Pijn in de armen en benen: waar komt het door?

Pijn in de armen en benen komt vaak voor. Het kan veroorzaakt worden door een eenvoudige overbelasting of griep, maar ook door iets dat ernstiger kan zijn.
Pijn in de armen en benen: waar komt het door?

Laatste update: 26 september, 2018

Is dit jou wel eens overkomen? Je komt op een dag thuis met ontzettende pijn in de armen en benen of een zwaar gevoel, waardoor je je niet wilt bewegen. Het dwingt je om te gaan zitten, zelfs als je niet wilt rusten.

Het is belangrijk te weten dat dit vaak voorkomt en dat het meestal het resultaat is van een overbelaste spier of eenvoudige vermoeidheid aan het eind van de dag. Misschien nog wel belangrijker is het feit dat als deze pijn weken of zelfs maanden aanhoudt, je je zorgen moet gaan maken.

Laten we het vandaag uitgebreider hebben over pijn in de armen en benen.

Oorzaken van pijn in de armen en benen

Pijn in de ledematen is een veelvoorkomende aandoening. Het maakt niet uit hoe oud je bent. Zelfs kinderen en tieners kunnen hieraan lijden, omdat ze groeien en hun lichaam verandert.

Maar wat als je volwassen bent? Wat veroorzaakt dan de pijn in de armen en benen? Laten we eens kijken.

Verkoudheid en griep

Vermoeide vrouw zit op rand van haar bed

Pijn in de armen en benen kan een paar dagen voordat de rest van de symptomen van griep en verkoudheid opkomen ontstaan. Dit is een typisch patroon van deze seizoensaandoeningen en iets wat de meeste mensen al wel eens mee hebben gemaakt.

Je vraagt je misschien af waarom het nou juist zo extreem is, die acute spierpijn. Dit is omdat een virusinfectie je lichaam aanvalt, dat zich op zijn beurt probeert te verdedigen.

Grote aantallen lymfocyten komen vrij in de bloedbaan om te vechten tegen de vijand, maar deze defensieve reactie zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt en moleculen vrijkomen die ontstekingen veroorzaken, bekend als prostaglandinen.

Dat alles veroorzaakt de klassieke pijn in de benen en armen, algemene malaise en meestal ook koorts. Daarom komt het veel voor dat een van de de eerste symptomen van een verkoudheid of griep pijn in de armen en benen is.

Gewrichtspijn

Gewrichtspijn kan voorkomen in de rug, heup, knie, teen en hand

Dit is een veelvoorkomende oorzaak van pijn na de leeftijd van vijftig. Vergeet niet dat je armen en benen de meestgebruikte delen van je lichaam zijn en bestaan uit ingewikkelde gewrichten die door een aantal oorzaken ontstoken of versleten kunnen raken.

Dit veroorzaakt gevoelens van zwaarheid, vermoeidheid of een brandend gevoel in het gebied van de dijen en schouders. De pijn is misschien niet gericht op het gewricht zelf – het straalt vaak uit naar het omringende spierweefsel of het hele lichaamsdeel.

Circulatieproblemen

Vrouw wrijft met handen over knie

Als de pijn in je armen en benen te maken heeft met je circulatie, heb je vaak ook nog last van andere symptomen, zoals:

 • Gevoelloosheid in de armen en benen, gecombineerd met krampen in je handen of voeten.
 • De verschijning van zweren op de benen.
 • Verlies van kracht in de handen – het kan zijn dat je dingen vaker laat vallen.
 • Hoofdpijn.
 • Blauwe tint van de nagels.
 • Duizeligheid als je opstaat.
 • Een zwaar gevoel in de benen, of opgezwollen handen en vingers.
 • De verschijning van spataderen.

Let op of je deze symptomen ook ervaart, omdat ze in verband kunnen staan met circulatieproblemen. Dit is erg belangrijk, vooral als je ook nog onregelmatige hartslag of problemen met de ademhaling ervaart.

In deze gevallen moet je je huisarts raadplegen, want het kan dan een teken zijn van hartproblemen. Wacht hier niet mee!

Fibromyalgie

De triggerpoints van fibromyalgie

Als je langer dan een paar maanden aan één stuk door pijn hebt in de armen en benen of wanneer het je werk en dagelijkse leven beïnvloedt, kan het zijn dat je aan fibromyalgie lijdt.

Het is belangrijk om de andere symptomen hiervan te kennen:

 • Naast de pijn is er ook sprake van erge vermoeidheid.
 • Sommige gewrichten doen ontzettend veel pijn, zoals je heupen, nek, sleutelbeen, ellebogen, de knieën of de billen.
 • Last hebben van slaapproblemen en vooral in de morgen veel pijn.
 • Last hebben van migraine, geheugenverlies of moeilijkheden met de concentratie.

Ten slotte willen we je eraan herinneren dat pijn in de armen en benen over het algemeen gewoon door vermoeidheid wordt veroorzaakt en later op de dag voorkomt.

Zoals we al hebben aangegeven in het begin van het artikel, als de pijn weken of maanden aanhoudt en je dagelijkse leven eronder lijdt, is het tijd om de huisarts te bezoeken.

Vergeet niet hoe belangrijk het is om er een gezonde levenswijze op na te houden, met gezonde eetgewoonten, en om regelmatig te bewegen. Dit helpt bij het onder controle brengen van stress en voorkomt dat je bewegingsapparaat overbelast raakt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.