Lichaamsvet op verschillende lichaamsdelen

Ongeacht het lichaamsdeel waar het vet zich ophoopt, kan cardiotraining heel behulpzaam zijn om dit vet effectief te verminderen en kan het, afhankelijk van de resultaten die je wilt bereiken, goed worden gecombineerd met andere vormen van beweging.
Lichaamsvet op verschillende lichaamsdelen

Laatste update: 14 februari, 2022

Iedereen heeft op zijn minst wel een beetje lichaamsvet. De manier waarop dit vet wordt opgeslagen wordt veelal bepaald door onze genen of andere factoren, zelfs ons geslacht (vrouwen slaan bijvoorbeeld vaak meer vet op rond hun heupen, dijen en buik) en zelfs onze gewoontes kunnen invloed hebben op ons figuur.

In dit artikel laten we voor elk lichaamsdeel zien wat je kunt doen voor het vet dat zich op die plek ophoopt.

Waarom hoopt lichaamsvet zich op?

Elk lichaamsdeel slaat vet op een andere manier op.

Wanneer je aankomt, vinden er twee dingen plaats: de vetcellen op de heupen en de rest van het onderlichaam nemen in aantal toe, terwijl de vetcellen rond de middel in grote toenemen. Hierdoor heeft gewichtstoename op elk lichaamsdeel een andere invloed.

Vet is de manier waarop het lichaam energie opslaat. Het wordt echter niet allemaal op dezelfde plek opgeslagen. Er zijn drie verschillende soorten lichaamsvet:

Onderhuids vet

Dit vet bevindt zich het dichtst onder de huid en is het vet dat we het eerste verliezen wanneer we afvallen. De genen en hormonen spelen een belangrijke rol om te bepalen op welke deel van het lichaam vet wordt opgeslagen.

Visceraal vet

Vetmeting op de heupen

Dit vet zit dieper in het lichaam en hoopt zich doorgaans op rond je organen. Dit vet wordt gevaarlijk wanneer het zich in grote hoeveelheden ophoopt.

Over het algemeen slaat je lichaam visceraal vet eerder op dan onderhuids vet. Mede daarom is het dus belangrijk dat je je buik niet te dik laat worden.

Misschien ook interessant:
7 eetwaren die buikvet verminderen

Intramusculair vet

Dit vet wordt opgeslagen tussen spierweefsel, hoewel dit vet wel veel minder vaak voorkomt dan de twee vetsoorten die we hiervoor hebben besproken.

Intramusculair vet komt vooral voor bij mensen die last hebben van overgewicht of obesitas en kan insulineresistentie veroorzaken. Insulineresistentie is de voornaamste oorzaak van diabetes.

Vier lichaamsdelen waar vet zich ophoopt

Ons lichaam wordt geregeld door onze hormonen. De hormoongehaltes in je lichaam bepalen je staat van gezondheid. Sommige hormonen zijn bijvoorbeeld bepalend voor je gemoedstoestand en andere voor je energieniveau.

Studies tonen aan dat onze hormonen zelfs bepalend kunnen zijn voor de delen van je lichaam waar lichaamsvet wordt opgeslagen.

Hieronder bespreken we de meest voorkomende manieren waarop je hormonen uit balans kunnen zijn en het effect dat deze onbalans kan hebben op je figuur:

Vet op de borst en armen: testosteron

Wanneer dit hormoongehalte lager is dan normaal, dan zorgt dit ervoor dat je borsten en armen dikker worden, alleen niet als gevolg van lichaamsbeweging. Ook androgenen zijn mannelijke hormonen die dit gevolg kunnen hebben.

Om dit probleem op te lossen, kun je het beste voedingsmiddelen eten die gezonde, niet gehydrogeneerde vetten, B-vitamines en proteïnen bevatten. Combineer dit met krachtoefeningen voor de armen en borsten.

Vet op de heupen en dijen: insuline

Behandeling tegen lichaamsvet

Wanneer dit hormoongehalte uit balans is, zorgt dit ervoor dat zich suikers opstapelen die later worden omgezet in vet. Deze vorm van gewichtstoename komt vooral voor bij zoetekauwen.

