Het avondsyndroom: wat is dat precies?

Het avondsyndroom kan verbeteren als de patiënt in de vroege ochtenduren wordt blootgesteld aan natuurlijk zonlicht.
Het avondsyndroom: wat is dat precies?

Laatste update: 16 mei, 2021

Iemand met het avondsyndroom voelt zich laat in de middag geagiteerd en gedesoriënteerd. Het gaat ‘s nachts door en kan angst en irritatie veroorzaken bij degenen die eraan lijden.

Het avondsyndroom is een aandoening die bijna 20% van de mensen die de ziekte van Alzheimer hebben treft. De ziekte van Alzheimer is de meestvoorkomende oorzaak van dementie, wat bestaat uit een afname van iemands cognitieve vaardigheden.

De ziekte van Alzheimer zorgt ervoor dat geheugen, denken, gedrag en nog veel cognitieve functies worden veranderd. Het is een progressieve aandoening die mensen invalide maakt en bijna 10% van de ouderen boven de 65 jaar treft.

Vanwege de incidentie en het belang ervan, zullen we in dit artikel uitleggen wat avondsyndroom is en hoe het te behandelen.

Wat is avondsyndroom?

Het avondsyndroom staat in nauw verband met dementie

Zoals we aan het begin van het artikel al zeiden, is het avondsyndroom een periode van desoriëntatie die meestal in de namiddag optreedt en die tot de nacht kan duren. Het treft dus mensen die aan de ziekte van Alzheimer lijden. Het komt meestal voor bij degenen die zich in het tussenstadium van deze ziekte bevinden.

Professionals hebben echter nog steeds niet vastgesteld waarom dit syndroom optreedt. Sommige onderzoeken (Engelse link) geven aan dat het wordt veroorzaakt door een verandering van het circadiaan ritme. Het circadiaan ritme verwijst naar die ‘interne klok’ die ons in staat stelt de cycli van rust en waakzaamheid te beheersen.

Deze ritmes worden aangestuurd door een gebied van de hersenen dat de suprachiasmatische kern wordt genoemd. De functie ervan is gebaseerd op een stof die we melatonine noemen. Specialisten zijn van mening dat het avondsyndroom het gevolg is van het feit dat dit gebied in het geval van de ziekte van Alzheimer is veranderd.

Wanneer dit gebied beschadigd is, verandert de hoeveelheid melatonine en verandert de hele biologische klok. Dit is de reden waarom de persoon in kwestie zich verward en gedesoriënteerd voelt.

Het is echter ook gerelateerd aan andere factoren. Specialisten zijn bijvoorbeeld van mening dat vermoeidheid, honger en dorst ook van invloed zijn op dit syndroom. Op deze momenten worden ook schemeriger licht, pijn en ongemak geassocieerd met het avondsyndroom.

Symptomen

We moeten ook begrijpen dat het avondsyndroom eigenlijk geen ziekte is. Het is een reeks symptomen die in de middag verschijnen. Bovendien is het belangrijk om te begrijpen dat het ook kan voorkomen bij andere vormen van dementie, niet alleen bij de ziekte van Alzheimer.

Het avondsyndroom veroorzaakt voornamelijk desoriëntatie en angst. Desalniettemin kan het ook agressiviteit veroorzaken of ertoe leiden dat de persoon die eraan leidt door zijn huis gaat dwalen.

Degenen die eraan lijden, proberen soms hun kleren te scheuren of met dingen te gooien. Ze kunnen zelfs proberen zichzelf pijn te doen en te schreeuwen. Sommige zijn overdag erg slaperig en meer actief in de avond.

Zorg voor rust bij de patiënt

Tips om om te gaan met het avondsyndroom

Er zijn geen specifieke maatregelen om het avondsyndroom te voorkomen, maar er zijn een aantal maatregelen die de symptomen van de ziekte van Alzheimer kunnen helpen verminderen of voorkomen. Je moet in ieder geval altijd naar een arts gaan om professioneel advies te krijgen. Wij kunnen je echter de volgende tips al geven:

  • Probeer de persoon die eraan lijdt vroeg in de ochtend aan natuurlijk zonlicht bloot te stellen. Dit reguleert het circadiaan ritme. Als dit niet mogelijk is, probeer het dan met kunstlicht.
  • Laat de patiënt overdag niet slapen. Plan hiervoor eenvoudige activiteiten of eenvoudige oefeningen. Op die manier kan de persoon in kwestie ‘s nachts beter uitrusten.
  • Let op het dieet van de patiënt. Verminder bijvoorbeeld het aantal zoetigheden die hij of zij eet en elimineer cafeïne helemaal. Ook moet er niet te uitgebreid gegeten worden, daar een zware spijsvertering altijd de rust beïnvloedt.
  • Probeer voor het slapengaan de sfeer zo ontspannen mogelijk te maken. Mensen met de ziekte van Alzheimer mogen niet worden onderworpen aan fysieke beperkingen. omdat ze angst en nog meer onrust veroorzaken.
  • Probeer stabiele routines en schema’s te creëren voor maaltijden en activiteiten.

Natuurlijk moeten we de persoon die aan het avondsyndroom lijdt met liefde behandelen en zijn of haar vertrouwen opbouwen. We moeten ook proberen hem of haar te helpen zich zo ontspannen mogelijk te voelen.

Daarnaast moeten we proberen ervoor te zorgen dat de persoon in kwestie altijd vertrouwde voorwerpen in de buurt heeft. Als het mogelijk is vermijd dan verhuizingen, omdat dit voor veel stress kan zorgen.

Conclusie

Als iemand in je omgeving lijdt aan de ziekte van Alzheimer en je denkt dat hij of zij last heeft van het avondsyndroom, dan moet je je arts raadplegen voor advies.

Probeer, hoewel het moeilijk is, kalm te blijven en zoveel mogelijk rust over te brengen. Probeer dagelijkse routines vast te stellen voor maaltijden en activiteiten en vooral is het noodzakelijk om de slaapuren te beheersen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.