmgezondheid, maar die blijken niet allemaal uit de ongekookte inname ervan.

Aan de andere kant vermindert het kookproces de kans op de aanwezigheid van gevaarlijke microben. De meeste microben worden gedood wanneer ze aan hoge temperaturen worden blootgesteld, waardoor ze geen ziekten kunnen veroorzaken.

De consumptie van bepaalde rauwe elementen, zoals rauwe eieren, kan leiden tot salmonellose. Deze bacterie veroorzaakt ernstige spijsverteringsproblemen. Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health waarschuwt hier zelfs voor.

Het is zelfs mogelijk dat bepaalde gifstoffen worden geïnactiveerd of geëlimineerd dankzij thermische mechanismen. We kunnen wijzen op verbindingen als cardol of anacardinezuur. Hetzelfde geldt voor de linamarine in cassave.

Zelfs de saponinen in bepaalde peulvruchten zouden hun werking kunnen verminderen dankzij het koken. Deze elementen werken als beschermers tegen ziekteverwekkers in planten, maar zijn niet gezond voor de mens, zoals een studie (Engelse link) gepubliceerd in Toxicon benadrukt.

Zijn er voordelen aan het rauwe voedseldieet?

Er zijn natuurlijk niet allemaal nadelen aan dit dieet. Het rauw voedsel dieet heeft ook bepaalde positieve aspecten, zoals een grotere aanwezigheid van groenten in de routines.

In deze gevallen worden oliën van slechte kwaliteit meestal vermeden voor de kookprocessen, waardoor een verbetering van de toestand van de lichaamssamenstelling en een lagere energiedichtheid van de bereidingen wordt bereikt.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Het hCG-dieet: kenmerken en mogelijke risico’s

Het rauwe veganistische dieet en het rauwe omnivore dieet

Rauw voedsel
Rauw vlees vormt een groot biologisch risico voor voedselvergiftiging. Ze herbergen bacteriën die het lichaam kunnen vergiftigen.

Er zijn twee verschillende soorten rauwe voeding diëten: Het rauwe veganistische dieet en het rauwe omnivore dieet.

In wezen zijn er twee hoofdbenaderingen van een rauw veganistisch dieet: de ene staat de consumptie van voedsel van dierlijke oorsprong toe, en de andere niet. Gezien de keuze is de tweede optie raadzamer.

Het is duidelijk dat het risico van een voedingstekort groter is bij het rauwe veganistische dieet, maar het rauwe omnivore dieet heeft een hoog microbiologisch risico. Het is niet het meest aan te raden als het bedoeld is om een goede gezondheidstoestand te behouden.

Dierlijke producten vereisen altijd thermische processen om veilig te zijn voor consumptie.

Het koken van vlees zorgt voor hun veiligheid en voorkomt besmetting en voedselvergiftiging. Bovendien kan de herhaalde consumptie van pathogene bacteriën de samenstelling van de microbiota veranderen, waardoor de vertering van voedingsstoffen beïnvloed en zelfs verhinderd wordt, zelfs als er geen verschijnselen ontstaan.

In het geval van het rauwe veganistische dieet moet worden opgemerkt dat het risico van een voedingstekort groot is. Enerzijds zal het niet eenvoudig zijn om voedingsmiddelen te combineren om ervoor te zorgen dat aan de eiwitbehoefte wordt voldaan.

Anderzijds komen veel essentiële voedingsstoffen alleen in aanzienlijke hoeveelheden voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong (zoals vitamine B12, DHA en vitamine D).

Om fysiologische veranderingen te voorkomen, kun je in deze gevallen het beste kiezen voor suppletie, naast het efficiënt ontwikkelen van het voedingspatroon. Er zijn verschillende producten op de markt die kunnen helpen tekorten te voorkomen. In deze gevallen kun je het beste de hulp van een specialist inroepen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Rauwe voedingsmiddelen zijn soms gezonder

Het rauwe voedseldieet is niet de beste optie

Rauwe groenten

Het rauwe dieet heeft verschillende nadelen, zelfs als het benaderd wordt vanuit een omnivoor standpunt. Uiteindelijk zijn alle dieetpatronen die beperkend zijn in de meeste gevallen ongeschikt.

In plaats daarvan kun je het beste kiezen voor dieetplannen die alle voedselgroepen omvatten en zorgen voor verschillende bereidingswijzen. Zo wordt het gebruik van voedingsstoffen gemaximaliseerd.

Als het gaat om het koken van voedsel, moet ook rekening worden gehouden met verschillende overwegingen. Niet alle mechanismen hebben namelijk evenveel respect voor voedingsmiddelen.

Voorrang moet worden gegeven aan de minder agressieve bereidingsmethoden en die waarvoor geen grote hoeveelheden vet nodig zijn. Anders zou de dagelijkse energiedichtheid van je voeding kunnen toenemen, met negatieve gevolgen voor de toestand van je lichaamssamenstelling.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4
  • Keerthirathne TP, Ross K, Fallowfield H, Whiley H. Reducing Risk of Salmonellosis through Egg Decontamination Processes. Int J Environ Res Public Health. 2017;14(3):335. Published 2017 Mar 22. doi:10.3390/ijerph14030335
  • Zaynab M, Sharif Y, Abbas S, et al. Saponin toxicity as key player in plant defense against pathogens. Toxicon. 2021;193:21-27. doi:10.1016/j.toxicon.2021.01.009

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.