7 eetwaren die vetweefsel rond de buik verminderen

Hoewel vet je lichaam in staat stelt energie op te slaan, kan te veel vet leiden tot problemen.
7 eetwaren die vetweefsel rond de buik verminderen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Hoe oud je ook bent, waarschijnlijk zou je wel een plattere buik willen, vooral wanneer je aan die strandreis denkt die je voor de zomer geboekt hebt. Moderne diëten bevatten vaak toch nog veel vetten en bevatten niet alle nodige voedingsstoffen, waardoor je je niet altijd goed voelt. Ze boeken dus vaak geen goede resultaten. Of misschien heb je al eens producten geprobeerd om gewicht te verliezen, zonder dat je er tevreden over bent. Als je echt iets wil doen aan het vetweefsel rond de buik, neem dan een kijkje naar onderstaande eetwaren.

Wat doet vet?

Vet wordt steeds gezien als ‘de slechterik’. Wanneer je slechte vetten eet, verhogen deze namelijk het slechte cholesterol en kunnen ze leiden tot obesiteit en cardiovasculaire problemen.

Je moet echter ook weten dat vet je lichaam in staat stelt energie op te slaan en daarom mag het niet volledig uit je voeding verdwijnen. Anders zal je lichaam glucose in vet moeten omzetten, omdat vet de organen van het lichaam ook beschermd tegen trauma en de temperatuur van je lichaam controleert.

Een platte buik

Vetten zorgen echter ook voor overgewicht, cholesterolproblemen, hypertensie en ziekten zoals diabetes. Daarom is het van belang dat je ‘goede’ vetten eet. Dit zorgt voor een betere gemoedstoestand, een beter zelfbeeld en gaat depressie tegen.

Zorg er dus voor dat je slecht vet elimineert en meer van het goede soort eet. Vergeet hierbij niet een gebalanceerd dieet te eten en voldoende te bewegen.

7 eetwaren die vetweefsel rond de buik verminderen

Olijfolie

Dit is de beste olie die bestaat. Vooral extra virgine olijfolie die koud geperst is heeft een zeer hoge kwaliteit. Het bevat veel onverzadigde vetten die goed zijn voor het lichaam. Verder bevat het ook zeer veel voedingsstoffen die je nodig hebt wanneer je een vetarm dieet volgt.

Olijfolie absorbeert voedingsstoffen, synthetiseert hormonen en vermindert cholesterol. Gebruik het echter niet om mee te koken, want dat zal de samenstelling ervan veranderen.

Amandelen

Deze noten bevatten veel proteïnen, vezels en calcium. Verder zijn ze een goede bron van energie voor het lichaam. Ze worden vooral aangeraden voor mensen die vegetarisch of veganistisch eten, alsook voor mensen die veel sporten.

Het eten van amandelen helpt je metabolisme te activeren en controleert de hoeveelheid suiker in je bloed, hierdoor zal het vetweefsel rond de buik verminderd worden.

Ze bevatten veel omega 3 en beschermen het lichaam tegen ziekten die gepaard gaan met obesitas. Je kan ze zo eten, of in een licht dessert. Bovendien kan je ze ook als amandelmelk drinken.

Amandelen helpen bij het afvallen

Havermout

Het is belangrijk dit toe te voegen aan je dieet om vetweefsel rond de buik te verminderen, omdat havermout je een voldaan gevoel geeft. Het is rijk aan proteïne en vezels en daarom is het ideaal om het als ontbijt te nemen.

Het helpt cholesterol te verminderen en je bloed te zuiveren door de aanwezigheid van stoffen die gifstoffen en vet in het lichaam inkapselen om ze vervolgens uit het lichaam te elimineren. Je kan het ook gebruiken als korstje voor vlees of groenten.

Broccoli

Het is een zeer goed idee om broccoli toe te voegen aan je dieet om gewicht te verliezen. Bovendien verzorgt het ook je luchtwegen en bevat het vezels, vitamine C en calcium. Al deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat je darmen minder vet zullen opnemen en dat het minder in je aders wordt opgeslagen.

Ze optimaliseren bovendien de spijsvertering. Broccoli bevat weinig calorieën en versterkt je immuunsysteem. Je kan het zo eten, in een salade, gestoomd of in een pasta.

Broccoli zorgt ervoor dat je darmen minder vet opnemen

Aardbeien

Deze heerlijke rode vruchten bevatten zeer veel water en vezels, waardoor ze meer aan te raden zijn dan ander fruit. Om ze te kunnen verteren moet je lichaam meer energie produceren dan de hoeveelheid calorieën dat ze bevatten.

Aardbeien bevorderen daarnaast ook de bloedcirculatie en reguleren de natriumniveaus. Ze bevatten ook flavonoïden en anthocyaan, die de assimilatie van suiker en vet belemmeren.

Zalm

Dit is een van de meest aangeraden bronnen van omega 3. Het bevat ook veel proteïnen en wordt gebruikt om ‘goed’ cholesterol, hormonen en bilirubine aan te maken.

Zalm biedt ook veel vitamine D en houdt het zenuwstelsel gezond. Het activeert het metabolisme en helpt overmatig vetweefsel rond de buik te verbranden.

De vetzuren die het bevat laten ook niet toe dat vetten opgeslagen worden. Als je bovendien zalm uit een kwekerij eet, bevat het geen lood en dioxines. Deze metalen worden vaak in het water terug gevonden.

Zalm bevat veel proteïnes

Groene thee

Dit is bekend als een zeer goede vetverbrander. Eender welk type thee heeft een positief effect op de spijsvertering, omdat het veel water bevat en je lichaam verwarmt. Als je het na de lunch of het avondmaal drinkt, helpt het voedsel beter door de ingewanden bewegen, terwijl vetten en koolhydraten worden opgelost.

Het helpt bij de absorptie van voedingsstoffen en verhoogt de lichaamstemperatuur, wat zorgt voor een verminderde opname van calorieën.

Groene thee stimuleert het lichaam, vermindert de bloeddruk, reguleert de glucoseniveaus, elimineert vrije radicalen en helpt bij het absorberen van calcium in de beenderen. Het bevat bovendien ook een antioxidant genaamd catechine en polyfenolen, die stresshormonen controleren.

Groene thee zal, net zoals rode wijn, de omzetting van glucose naar vet verminderen. Het lichaam doet dit namelijk automatisch om energie op te slaan. Hierdoor zal het vetweefsel rond de buik afnemen. Drink het bij het ontbijt of beschouw het als een snack overdag. Meer dan drie koppen per dag is echter niet aangeraden.

Foto’s met dank aan Robert McDonald, Frank Kovalchek, Nutsinbulk, David NG, en Michael


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Zhao X., Shen C., Zhou H., Wang C., Liu X., et al., Trans fatty acids aggravate obesity, insulin resistance and hepatic steatosis in c57bl/6 mice, possibly by suppressing the irs1 dependent pathway. Molecules, 2016.
  • Ho HVT., Sievenpiper JL., Zurbau A., Mejia SB., et al., The effect of oat b glucan on LDL cholesterol, non HDL cholesterol and apoB for CVD risk reduction: a systematic review an meta analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr, 2016. 116 (8): 1369-1382.
  • Li D., Wang R., Huang J., Cai Q., et al., Effects and mechanisms of tea regulationg blood pressure: evidencies and promises. Nutrients, 2019.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.