Pijn in de armen en benen: waar komt het door?

29 juni 2016

Is dit jou wel eens overkomen? Je komt op een dag thuis met ontzettende pijn in de armen en benen of een zwaar gevoel waardoor je je niet wilt bewegen en dat je dwingt om te gaan zitten, zelfs als je niet wilt rusten.

Het is belangrijk te weten dat dit vaak voorkomt en dat het meestal het resultaat is van een overbelaste spier of eenvoudige vermoeidheid aan het eind van de dag. Misschien nog wel belangrijker is het feit dat als deze pijn weken of zelfs maanden aanhoudt, je je zorgen moet gaan maken.

Laten we het vandaag uitgebreider hebben over pijn in de armen en benen.

Oorzaken van pijn in de armen en benen

Pijn in de ledematen is een veelvoorkomende aandoening. Het maakt niet uit hoe oud je bent. Zelfs kinderen en tieners kunnen hieraan lijden, omdat ze groeien en hun lichaam verandert.

Maar wat als je volwassen bent? Wat veroorzaakt dan de pijn in de armen en benen? Laten we eens kijken.

Verkoudheid en griep

Vermoeidheid

Pijn in de armen en benen kan voorkomen een paar dagen voordat de rest van de symptomen van griep en verkoudheid ontstaan. Dit is een typisch patroon van deze seizoensaandoeningen en iets wat de meeste mensen al wel eens mee hebben gemaakt.

Je vraagt je misschien af waarom het nou juist zo extreem is, die acute spierpijn. Dit is omdat een virusinfectie je lichaam aanvalt, dat zich op zijn beurt probeert te verdedigen.

Grote aantallen lymfocyten komen vrij in de bloedbaan om te vechten tegen de vijand, maar deze defensieve reactie zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt en inflammatoire moleculen vrijkomen, bekend als prostaglandines. Dat alles veroorzaakt de klassieke pijn in de benen en armen en algemene malaise en meestal koorts.

Daarom komt het veel voor dat een van de de eerste symptomen van een verkoudheid of griep pijn in de armen en benen is.

Gewrichtspijn

Gewrichtspijn

Dit is een veelvoorkomende oorzaak van pijn na de leeftijd van 50. Vergeet niet dat je armen en benen de meestgebruikte delen van je lichaam zijn en bestaan uit ingewikkelde gewrichten die door een aantal oorzaken ontstoken of versleten kunnen raken.

Dit veroorzaakt gevoelens van zwaarheid, vermoeidheid of een brandend gevoel in het gebied van de dijen en schouders. De pijn is misschien niet gericht op het gewricht zelf – het straalt vaak uit naar het omringende spierweefsel of het hele lichaamsdeel.

Circulatieproblemen

Zere Benen

Als de pijn in je armen en benen geassocieerd is met je circulatie, heb je vaak ook nog last van andere symptomen, zoals:

 • Gevoelloosheid in de armen en benen, samen met krampen in je handen of voeten.
 • De verschijning van zweren op de benen.
 • Verlies van kracht in de handen – het kan zijn dat je dingen vaker laat vallen.
 • Hoofdpijn
 • Blauwe tint op de nagels.
 • Duizeligheid als je opstaat.
 • Een zwaar gevoel in de benen, of opgezwollen handen en vingers.
 • De verschijning van spataderen.

Let op of je deze symptomen ook ervaart, omdat ze in verband kunnen staan met circulatieproblemen. Dit is erg belangrijk, vooral als je ook nog onregelmatige hartslag ervaart of problemen met de ademhaling. In deze gevallen moet je je huisarts raadplegen, want het kan dan een teken zijn van hartproblemen. Wacht hier niet mee!

Fibromyalgie

Fibromyalgie

Als je langer dan een paar maanden aan één stuk door pijn hebt in de armen en benen of wanneer het je werk en dagelijkse leven beïnvloedt, kan het zijn dat je aan fibromyalgie lijdt.

Het is belangrijk om de andere symptomen hiervan te kennen:

 • Naast de pijn die je ervaart, ben je ook erg vermoeid.
 • Sommige gewrichten doen ontzettend veel pijn, zoals je heupen, nek, sleutelbeen, ellebogen, de knieën of de billen.
 • Je kunt ook last hebben van slaapproblemen en je hebt vooral ’s ochtends pijn.
 • Je hebt last van migraine, geheugenverlies of moeilijkheden met de concentratie.

Ten slotte moeten we je eraan herinneren dat pijn in de armen en benen in het algemeen gewoon door vermoeidheid wordt veroorzaakt en later op de dag voorkomt. Zoals we al hebben aangegeven in het begin van het artikel, als de pijn weken of maanden aanhoudt en je dagelijkse leven eronder lijdt, is het tijd om de huisarts te bezoeken.

Vergeet niet hoe belangrijk het is om er een gezonde levenswijze op na te houden, met gezonde eetgewoonten, en om regelmatig te bewegen. Dit helpt bij het onder controle brengen van stress en voorkomt dat je bewegingsapparaat overbelast raakt.

Bekijk Ook