De oplossing hiervoor is om minder toetjes, snoep en koolhydraten te eten die een hoge glycemische index waarde hebben.

Buikvet: oestrogeen

Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon en zorgt ervoor dat lichaamsvet bij vrouwen op de heupen en dijen wordt opgeslagen (ook wel bekend als het peervormige figuur).

Wanneer de lever te veel oestrogeen moet filteren, kan dit de namelijk stofwisseling beïnvloeden. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12, zoals broccoli.

Gerichte oefeningen voor elk lichaamsdeel

We laten je vijf verschillende manieren zien waarop lichaamsvet zich in je lichaam ophoopt.

 1. Slank met een dikke buik

Men met dikke buik

Dit figuur is het resultaat wanneer je te vaak toegeeft aan je drang naar eten. Mensen die zo’n figuur hebben zijn doorgaans een beetje nerveus. Zelfs wanneer ze op dieet gaan, wordt hun buik niet kleiner.

De opeenhoping van vet rond de middel kan leiden tot cardio-metabole aandoeningen als hypertensie of diabetes.

De beste oefeningen voor dit soort vet zijn:

 • lichte vormen van cardio, drie keer per week
 • sit-ups
 • rekoefeningen
 • yoga of meditatie

2. Peervormig figuur

Wanneer het achterste in relatie tot de middel kleiner is, zal het veel moeite kosten om het vet dat op de heupen, benen en dijen wordt opgeslagen kwijt te raken.

Dit geldt voor een groot gedeelte van de vrouwen en is het gevolg van biologie en evolutie: om het lichaam voor te bereiden op de zwangerschap.

Mensen met dit figuur hebben een grotere aanleg voor cellulite en vochtretentie. Het goede nieuws is dat de kans op problemen met de stofwisseling of het hart in dit geval kleiner zijn.

De beste oefeningen zijn in de geval onder andere:

 • cardio
 • weerstandsoefeningen (spinnen, zwemmen, fietsen)
 • dansen
 • yoga
 • tai chi

3. Recht figuur

Sporten en bankhangen

In dit geval bestaat er geen verschil tussen de omvang van zowel de middel, de heupen als het achterste. Lichaamsvet wordt evenredig opgeslagen over het hele lichaam. Dit lichaamsvet is dan ook het makkelijkst om kwijt te raken.

De risico’s die verbonden zijn aan dit lichaamsfiguur zijn voornamelijk plotselinge veranderingen in de stofwisseling. In dit geval is het aangeraden om een gestaag trainingsschema aan te houden:

 • volledige training (cardio, gerichte oefeningen en gewichtheffen)
 • oefeningen voor het uithoudingsvermogen (rennen, touwtjespringen, fietsen)
 • sit-ups

4. Groot lichaam

In dit geval wordt lichaamsvet niet evenredig opgeslagen. De risico’s die dit figuur veroorzaakt zijn vooral verbonden aan het zelfvertrouwen van deze mensen. Doordat deze mensen namelijk zo groot en lang zijn, passen ze bijna nergens bij.

De oefeningen die in dit geval de beste resultaten bieden zijn:

 • oefeningen voor het uithoudingsvermogen (zwemmen, fietsen, lopen)
 • dansen en expressie-oefeningen
 • rekoefeningen

5. Zandloperfiguur

Zandloperfiguur

In dit geval zijn de rondingen die de vrouw heeft goed gedefinieerd. De taille is slank in relatie tot de heupen en de torso. Lichaamsvet wordt in gelijke mate opgeslagen op de borst en de heupen.

Deze vrouwen komen snel aan, maar hebben moeite met het versterken van hun spieren. Vrouwen die dit figuur hebben, hebben minder kans op cardiovasculaire ziekten en een hogere levensverwachting.

Het trainingsschema van deze vrouwen zou de volgende oefeningen moeten bevatten:

 • cardio (rennen, fietsen, elliptische beweging)
 • krachttraining 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.