Atypische depressie is een complexe aandoening

Wat is het probleem bij een ongewone depressie? De betrokken persoon is zich er niet van bewust wat hem overkomt. Hij voelt zich moe en meer uitgeput, maar is niet in staat om precies aan te wijzen wat de symptomen zijn. Lees er meer over in dit artikel.
Atypische depressie is een complexe aandoening

Laatste update: 08 november, 2018

Atypische depressie is een subcategorie van depressie. Het is erg moeilijk om dit type depressie te diagnosticeren. De symptomen zijn immers vergelijkbaar met die van aandoeningen zoals een eenvoudige vermoeidheid, stress of zelfs stoornissen van het metabolisme.

Maar we moeten toch één ding onthouden als we over dit soort emotionele problemen praten: personen met dit soort depressie zijn zich niet altijd volledig bewust van wat hen overkomt. Bovendien is het misschien zo dat wat er gebeurt niet het gevolg is van een simpele uitputting of van een tijdelijk slechte periode.

Je vaste huisarts is ongetwijfeld de eerste en beste persoon die zich bewust zou moeten zijn van deze symptomen. Vergeet ook niet dat deze symptomen zich soms verbergen als een overmatige gewichtstoename of slaperigheid.

In dit artikel willen we wat dieper ingaan op dit probleem. We zullen vooral aandacht schenken aan die symptomen waarop je moet letten en waarvan je je bewust moet zijn.

Atypische depressie: wanneer het lichaam beschadigd is omdat de ziel lijdt

De meeste gezondheidsdeskundigen hanteren een basisprotocol om depressie te identificeren:

  • terugkerende negatieve gedachten
  • gevoelens van hulpeloosheid
  • slapeloosheid
  • zelfmoordgedachten

Vanuit dit protocol kunnen ze een nauwkeurige diagnose stellen en het type depressie bepalen. Daarna kunnen ze beslissen welke farmacologische en therapeutische behandelingen gevolgd moeten worden.

Maar bij een atypische depressie is het niet zo scherp omlijnd. Pas als iemand zelfmoordgedachten vertoont, weet men dat er iets aan de hand is. Uiteraard is dit een alarmsignaal dat ervoor zal zorgen dat zowel de patiënt als de familie hulp zullen zoeken.

Voordat het zover komt, is de levenskwaliteit van de patiënt echter al op meetbare manieren veranderd. Laten we dus eens kijken naar enkele fundamentele kenmerken van atypische depressie.

Atypische depressie

Lichamelijke symptomen

Mensen met atypische depressie beginnen vaak in gewicht toe te nemen zonder te weten waarom.

Het is niet hetzelfde als meer honger of meer eetlust hebben dan gewoonlijk. Het metabolisme van de patiënt verandert daadwerkelijk. Uiteraard zal iemand op die manier makkelijker vet opstapelen.

Een ander symptoom dat veel voorkomt, is zowel vermoeidheid als pijn. De betrokken patiënt ervaart dit vooral in de armen en de benen. Ze voelen zich erg zwaar. Soms gaat dit zo ver dat het op bepaalde momenten van de dag moeilijk kan zijn om te bewegen.

Als gevolg van die uitputting voel je weinig of geen verlangen om de dagelijkse taken uit te voeren. Uiteindelijk kan het zelfs gebeuren dat je jezelf afsluit van je normale sociale activiteiten.

Hypersomnia

Mensen met atypische depressie kunnen gedurende extreem lange perioden slapen.

Soms slapen ze tot tien uur aan een stuk. Het resultaat is dat ze zich in een voortdurende staat van vermoeidheid en zwakte bevinden. Bovendien is hun zicht op de realiteit alsof ze zich in een droom bevinden, zonder het vermogen te bezitten om die droom te beheersen.

Overgevoeligheid

Deze stemmingsstoornis maakt je humeurig, snel geïrriteerd en niet in staat om positieve emoties te ontvangen.

Misschien bekijk je goed nieuws, ontspannende momenten, lachen en feesten van een afstand, want het is mogelijk dat die situaties voor jou vervelend en zelfs onbegrijpelijk aanvoelen.

Alsof al het voorgaande nog niet genoeg is, beginnen deze personen gewoonlijk ook rampzalige gedachten te ontwikkelen. Soms beginnen ze te geloven dat alles wat ze beginnen, toch altijd slecht zal eindigen. Dus is het de moeite niet waard om te handelen of te reageren, omdat ze nergens controle over hebben.

Atypische depressie is moeilijk te diagnosticeren

Periodes van grote angst

Een verhoogd gevoel van angst is ook een kenmerk van dit type depressie.

Vreemd genoeg beseft iemand met een atypische depressie erg goed hoe weerloos hij is. Tegelijkertijd voelt die persoon zich hier slecht over. Dat gevoel is de oorzaak dat er zich een afwijzing van zichzelf ontwikkelt. Dat leidt dan tot nog meer angst.

Het komt veel voor dat men periodes doormaakt van kalmte en vermoeidheid, maar ook maanden van stress, nervositeit en angst. Uiteraard kan dit een ernstige impact hebben op hun werk en hun sociaal leven.

Wat veroorzaakt een atypische depressie?

Atypische depressie raakt zowel mannen als vrouwen. Bij dit type ziekte is het altijd zo dat sommigen hulp vragen en dat anderen beter in staat zijn om de ziekte te beheersen of soms toch emotionele verlichting te ervaren.

Aan de andere kant bestaat er niet één eenvoudige of uitsluitende oorzaak waarmee we atypische depressie kunnen definiëren. Hier is sprake van een veelzijdige realiteit.

Laten we de mogelijke oorzaken meer in detail onderzoeken.

Mogelijke oorzaken

Vaak is er een genetische oorzaak. Als je ouders geleden hebben aan deze ziekte, dan heb jij meer kans om ook last te hebben van deze aandoening op het moment dat je geconfronteerd wordt met een ingewikkelde situatie. Dat kan een verlies zijn of een breuk, of een traumatische gebeurtenis enzovoort.

De verklaring van deskundigen is dat het zich gewoonlijk ontwikkelt als een combinatie van twee factoren: een ongeluk of een trauma van het lichaam, en de genetische aanleg voor depressie.

In andere gevallen kan het het gevolg zijn van een teveel aan vanalles. Familieproblemen, ontevredenheid met je leven, dagelijkse stress en de moeilijkheid om te leren hoe je de emoties kan beheersen die deze geestestoestand veroorzaken.

Zonlicht is goed tegen depressie

Behandeling

Om deze aandoening te behandelen, hanteert men een multidimensionele aanpak. In de behandeling zal men dus gebruik maken van medicatie, psychologische therapie, sociale ondersteuning en veranderingen in de levensstijl.

Gewoonlijk verschijnt en verdwijnt een atypische depressie in de loop van twee jaar.

Het blijft echter een subcategorie van depressie. Dat betekent dus dat de getroffen persoon voor een grote uitdaging staat. Hierbij zal niet alleen de hulp van de naaste familie en vrienden vereist zijn, maar ook waakzaamheid, geduld en medeleven. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.