Het hCG-dieet: kenmerken en mogelijke risico's

De FDA noemt deze afslankmethode gevaarlijk en frauduleus. De aanhangers ervan verdedigen het echter. We vertellen je meer over de risico's ervan.
Het hCG-dieet: kenmerken en mogelijke risico's
Maria Patricia Pinero Corredor

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Laatste update: 23 januari, 2023

Het hCG-dieet is een nogal controversiële methode om af te vallen. Het heeft voorstanders die beweren dat het effectief is, maar de Amerikaanse  Food and Drug Administration (FDA) vindt het gevaarlijk, illegaal en frauduleus (Engelse link).

Maar wat is het hCG-dieet eigenlijk? Waarom zou het helpen bij gewichtsverlies? Wel, hCG verwijst naar het hormoon “humaan gonadotrofine,” waarvan de niveaus verhoogd zijn bij een vroege zwangerschap. Het wordt ook gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

Maar een paar jaar geleden stelde Dr. Albert Simeons het gebruik ervan voor als een manier om af te vallen. In het bijzonder stelt het plan voor om slechts 500 calorieën per dag te consumeren plus een injectie met het hormoon. Natuurlijk brengt zoiets doen verschillende ernstige risico’s met zich mee. Hier zijn alle details.

Waarop is het hCG-dieet gebaseerd?

Het hCG-dieet bestaat uit een extreme calorierestrictie – slechts 500 calorieën per dag – en de injectie van het hCG hormoon (humaan choriogonadotrofine). Dit hormoon wordt afgegeven door zwangere vrouwen om de gezonde groei van de baarmoeder en de ontwikkeling van de foetus te ondersteunen.

Als afslankmethode werd het gebruik ervan populair in de jaren 1950. Volgens de voorstanders kon de hCG-injectie het hongergevoel verminderen en gewichtsverlies ondersteunen. Er werd zelfs beweerd dat het zou bijdragen aan de herverdeling van vet in de dijen, heupen en buik.

Desondanks zijn er geen onderzoeken die de veiligheid en werkzaamheid ervan ondersteunen. Integendeel, de meeste onderzoeken (Engelse link) beweren dat de effectiviteit van dit dieet ligt in de lage calorie-inname en niets te maken heeft met het gebruik van het hormoon.

Bij de meeste evaluaties werd een placebo gegeven aan één groep deelnemers en het hormoon aan een andere groep. Ze vonden dat de gewichtsvermindering tussen de twee groepen vergelijkbaar was. Bovendien toondenze aan dat hCG het hongergevoel niet wegneemt.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit te lezen:
Het plantenparadox-dieet: hoe werkt het en wat zijn de risico’s?

Wat zegt de Food and Drug Administration (FDA)?

hCG-diet
Het hCG-hormoon neemt toe tijdens de periode van zwangerschap. Er zijn geen studies die aantonen dat het de eetlust kalmeert of helpt bij het afvallen.

 

 

De Food and Drug Administration (FDA) heeft hCG goedgekeurd als receptgeneesmiddel voor de behandeling van vrouwelijke onvruchtbaarheid en hypogonadisme bij mannen. Zij keurt echter het gebruik als afslankmiddel af (Engelse link).

Volgens de FDA promoten fabrikanten deze producten door te beweren dat ze “abnormale eetpatronen veranderen” of “het metabolisme herstellen.” In feite wordt beweerd dat het kan helpen bij het verlies van 10 tot 15 kilo in 30 tot 40 dagen.

Desondanks waarschuwt de FDA voor de gevaren ervan, en ze leggen uit dat “elk gewichtsverlies te wijten is aan extreme calorierestrictie, niet aan hCG. In bepaalde doses brengt het zelfs iemands gezondheid in gevaar.”

Daarom stuurden ze in 2016 zeven waarschuwingsbrieven naar bedrijven die deze producten op de markt brachten. Ze beschouwen de commercialisering ervan als een overtreding van de wet en geven het alleen toe als de arts ze voorstelt als onderdeel van een hormonale behandeling.

Hoe volgen mensen een hCG-dieet?

500 calorieën per dag binnenkrijgen is niet eenvoudig. Daarom moet het een zeer vetarm dieet zijn. Het is meestal verdeeld in drie fasen.

  • Laadfase. Gedurende de eerste 2 dagen wordt voedsel geconsumeerd dat rijk is aan vet en calorieën. Daarnaast begint de patiënt met het gebruik van hCG.
  • Gewichtsverliesfase. Van week 3 tot 6 worden samen met de hCG 500 calorieën gegeten. Alleen de lunch en het avondeten zijn toegestaan.
  • Onderhoudsfase. Dit is de tijd om hCG uit te sluiten. Daarnaast mag de patiënt  de voedselinname geleidelijk verhogen, maar zonder suiker en zetmeel, gedurende 3 weken.

De promotors van dit dieet bevelen slechts 3 weken in de tussenfase aan voor wie minimaal gewichtsverlies nastreeft. Als echter significanter gewichtsverlies gewenst is, moet het zes weken gevolgd worden. Sommige mensen herhalen in feite alle fasen totdat ze het verwachte gewicht hebben bereikt.

Elke maaltijd moet ten minste een portie mager eiwit, een stuk brood, een groente en een portie fruit bevatten. Boter, suiker en oliën moet de patiënt vermijden. Tegelijkertijd moet de persoon veel vloeistoffen drinken, vooral water.

Helpt het hCG-dieet echt om af te vallen?

