Neuropatische pijn bestrijden met natuurlijke therapieën

Neuropatische pijn is het gevolg van een blessure of storing van het zenuwstelsel. Hierdoor heeft de patiënt last van pijn, zwakte en gevoelloosheid. Zijn er natuurlijke therapieën om dit te verlichten? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.
Neuropatische pijn bestrijden met natuurlijke therapieën

Laatste update: 28 januari, 2021

In de afgelopen paar jaar hebben experts enkele natuurlijke therapieën geaccepteerd als aanvulling om bij neuropatische pijn te helpen. Hoewel ze niet de eerste verdediging moeten zijn bij deze aandoening, kunnen patiënten ze gebruiken als secundaire therapieën om hun symptomen te verbeteren en dus een betere kwaliteit van leven te hebben.

Neuropatische pijn is pijn die optreedt als gevolg van een verwonding of disfunctie van het zenuwstelsel, zoals gedefinieerd door de International Association for the Study of Pain (IASP). Het kan voorkomen in het centrale zenuwstelsel – beenmerg en hersenen – of in perifere gebieden zoals de:

 • Zenuwen
 • Microscopische zenuwplexus
 • Zenuwuiteinden

Het gaat vaak om ernstige, chronische pijn, waarvan de behandeling moeilijk kan zijn. Daarom is het belangrijk om naar je arts te gaan en je behandelingsopties te evalueren, afhankelijk van elk geval.

Desalniettemin, zoals we al zeiden, kun je ook enkele natuurlijke therapieën overwegen die de symptomen lijken te helpen beheersen. We zullen die therapieën hieronder beschrijven.

Natuurlijke therapieën om bij neuropatische pijn te helpen

Volgens informatie gepubliceerd in The Lancet Neurology (link in het Engels), wordt neuropatische pijn gekenmerkt door een spontane, continue of stekende pijn die optreedt na schadelijke of niet-schadelijke stimuli. Patiënten die eraan lijden hebben versterkte pijnreacties, wat de kwaliteit van leven vermindert.

Gezien de complexiteit zijn zowel de diagnose als de behandeling moeilijk te realiseren. Volgens dezelfde bron zijn er echter geavanceerde medicinale behandelingen die de symptomen kunnen helpen beheersen. Deze omvatten opties zoals:

 • Amitriptyline, gabapentine en pregabaline, wat meestal de eerste opties zijn
 • Duloxetine, een tweede optie
 • Opioïden, tramadol en plaatselijke geneesmiddelen
 • Andere anti-epileptica en antidepressiva

Tegenwoordig zijn er ook dankzij recent onderzoek (link in het Engels) enkele natuurlijke therapieën voorgesteld die kunnen helpen de symptomen van neuropatische pijn te beheersen.

Hoewel het altijd beter is om een medische specialist te raadplegen voordat je met een van deze therapieën begint, zijn het opties die je kunt overwegen voor je behandeling. Laten we ze eens nader bekijken.

Acupunctuur

Neuropatische pijn behandelen met acupunctuur

Dit is een soort aanvullende therapie die deel uitmaakt van de traditionele Chinese geneeskunde. Bij deze therapie brengt men dunne naalden in je huid, op verschillende drukpunten, met als doel de energie in je lichaam in balans te houden.

Vanuit het oogpunt van de westerse geneeskunde gezien, helpt dit type therapie om de zenuwen en spieren te stimuleren. Daarom kan het een goede secundaire therapie zijn om de bloedcirculatie te verbeteren en je pijnreactie te verminderen. Er is echter meer onderzoek naar nodig.

Desondanks kiezen veel patiënten met neuropatische pijn ervoor om deze therapie te gebruiken om hun symptomen te verbeteren. Een proefstudie (link in het Engels) gepubliceerd in de European Journal of Neurology heeft trouwens interessante resultaten gevonden wat de behandeling van pijn veroorzaakt door deze aandoening betreft.

Hoe dan ook, acupunctuur mag alleen worden uitgevoerd door bevoegde professionals, omdat het ook risico’s met zich meebrengt. Verkeerde praktijken kunnen leiden tot letsel, infectie en andere complicaties.

Lees meer over acupunctuur:
Hoe helpt acupunctuur bij gewrichtspijn?

Lichaamsbeweging

Een van de beste natuurlijke therapieën om te helpen bij neuropatische pijn, is lichaamsbeweging. Het is zelfs een van de gewoonten die door de conventionele geneeskunde worden aanbevolen om de gezondheid en kwaliteit van leven van patiënten die door deze aandoening worden getroffen, te verbeteren.

Regelmatige lichaamsbeweging helpt de spierspanning te verhogen en de bloedsomloop te bevorderen. Hierdoor kan het sommige symptomen van neuropatische pijn helpen kalmeren.

Een studie (link in het Engels) gepubliceerd in Frontiers in Cellular Neuroscience heeft vastgesteld dat lichaamsbeweging helpt om de zenuwfunctie te verbeteren en neuropatische pijn en andere soorten sensorische stoornissen, zoals gevoelloosheid, te verminderen.

