Smoothie tegen vermoeide spieren

Het drinken van deze smoothie voorziet je lichaam niet alleen van een geweldige dosis vitamines, antioxidanten en voedingsstoffen, maar zal ook helpen vermoeide spieren tegen te gaan en je lichaam meer energie geven.
Smoothie tegen vermoeide spieren
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 28 januari, 2021

Deze heerlijke smoothie gemaakt van meloen, spinazie en druiven zal je lichaam voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft en je helpen vermoeide spieren te herstellen.

Je hebt ongetwijfeld weleens van die dagen gehad waarop je spieren moe en zwak aanvoelden en je niet evenveel energie had om je dagelijkse taken uit te voeren als normaal.

Die vervelende vermoeidheid in je spieren kan door veel verschillende dingen worden veroorzaakt en het is iets dat je absoluut niet moet negeren.

Vooral als je dagelijks last hebt van vermoeide spieren is het verstandig om je dokter te raadplegen om te kijken of er geen sprake is van een dieper liggend probleem.

Heb je echter slechts af en toe last van zwakke of vermoeide spieren of het gevoel overbelast te zijn, probeer dan eens deze heerlijke en gezonde smoothie te drinken – je zult binnen vijf minuten vol energie zitten!

Oorzaken van vermoeide spieren

Spiervermoeidheid is een aandoening die doorgaans komt opzetten wanneer we onszelf lichamelijk tot het uiterste hebben gedreven. Er is echter sprake van een echt probleem wanneer je zelfs last hebt van deze vermoeidheid op momenten dat je je helemaal niet lichamelijk hebt ingespannen.

Waardoor wordt spiervermoeidheid in deze gevallen veroorzaakt? Als je denkt dat deze omschrijving van toepassing is op jouw situatie en je de hele tijd door last hebt van vermoeide spieren, dan kan het misschien helpen om de volgende aanmerkingen te overwegen:

Vermoeide Spieren

Chronisch vermoeidheidssyndroom

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) is een van de meest voorkomende oorzaken van spiervermoeidheid of spierpijn. Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van hebben en soms is het gerelateerd aan een verzwakt immuunsysteem.

Spierzwakte

In sommige gevallen gaat spiervermoeidheid gepaard met spierzwakte – je hebt simpelweg geen kracht. Dit kan door een verscheidenheid aan ziektes worden veroorzaakt, waaronder spierdystrofie of inflammatoire myopathie.

Andere aandoeningen

Ook osteoartritis en artritis gaan soms gepaard met spiervermoeidheid. De vermoeidheid treedt op, of je nu hebt getraind of niet.

Calciumgebrek

Een gebrek aan calcium is een van de belangrijkste kenmerken van spiervermoeidheid. Vergeet niet dat dit mineraal de samentrekking van spieren vergemakkelijkt. Wanneer je dus niet voldoende calcium binnenkrijgt, kun je last krijgen van pijn en vermoeidheid.

Smoothie van meloen, spinazie en druiven tegen vermoeide spieren

Spinazie, Meloen en Komkommer

Voordelen die spinazie biedt voor je spieren

Als er een groente is die je kan helpen goed voor je spieren te zorgen, dan is het wel spinazie. De redenen hiervoor hebben we samengevat in de onderstaande punten:

 • Spinazieblaadjes zijn rijk aan een nitraat dat de synthese van eiwitten bevordert. Hierdoor kan spinazie helpen je spierweefsel sterker te maken.
 • Vergeet daarnaast niet dat spinazie een van de meest calciumrijke producten ter wereld is. Wanneer calciumionen worden vrijgemaakt, bevordert dit de samentrekking van je spieren.

Eet bladgroente rauw

De beste manier om zoveel mogelijk van de voordelen van spinazie te profiteren is door de bladgroente rauw te eten. Onthoud dat het calcium dat je binnenkrijgt via groenten beter voor je is dan het calcium uit zuivelproducten (het pasteurisatieproces kan de voedingsstoffen in gewone melk namelijk veranderen, waardoor melk minder gezond voor je is).

