Versnellen van je metabolisme met deze 9 tips

Versnel je metabolisme met een evenwichtig dieet en regelmatige beweging. Verlies gewicht op een veilige manier zonder achteraf opnieuw aan te komen.
Versnellen van je metabolisme met deze 9 tips

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het metabolisme is de manier waarop het lichaam voedsel omzet in energie om goed te kunnen functioneren. Door een traag metabolisme stapel je door de jaren heen heel wat overtollige kilo’s op. Wat kun je dan doen om je metabolisme te versnellen?

Wanneer het metabolisme traag werkt, worden er minder voedingsstoffen verbruikt. Die worden dan omgezet in vet, waardoor je gewicht toeneemt en je gezondheid in gevaar komt.

Om dit risico te vermijden, is het aangewezen gewicht te verliezen door een traag metabolisme te versnellen. Het vereist veel discipline, inspanning en motivatie, maar de strategie is redelijk simpel.

Tips om een traag metabolisme te veranderen

1. Onthoud de basisregels: eet vijf maaltijden per dag

Gezond Eten

Het verteringssysteem bewaart gewoonlijk wat van het voedsel dat je eet, zodat je een energiereserve hebt voor het geval je langere tijd niet eet. Dit evolutionaire kenmerk heeft weinig betekenis in een maatschappij waar voedsel altijd voorhanden is. De voedselreserves worden dus omgezet in vet.

A ls je lichaam gewend raakt aan vijf maaltijden per dag, zal het leren dat het niet nodig is om iets op te slaan, waardoor dit zal helpen om een traag metabolisme te veranderen.

We raden ook aan om je dieet zo nu en dan te onderbreken en een pauze te nemen, zodat je lichaam er niet aan went. Zoals met alle andere aspecten van het leven, is het zo dat verandering je actief en alert houdt.

2. Volg de klassieke remedies: beweeg meer om je metabolisme te versnellen

Bewegen betekent dat je energie gebruikt die je anders niet zou gebruiken. Zo draag je bij tot het versnellen van je metabolisme.

Zoals vermeld in de vorige tip, is het belangrijk dat je variatie aanbrengt in de intensiteit van de training, zodat de inspanning niet altijd hetzelfde is. Wanneer je niet zorgt voor afwisseling, zal je metabolisme weer vertragen.

3. Drink water

Water

Water vult de maag, maar bevat niets dat de vertering vertraagt. Dat betekent dat het je metabolisme zal versnellen.

Meer nog: hoe meer water je drinkt, hoe vlugger je voeding zal verwerken en omzetten in energie. Blijf altijd binnen de gezonde grens van twee tot drie liters per dag.

4. Probeer kokosolie

Kokosolie is niet alleen erg lekker, maar is bovendien stimulerender dan olijfolie. Met kokosolie kan  je eigenlijk drie maal meer calorieën verbranden dan met andere soortgelijke ingrediënten. Dit gebeurt omdat kokosolie een toestand triggert genaamd ketose. Bij ketose worden vetten in plaats van suikers gebruikt als brandstof.

Er bestaan veel recepten en manieren om kokosolie te gebruiken. Voor beginners is het aan te raden te beginnen met één theelepel voor elke maaltijd of kokosolie te gebruiken in plaats van olijfolie.

5. Kruid de maaltijden met kaneel

Vreemd genoeg zorgt kaneel ervoor dat je suikers veel vlugger opneemt. Onderzoek heeft uitgewezen dat bij gebruik van kaneel de opname van suikers in het lichaam tot twintig maal vlugger gebeurt dan normaal.

Je kan kaneel toevoegen aan heel veel maaltijden, maar we raden aan om het als natuurlijk zoetmiddel te gebruiken in koffie of thee. Zo elimineer je de schadelijke producten zonder smaak de op te offeren.

6. Drink koffie bij het ontbijt

Koffie maakt je niet alleen wakker, maar het versnelt ook de hartslag. Het activeren van het hart is belangrijk omdat het de rest van het lichaam een boost geeft, inclusief het metabolisme.

7. Voeg vette vis toe aan je dieet

Vette Vis

Het eerste voordeel dat je zult voelen, is dat je vlugger een vol gevoel hebt, zodat je minder eet.

Bovendien zal je lichaam alleen gebruiken wat het nodig heeft en de rest afvoeren, omdat het gemakkelijk is om te verteren. Vettige vis is licht, waardoor het verteringsproces snel verloopt en op die manier het metabolisme verandert.

8. Eet gekruid voedsel

Kruidig voedsel verhoogt de lichaamstemperatuur. Warmte helpt om een traag metabolisme te versnellen, omdat het je alert maakt. Dan verwerk je vlugger voedingsstoffen. Als je dit combineert met lichte ingrediënten, dan zal alles versnellen.

9. Maak je maaltijden efficiënt

Specerijen

Geef smaak niet op. Mix je favoriete voeding met nieuwe ingrediënten die je helpen om vlugger en beter te verteren.

Het is ook een goed idee om je maaltijden te eten terwijl je aan tafel zit en om afleiding te vermijden. Wanneer je televisie kijkt terwijl je eet, eet je gewoonlijk meer.

Laat deze gewoonten deel uitmaken van je normale leven. Dat is het geheim: je zal volhardend moeten zijn om te proberen je metabolisme te veranderen. Je zal zowel je dieet moeten veranderen als de intensiteit van je bewegingsoefeningen.

Ben je klaar om deze verrassende tips uit te proberen ? Heb jij nog andere ideeën die ons kunnen verrassen? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Swift DL., McGee JE., Earnest CP., Carlisle E., et al., The effects of exercise and physical activity on weight loss and maintenance. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (2): 206-213.
  • Eyres L., Eyres MF., Chisholm A., Brown RC., Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutr Rev, 2016. 74 (4): 267-80.
  • Qin B., Panickar KS., Anderson RA., Cinnamon: potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome and type 2 diabetes. J Diabetes Sci Technol, 2010. 4 (3): 685-693.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.