Word gezonder en ga veroudering tegen met het FMD

Heb je ooit wel eens van het FMD, oftwel het Fasting Mimicking Diet, gehoord? In dit artikel vertellen we je er alles over!
Word gezonder en ga veroudering tegen met het FMD

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ben jij iemand die stopt met eten of aan vasten doet om af te vallen? Als dit het geval is heb je waarschijnlijk gehoord dat dit een averechts effect heeft. Het lichaam reageert namelijk op het gebrek aan energie door het om te zetten in vet. Vasten is echter niet altijd slecht voor je gezondheid. In dit artikel leggen we het FMD (fasting mimicking diet) uit.

We vertellen je wat je moet weten over wat je uit je dieet moet elimineren en wat je lichaam nodig heeft om gezond te zijn. Dit is de sleutel naar succes!

Waar begon het FMD?

Het FMD begon op de Universiteit van South California, binnen het instituut voor de levensduur. Het dieet werd ontworpen door Dr. Valter Longo. Zijn methode gaat de traditionele dieetmethodes, die zich vooral richten op het verminderen van calorieën, volledig tegen.

Hij bedacht een dieetplan dat de focus legt op het verminderen van lichaamsvet en het tegengaan van veroudering. Dit dieet zou daarnaast ook nog eens goed kunnen zijn voor de cellen van de alvleesklier.

Hoe werkt het FMD?

hoe werkt het fmd

Dit dieet bestaat uit een gedeeltelijke vastenperiode van vijf dagen. Daarna mag de persoon die het dieet volgt de rest van de maand een beetje van alles eten. Het is echter belangrijk dat dit met mate gebeurt.

De vijf dagen zien er als volgt uit:

 • Eerste dag: Eet niet meer dan 1100 calorieën.
 • Tweede tot en met vijfde dag: Eet niet meer dan 800 calorieën per dag.

Dit dieet richt zich op de kwaliteit van micro- en macrovoedingsstoffen en veel minder op de hoeveelheid calorieën. Dit dieet gebruikt calorieën alleen als een meetsysteem.

De verhoudingen van de macronutriënten van dit dieet zijn:

 • 34% koolhydraten
 • 10% eiwitten van hoge kwaliteit
 • 56% vetten op de eerste dag en 44% vetten op de andere vier dagen

Wat zijn de voordelen van het FMD?

We gaan nu in op een aantal voordelen van het FMD. Dit zijn allemaal voordelen die mensen die het FMD hebben gevolgd hebben mogen ervaren. Lees vooral verder om meer te leren over deze interessante resultaten.

Dit dieet gaat de groei van kanker tegen

Een onderzoek toont aan dat het imiteren van een vastenperiode de groei van tumoren kan vertragen. Dit helpt tevens het ontstaan van kanker te vertragen. De mensen die meededen aan dit onderzoek merkten na drie weken dat het effect van hun chemotherapie sterk verbeterde.

 • Als je momenteel een behandeling tegen kanker ondergaat, is het belangrijk om met een dokter te praten voordat je aan dit dieet begint.
 • Je zult waarschijnlijk geen problemen ervaren, maar het is belangrijk dat je dokter hiervan weet. Dit zorgt ervoor dat hij je beter kan behandelen.

Het dieet vermindert klachten door multiple sclerose

Daarnaast toont onderzoek aan dat deelnemers na drie maanden voordelen ervaren ten opzichte van de symptomen van hun multiple sclerose. Daarnaast vermindert dit dieet ontstekingen, corticosteroïden en het cytokine gehalte.

Het klopt dat multiple sclerose niet te genezen is, maar er zijn wel manieren om de achteruitgang te vertragen.

Het dieet helpt je hele lichaam vernieuwen als je het consequent toepast

het fmd kan je hele lichaam vernieuwen

Word je steeds vaker ziek en merk je dat je steeds meer medicatie nodig hebt? Ben je altijd moe? Ga je van doktersafspraak naar doktersafspraak en merk je weinig tot geen verbetering?

Als dit het geval is, is het goed om te weten dat dit dieet je algehele gezondheid kan verbeteren. Enkele voordelen van dit dieet die tijdens onderzoek naar voren kwamen zetten we hieronder op een rij:

 • Je zult merken dat je beter om kunt gaan met de lichamelijke symptomen van stress. Dit komt onder andere door de voedingsstoffen die je binnenkrijgt als je dit dieet volgt.
 • Je zult minder snel last krijgen van ontstekingen.
 • Je lichaam krijgt de kans om cellen te regenereren en gezondere cellen te produceren.
 • Het vermindert de aantasting van je botdichtheid naarmate je ouder wordt.
 • Dit dieet helpt je ook bij het verbeteren van je cognitieve vaardigheden.
 • Diabeten krijgen met behulp van dit dieet meer controle over hun bloedsuikerspiegel. Voor mensen met een groot risico op diabetes, kan het zelfs helpen bij het voorkomen van diabetes.
 • Je kunt de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. 

Wat denk je van het FMD? Denk je dat het waard is om dit dieet te volgen? Probeer het eens een paar maanden uit en profiteer van de vele gezondheidsvoordelen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Patterson, R. E., Laughlin, G. A., LaCroix, A. Z., Hartman, S. J., Natarajan, L., Senger, C. M., … Gallo, L. C. (2015). Intermittent Fasting and Human Metabolic Health. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1016/j.jand.2015.02.018
 • Johnstone, A. M. (2007). Fasting – The ultimate diet? Obesity Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1467-789X.2006.00266.x
 • Halagappa, V. K. M., Guo, Z., Pearson, M., Matsuoka, Y., Cutler, R. G., LaFerla, F. M., & Mattson, M. P. (2007). Intermittent fasting and caloric restriction ameliorate age-related behavioral deficits in the triple-transgenic mouse model of Alzheimer’s disease. Neurobiology of Disease. https://doi.org/10.1109/CCGRID.2008.59

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.