In het algemeen, wanneer iemand een caloriearm dieet volgt, gebruikt het lichaam zijn energiereserves om zijn functies te kunnen vervullen. Op deze manier begint het het opgehoopte vet te verminderen.

Om het beter te begrijpen, is het de moeite waard je te herinneren hoe de stofwisseling werkt. Alle voedsel en dranken worden energie door middel van calorieën. Bij overmatige inname gebruikt het lichaam die niet en heeft het de neiging zich op te hopen.

Daarom is het logisch om te denken dat het hCG-dieet wel degelijk helpt om het gewicht aanzienlijk te verminderen. Voor een gemiddelde volwassene beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een inname van 2.000 tot 2.500 calorieën per dag aan.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om te lezen:
Welk soort dieet heb ik nodig om spiermassa te winnen?

De risico’s van het hCG-dieet

Vrouw met onregelmatige hartslag
Verre van voordelen te veroorzaken, leidt het hCG-dieet tot verschillende potentiële gezondheidsrisico’s. Een daarvan is een onregelmatige hartslag.

Pas op! Hoewel je met dit dieetmodel misschien gewicht kunt verliezen, is de waarheid dat het verschillende ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Tegenwoordig is het een type dieet dat professionals sterk afgeraden. Laten we eens kijken naar alle mogelijke gezondheidsrisico’s.

1. Een verslechtering van de voedingstoestand van mineralen

In een studie (Spaanse link) die werd gerapporteerd in de Latin American Archives of Nutrition, werd een groep zwaarlijvige vrouwen in tweeën gedeeld. De ene volgde een 1000-calorieën dieet en de andere een 1300-calorieën dieet.

Na 12 weken werd de voedingswaarde van ijzer, zink, koper en calcium geëvalueerd. Toen werd ontdekt dat hypocalorische diëten de voedingswaarde van micronutriënten verslechteren.

Als gevolg daarvan kunnen aandoeningen als bloedarmoede, haaruitval, veranderde botverkalking en gebitsveranderingen optreden.

2. Elektrolyten onbalans

Elektrolyten komen voor in het bloed. Het zijn positief en negatief geladen ionen. Ze hebben belangrijke functies in het lichaam, zoals zenuwreacties en spierfuncties. Een gebrekkige voeding en een gebrek aan vitaminen kunnen leiden tot hun onbalans. De symptomen ervan zijn onder meer de volgende.

  • Onregelmatige hartslag.
  • Veranderingen in de bloeddruk.
  • Verwarring.
  • Stoornissen van het zenuwstelsel.
  • Botproblemen.

3. Een onregelmatige hartslag

Een te langzame of te snelle hartslag kan ontstaan door dieetproblemen. Dat komt omdat het hart altijd werkt en voortdurend energie nodig heeft.

Het is zelfs bekend dat een tekort aan energie op lange termijn structurele en functionele veranderingen in het hart veroorzaakt. Het komt meestal voor bij patiënten met anorexia nervosa, die ook een tekort aan calorieën in hun dieet hebben.

4. Diverse andere bijwerkingen

De wetenschap (Engelse link) heeft aangetoond dat hCG bijwerkingen kan veroorzaken zoals de volgende.

  • Vermoeidheid
  • Prikkelbaarheid
  • Rusteloosheid
  • Depressie
  • Oedeem of vochtophoping
  • De vorming van bloedstolsels
  • Vergrote borsten bij mannen

Caloriebeperking kan ook leiden tot verlies van spiermassa, nadelige effecten op de geestelijke en lichamelijke gezondheid, ondervoeding, verhoogd risico op nierstenen (Engelse link), en complicaties bij diabetici en mensen met nieraandoeningen.

Het hCG-dieet is niet veilig

Over het geheel genomen is het belangrijk om te onthouden dat de FDA hCG niet heeft goedgekeurd als hulpmiddel bij het afvallen. Bovendien is er geen bewijs voor de vermeende voordelen van dit dieet.

Integendeel, men waarschuwt voor mogelijke bijwerkingen door het gebruik van het hormoon en de calorische beperking die bij dit regime hoort. Als het gaat om afvallen, kun je dus het beste professionele begeleiding zoeken bij een arts en een voedingsdeskundige.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aguirre M. Efecto de dietas con restricción moderada de energía sobre el estado nutricional de algunos minerales en mujeres obesas. 2007. Archivos latinoamericanos de nutrición. http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222007000300006
  • K Johansson. Risk of symptomatic gallstones and cholecystectomy after a very-low-calorie diet or low-calorie diet in a commercial
    weight loss program: 1-year matched cohort study. International Journal of Obesity (2014) 38, 279–284. 2014
  • Parikh H. Trombosis venosa profunda múltiple (TVP) aguda como probable evento adverso del uso de gonadotropina coriónica humana (HCG) para la pérdida de peso. Ash Publication. Volumen 126, Número 23. 3 de diciembre de 2015
  • Cuesta F. Desnutrición y corazón. Fbbva. https://www.fbbva.es/microsites/salud_cardio/mult/fbbva_libroCorazon_cap63.pdf
  • FDA. Preguntas y respuestas sobre los productos HCG para bajar de peso. 2016.
  • Butler S. Evidence for, and Associated Risks with, the Human Chorionic Gonadotropin Supplemented Diet. 2016 Nov;13(6):694-9.  doi: 10.3109/19390211.2016.1156208. Epub 2016 Mar 24.
  • FDA. Evite los productos peligrosos de la dieta HCG. 2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.