De juiste voeding bij chronische ziekten

Chronische ziekten zijn moeilijk te behandelen, maar het juiste dieet kan nuttig zijn als we enkele basisrichtlijnen volgen. In het onderstaande artikel vertellen we je alles wat je moet weten over goede voeding bij chronische ziekten.
De juiste voeding bij chronische ziekten
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel willen we het hebben over juiste voeding bij chronische ziekten. Chronische ziekten zijn ongeneeslijke ziekten die na verloop van tijd aanhouden. Vaak is hun fysiopathologie onbekend, evenals de oorzaken waardoor ze verschijnen, en zelfs hun oplossing.

Dat betekent echter niet dat er geen manieren zijn om deze ziekten te behandelen om de symptomen te verlichten en het leven van patiënten gemakkelijker te maken. Patiënten worden zelfs heel vaak zelf experts in het uitwerken van bepaalde nutritionele bedenksels.

Het doel van voeding in dit soort situaties is het verminderen van ontstekingen, oxidatieve stress en pijn. Daarom moeten patiënten prioriteit geven aan een reeks voedingsmiddelen die rijk zijn aan fytonutriënten, vitamines en mineralen.

Bovendien is het belangrijk op te merken dat het nodig is om voedingsmiddelen te beperken die kunnen bijdragen aan ontstekingsprocessen. Laten we dit eens van dichterbij bekijken.

De juiste voeding bij chronische ziekten: ontstekingsremmende voeding

Eén voedingsstof die vooral relevant is als het gaat om de dieetbehandeling van chronische ziekten, is omega 3-vetzuren. Deze klasse van lipiden is in staat ontstekingsmarkers in het organisme te verminderen. Het verbetert ook het lipidenprofiel van een individu, zoals bevestigd door een artikel gepubliceerd in Biochemical Society Transactions (Engelse link).

Je vindt deze vetten in producten zoals:

  • vette vis
  • rauwe plantaardige oliën
  • zaden
  • avocado

De consumptie ervan moet regelmatig zijn om het modulerende effect van genoemde voedingsstoffen op inflammatoire feedbackmechanismen te garanderen.

Juiste voeding bij chronische ziekten zoals omega 3-vetzuren

Fytonutriënten om pijn te verminderen

Andere verbindingen die gunstig zijn als het gaat om het behandelen van chronische ziekten, zijn fytonutriënten. Dit zijn stoffen die biologisch van aard zijn en vooral in groenten voorkomen.

Volgens een studie gepubliceerd in Oxidative Medicine and Cellular Longevity (Engelse link) zijn fytonutriënten in staat ontstekingen te moduleren en oxidatieve stress te verminderen. Bovendien zijn fytochemicaliën in staat om schade aan cellen te verminderen, wat betekent dat ze veroudering kunnen helpen voorkomen.

Daarnaast spelen deze verbindingen een rol in bepaalde fysiologische routes die verantwoordelijk zijn voor het moduleren van pijn en gevoeligheid van het zenuwstelsel. Daarom zijn ze vooral belangrijk bij de behandeling van chronische ziekten. Kortom, het volgen van een dieet dat regelmatige consumptie van groenten bevat, is van fundamenteel belang.

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen kunnen ook nuttig zijn als het gaat om de behandeling van chronische ziekten. Denk bijvoorbeeld aan melatonine. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het moduleren van circadiane slaapcycli en verhoogt de kwaliteit van rust.

Over het algemeen heeft het een significant antioxidant karakter en is het gekoppeld aan de preventie van metabole en neurodegeneratieve ziekten. Ook is melatonine in staat pijn te verlichten bij chronische pathologieën zoals fibromyalgie. Het is echter belangrijk om geen verhoogde doses te nemen.

We kunnen ook probiotica noemen. Een gezonde microbiota helpt te beschermen tegen de ontwikkeling van complexe chronische ziekten.

Dus om het risico op intestinale dysbiose te verminderen, kunnen patiënten pro- en prebiotische supplementen gebruiken. Op deze manier verbeteren ze de diversiteit van de darmflora en verbeteren ze op hun beurt hun algehele gezondheid.

Juiste voeding bij chronische ziekten om je darmsysteem te helpen

Verbetering van je dieet om chronische ziekten aan te pakken

Wanneer pathologieën chronisch zijn, betekent dit dat er geen remedie bekend is. Er zijn echter nog steeds manieren om ze vanuit farmacologisch en voedingsoogpunt te behandelen.

Om dit te doen, moeten patiënten de nadruk leggen op de inname van voedingsmiddelen met ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Deze voedingsmiddelen zijn in staat om een rol te spelen bij de perceptie van pijn bij een persoon en om celbeschadiging te verminderen.

Tegelijkertijd kunnen patiënten zich ook wenden tot het gebruik van voedingssupplementen. Sommige supplementen, zoals melatonine en probiotica, helpen de risico’s en regelmatige agressieve symptomen van chronische ziekten, waaronder pijn, te verminderen.

Het is echter belangrijk om te weten hoe je de juiste producten kunt kiezen. Voordat je een supplement gebruikt, dien je eerst een specialist te raadplegen. Hij of zij zal de noodzaak van het nemen van supplementen  kunnen verifiëren en specifieke indicaties kunnen geven met betrekking tot inname.

Onthoud dat een gevarieerd en gezond dieet, samen met regelmatige lichaamsbeweging, de beste manier is om de ontwikkeling van chronische ziekten te helpen voorkomen. Een gezonde levensstijl is de sleutel tot een goede kwaliteit van leven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wang J., Song Y., Chen Z., Leng SX., Connection between systemic inflammation and neuroinflammation underlies neuroprotective mechanism of several phytochemicals in neurodegenerative diseases. Oxid Med Cell Longev, 2018.
  • Calder PC., Omega 3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans, 2017. 45 (5): 1105-1115.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.