Meloen voor je spieren

Meloenen hebben een heerlijke smaak en zijn hartstikke verfrissend. Wist je echter ook dat meloenen een rijke bron zijn van koolhydraten, vitamines en mineralen?

Het eten van meloen zou ook kunnen helpen artritis en jicht te voorkomen, doordat de vrucht het natuurlijke ontgiftingsproces in het lichaam bevordert en de gezondheid van je zenuwen en spieren verbetert. Het is het absoluut waard om het te proberen!

Druiven verbeteren de gezondheid van je spieren

Atleten eten vaak veel druiven en rozijnen. Wij raden aan blauwe en paarse druiven te eten. De donkere varianten zitten namelijk boordevol antioxidanten en zijn beter voor je algehele gezondheid.

 • Druiven zitten ook vol magnesium en kalium, waardoor ze ideaal zijn om je lichamelijke prestatievermogen te verbeteren en spiervermoeidheid tegen te gaan.
 • Er bestaat geen betere manier om je dag te beginnen dan met een kom havermout met druiven en noten. Dit ontbijt voorziet je lichaam namelijk van essentiële voedingsstoffen en de energie die je nodig hebt om de dag aan te kunnen.

Recept voor deze smoothie met meloen, spinazie en druiven

Smoothie tegen Vermoeide Spieren

Ingrediënten

 • 150 g meloen – elke soort die je het lekkerst vindt
 • 8 blaadjes rauwe spinazie
 • 10 blauwe druiven
 • 200 ml water

Bereiding

 • Het eerste wat je moet doen is de meloen in stukjes snijden. Je kunt voor deze smoothie elke meloensoort gebruiken die je lekker vindt of die op dat moment in het seizoen in. Zorg er echter wel voor dat de meloen niet te rijp is.
 • Doe de meloen en de spinazie in de blender.
 • Was de druiven en doe ook deze in de blender, samen met het kopje water.
 • Mix de ingrediënten in de blender tot je een glad, homogeen mengsel hebt.

Als je wilt kun je ook wat havermelk of zelfs gewone yoghurt aan dit recept toevoegen. Misschien moet je dan wel wat minder water gebruiken. Dit hangt allemaal af van wat je zelf het lekkerst vindt.

Drink deze smoothie ‘s ochtends op een lege maag om je dag goed te beginnen en vermoeidheid in je spieren te voorkomen. Zoals we echter ook in het begin van dit artikel al aangaven, kun je als je voortdurend last hebt van spiervermoeidheid het beste je dokter raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bested, Alison C.; Marshall, Lynn M. (2015). «Review of Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: an evidence-based approach to diagnosis and management by clinicians» 30 (4): 223-49.
 • Mayo Clinic Staff. (2018). Chronic fatigue syndrome.
  mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-fatigue-syndrome/symptoms-causes/syc-20360490
 • Myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome: Possible causes. (2017).
  cdc.gov/me-cfs/about/possible-causes.html
 • Allen, DG, y Westerblad, H. (2001). Papel de las reservas de fosfato y calcio en la fatiga muscular. The Journal of Physiology, 536 (3), 657–665. https://doi.org/10.1111/j.1469-7793.2001.t01-1-00657.x.
 • Abu Al-Qumboz, Mohammed N. and Abu-Naser, Samy S., Spinach Expert System: Diseases and Symptoms (March 2019). International Journal of Academic Information Systems Research (IJAISR), 3(3), 16-22, March 2019. Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3369032
 • Chan, FK, Hsu, C., Li, T.-C., Chen, W.-H., Tseng, K.-T., y Chao, P.-M. (2018) El aceite de semilla de melón amargo aumenta el contenido mitocondrial en el músculo gastrocnemio y mejora la resistencia al correr en ratones sedentarios C57BL / 6J. The Journal of Nutritional Biochemistry, 58, 150-157. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2018.05.008
 • O’Connor, PJ, Caravalho, AL, Freese, EC y Cureton, KJ (2013). Efectos del consumo de uva sobre la condición física, las lesiones musculares, el estado de ánimo y la salud percibida. Revista internacional de nutrición deportiva y metabolismo del ejercicio, 23 (1), 57–64. https://doi.org/10.1123/ijsnem.23.1.57

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.