Anatomie van dementie: het leven van iemand met dementie

Het leven van een iemand met dementie is niet gemakkelijk voor zichzelf of voor hun familie. Vandaag zullen we de problemen ontdekken waarmee iemand met dementie te maken heeft en hoe we hun kwaliteit van leven kunnen verbeteren.
Anatomie van dementie: het leven van iemand met dementie

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Iemand met dementie kan aan verschillende ziekten lijden: onder andere de ziekte van Alzheimer, Parkinson en Binswanger. Ze hebben allemaal dementie gemeen, dat wil zeggen het geleidelijke verlies of verzwakking van de geestelijke vermogens.

De ziekten die dementie veroorzaken, zijn voor zowel de patiënt als zijn familie moeilijk te verdragen. Veranderingen in het geheugen en redenatie, evenals enkele gedragsstoornissen, kunnen de situatie verergeren. Vandaag zullen we ontdekken welke aspecten we moeten overwegen bij de behandeling van iemand met dementie.

Depressie bij iemand met dementie

depressieve oude man kijkt uit het raam

Depressie is een aandoening die vaak mensen met dementie treft. Het feit dat ze niet begrijpen wat er met hen gebeurt, het geheugenverlies waardoor ze gedesoriënteerd raken en de tactloosheid van de mensen om hen heen zal tot ontmoediging en melancholie leiden.

Veel gezinnen weten niet hoe ze moeten omgaan met een dementerend persoon. Dat is waarom ze een aantal van de fouten maken die we hieronder noemen:

  • Ze behandelen hen als een kind: ze praten in hun bijzijn alsof ze er niet zijn en het niet kunnen horen. Ze hebben ook geen volwassenen gesprekken met hen.
  • Tegen hen schreeuwen en schelden: schreeuwen tegen iemand met dementie, omdat ze iets doen waarvan ze niet eens weten waarom ze het doen, waardoor ze zich schuldig gaan voelen en het zal ze niet helpen begrijpen wat er met hen gebeurt.
  • Ze negeren hen: niet als een volwassene tegen ze praten, tegen hen schreeuwen, en het negeren van veel van de dingen die ze zeggen, zal de demente patiënt zich alleen laten voelen. Deze eenzaamheid kan tot depressie leiden.

De demente persoon moet zich gesteund voelen en genegenheid ontvangen. Het gezin moet zich inspannen om te proberen zichzelf in de schoenen van een dement persoon te plaatsen en te begrijpen dat de situatie voor iedereen moeilijk is.

Dit artikel is misschien ook interessant:
Voeding tegen depressie: eten dat je opvrolijkt

Ze moeten zich onafhankelijk voelen

De toestand van de dementerende persoon betekent niet dat ze alles nodig hebben dat door hun familie wordt verzorgd. Er zijn veel dingen die ze zelf kunnen doen, maar hun familie moet hen daarbij helpen.

Als ze bijvoorbeeld moeite hebben met het dichtknopen van hun shirt, probeer dan kleding zonder knopen voor ze te kopen. Als ze niet in staat zijn om hun schoenveters te strikken, koop dan schoenen zonder veters.

Als de persoon ernstig geheugenverlies begint te krijgen, kun je enkele aanvullende maatregelen nemen. Vertel ze waar de badkamer is zonder ze het duidelijk te maken. Hang bijvoorbeeld een bord op de deur van de badkamer met de tekst ‘Badkamer’.

De persoon met dementie kan zich gedesoriënteerd en verward voelen door hun geheugenverlies en het plotselinge onvermogen om eenvoudige dingen te doen, zoals het strikken van hun veters. Door deze dingen voor ze te doen, zullen ze zich veel beter en bekwamer voelen.

Ze moeten naar buiten

verdrietige oude vrouw

Vaak wil het gezin van een dementerende persoon niet dat ze het huis verlaten uit angst dat ze misschien verdwalen. De oplossing is echter niet om hen 24/7 thuis te houden, omdat dit tot depressie leidt.

Indien er niemand fulltime voor de demente persoon kan zorgen, kun je iemand inhuren om dat te doen. De persoon met dementie kan gemakkelijk verdwalen. Als hij alleen thuis blijft, kan hij om welke reden dan ook naar buiten gaan en niet weten hoe hij terug moet komen.

Het is echter belangrijk dat de demente persoon quality time met zijn gezin doorbrengt. Een wandeling maken, naar het park gaan of zonnebaden in de tuin zijn activiteiten waar ze echt van zullen genieten.

De demente persoon moet het gevoel hebben dat zijn familie hem ondersteunt. Dit helpt isolement en eenzaamheid te voorkomen. Een andere zeer goede optie is om hem mee te nemen naar een groep die patiënten met dit probleem helpt om geheugenverlies te vertragen en gedragsstoornissen te verbeteren.

Er zijn ook enkele gespecialiseerde centra waar demente mensen interactie met elkaar kunnen hebben. Je moet hen van tijd tot tijd naar deze centra brengen, zodat ze zich begeleid voelen, tijd doorbrengen met mensen die hun problemen en frustraties begrijpen en nieuwe vrienden kunnen maken.

Het leven van een persoon met dementie is niet gemakkelijk. Ze hebben veel beperkingen die ze niet kunnen beheersen en nog minder kunnen begrijpen. Om deze reden is het essentieel om ze te steunen en alles te doen wat je kunt om hen te helpen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rankin, K. P., Gorno-Tempini, M. L., Allison, S. C., Stanley, C. M., Glenn, S., Weiner, M. W., & Miller, B. L. (2006). Structural anatomy of empathy in neurodegenerative disease. Brain. https://doi.org/10.1093/brain/awl254
  • Krueger, C. E., Laluz, V., Rosen, H. J., Neuhaus, J. M., Miller, B. L., & Kramer, J. H. (2011). Double Dissociation in the Anatomy of Socioemotional Disinhibition and Executive Functioning in Dementia. Neuropsychology. https://doi.org/10.1037/a0021681
  • Barba, A. L., Kelly Changizi, B., Higgins, D. S., Factor, S. A., & Molho, E. S. (2012). Dementia. In Parkinson’s Disease, Second Edition. https://doi.org/10.1201/b12948
  • Curran, E. M., & Loi, S. (2013). Depression and dementia. The Medical Journal of Australia. https://doi.org/10.5694/mjao12.10567

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.