Aan de andere kant bevordert lichaamsbeweging ook de regulering van de bloedglucosespiegels, wat helpt het risico op complicaties in verband met diabetische neuropathie te verminderen. In het ideale geval zou je geleidelijk moeten beginnen, zonder jezelf te overbelasten. Daarnaast kun je het beste om hulp vragen aan een professionele trainer of fysiotherapeut.

Meditatie en yoga

Yoga kan helpen bij pijnbestrijding

Technieken zoals meditatie en yoga kunnen ook complementaire therapieën zijn voor neuropatische pijn. Beide methoden kunnen je helpen om de pijn die door deze aandoening wordt veroorzaakt, beter het hoofd te bieden. Ze zijn ook ideaal om stress en andere emoties te verminderen die je pijn zouden kunnen verergeren.

Een studie (link in het Engels) gepubliceerd in het International Journal of MS Care stelde vast dat meditatie helpt bij het verminderen van vermoeidheid en pijn veroorzaakt door neuropathie. Bovendien helpt het de mentale gezondheid te verbeteren van patiënten die vatbaar zijn voor stress, angst en depressie.

Een ander onderzoek (link in het Engels) in de Annals of Neurosciences geeft ook aan dat yoga kan worden gebruikt als aanvulling op het beheersen van neuropatische pijn veroorzaakt door beenmerglaesies. Zorgvuldige beoefening van yoga kan je pijnbeheer positief beïnvloeden.

De aanbevelingen om beide disciplines te beoefenen zijn vergelijkbaar en je kunt ze ook gewoon combineren. Het beste is om een rustige comfortabele omgeving te zoeken, weg van enige afleiding. Daarnaast moet je, indien mogelijk, dit doen met een expert die je kan helpen om je correct te begeleiden.

Zijn er andere natuurlijke therapieën die kunnen helpen bij neuropatische pijn?

Naast de genoemde therapieën zijn er nog andere opties die je in gedachten moet houden als je lijdt aan neuropatische pijn. Het belangrijkste is om te onthouden dat geen van deze therapieën het behandelplan van je arts vervangt en dat ze allemaal met de nodige voorzichtigheid moeten worden toegepast. Andere opties zijn onder andere:

 • Baden in warm water
 • Zalfjes die capsaïcine bevatten en die je plaatselijk kunt aanbrengen
 • Zorgen voor een optimale inname van vitamines, vooral B-complex vitamines
 • Het gebruiken van etherische oliën bij massages of aromatherapie
 • Alcohol en tabak vermijden

Als je aan deze aandoening lijdt, vergeet dan niet om regelmatig een medische controle te doen. Artsen en gezondheidsdeskundigen zijn namelijk de enigen die je een volledige behandeling voor dit soort pijn kunnen geven. Houd daar rekening mee!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Colloca, L., Ludman, T., Bouhassira, D., Baron, R., Dickenson, A. H., Yarnitsky, D., … Raja, S. N. (2017). Neuropathic pain. Nature Reviews Disease Primers3. https://doi.org/10.1038/nrdp.2017.2
 • Macone, A., & Otis, J. A. D. (2018). Neuropathic Pain. Seminars in Neurology38(6), 644–653. https://doi.org/10.1055/s-0038-1673679
 • Baron, R., Binder, A., & Wasner, G. (2010, August). Neuropathic pain: Diagnosis, pathophysiological mechanisms, and treatment. The Lancet Neurology. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(10)70143-5
 • Baute, V., Zelnik, D., Curtis, J. et al. Complementary and Alternative Medicine for Painful Peripheral Neuropathy. Curr Treat Options Neurol 21, 44 (2019). https://doi.org/10.1007/s11940-019-0584-z
 • Dimitrova, A., Murchison, C., & Oken, B. (2017, March 1). Acupuncture for the Treatment of Peripheral Neuropathy: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of Alternative and Complementary Medicine. Mary Ann Liebert Inc. https://doi.org/10.1089/acm.2016.0155
 • Schröder, S., Liepert, J., Remppis, A., & Greten, J. H. (2007). Acupuncture treatment improves nerve conduction in peripheral neuropathy. European Journal of Neurology14(3), 276–281. https://doi.org/10.1111/j.1468-1331.2006.01632.x
 • Tavee J, Rensel M, Planchon SM, Butler RS, Stone L. Effects of meditation on pain and quality of life in multiple sclerosis and peripheral neuropathy: a pilot study. Int J MS Care. 2011;13(4):163–168. doi:10.7224/1537-2073-13.4.163
 • Telles, S., Sayal, N., Nacht, C., Chopra, A., Patel, K., Wnuk, A., … Anand, A. (2019). Yoga: Can it be integrated with treatment of neuropathic pain? Annals of Neurosciences26(2), 82–91. https://doi.org/10.5214/ans.0972.7531.260208

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.