4 gezonde smoothies om de dikke darm op natuurlijke wijze te reinigen

Sommige natuurlijke smoothies kunnen de dikke darm op natuurlijke wijze reinigen. Hier zijn er enkele die je kunt gebruiken om je dikke darm thuis te ontgiften.
4 gezonde smoothies om de dikke darm op natuurlijke wijze te reinigen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 02 maart, 2023

De dikke darm is het deel van het spijsverteringsstelsel dat belast is met het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam en het onttrekken van water en essentiële zouten. Wanneer het zijn functies niet kan uitvoeren, lijdt de gezondheid eronder. Er zijn veel dingen die je hieraan kunt doen, waaronder het proberen van gezonde smoothies om de dikke darm op natuurlijke wijze te reinigen.

Hoewel veel mensen denken dat ze de dikke darm moeten reinigen, is dit een misvatting. Als het gezond is, elimineert het orgaan uit zichzelf alles wat het lichaam niet nodig heeft en vervult het de rest van zijn functies.

Het eten van een dieet dat rijk is aan gezond voedsel, zoals fruit, ondersteunt echter de goede werking ervan. Er zijn enkele drankjes die je kunnen helpen de hele dag goed gehydrateerd te blijven en je dieet aan te vullen, maar vergeet niet dat je altijd moet proberen voorrang te geven aan de consumptie van mineraalwater.

4 smoothies om de dikke darm op natuurlijke wijze te reinigen

Het begrip “reinigen van de dikke darm” is met veel misverstanden omgeven. Zoals we al hebben aangegeven, heeft het orgaan geen externe ondersteuning of reiniging nodig, omdat het organisme deze functies zelf uitvoert.

Zoals specialisten (Engelse link) erop wijzen, verwijzen we, als we het over “darmreiniging” hebben, eigenlijk metaforisch naar een therapie die de ontgifting via de lever en het maagdarmkanaal verbetert. Ook vermindert het ontsteking of irritatie van de slijmvliezen van het maag-darmstelsel.

Als we het hebben over smoothies om de dikke darm op een natuurlijke manier te reinigen, verwijzen we dus naar een actie met deze middelen. Ze zijn een alternatief voor preparaten die dit soort reiniging verzekeren, die vaak niet op het etiket weergeven wat hun precieze bestanddelen zijn.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
4 fouten die je moet vermijden bij het bereiden van smoothies

1. Ananas, komkommer, en aloëvera

Smoothie

Al deze producten zijn rijk aan water, zodat ze je helpen gehydrateerd te blijven en dus te zorgen voor de gezondheid van je dikke darm.

Ananas is vochtafdrijvend en bevat belangrijke voedingsstoffen die ons kunnen helpen niet alleen voor het lichaam te zorgen, maar ook voor onze gezondheid in het algemeen. Bovendien wordt het toegeschreven (Engelse link)  aan de ontstekingsremmende eigenschappen voor de dikke darm.

Komkommer is ook vochtafdrijvend en bevordert de spijsvertering, naast het feit dat het aanzienlijke hoeveelheden water bevat (het bevat 95% per 100 gram).

Ten slotte heeft aloë vera eigenschappen die het zeer gunstig maken voor het maag-darmstelsel, zoals blijkt uit verschillende onderzoeken (Engelse link), zodat het gunstig kan zijn voor de dikke darm.

Ingrediënten

Bereiding

 • Pers het sap van de sinaasappels en de citroen uit. Zet apart.
 • Schil de ananas en snijd hem in plakjes.
 • Schil en snijd de komkommer in plakjes.
 • Haal de gel uit het aloëverablad.
 • Doe tenslotte alle ingrediënten in de blender. Voeg een half glas water toe, want dat vergemakkelijkt het blenden.
 • Verwerk alles enkele minuten, tot je een homogene smoothie zonder klontjes verkrijgt.

2. Lijnzaad, citroen en honing

Lijnzaad is een ingrediënt dat steeds vaker in de keuken wordt gebruikt vanwege de vele voordelen voor de gezondheid. Er is gesuggereerd (Engelse link) dat toevoeging van lijnzaad de algehele darmfunctie verbetert. Hoewel er meer onderzoek nodig is, zijn er (Engelse link) ook aanwijzingen dat het nuttig kan zijn bij de preventie van darmkanker.

Citroen heeft niet alleen belangrijke antiseptische eigenschappen, maar is ook een krachtig digestief. Het wordt toegeschreven (Engelse link) aan het vermogen om het darmmicrobioom te verbeteren.

Wat honing betreft, die biedt ons niet alleen talloze vitamines, maar heeft ook belangrijke antibacteriële en antioxiderende eigenschappen, die ons kunnen helpen bij de bestrijding van vrije radicalen die het lichaam aantasten.

Ingrediënten

 • 2 citroenen
 • 1 glas water (250 ml)
 • 1 en een halve theelepel honing (7,5 gram)
 • 2 theelepels lijnzaad (10 gram).

Bereiding

 • Week eerst de eetlepel lijnzaad in een glas water. Laat het een nacht staan.
 • Zeef de volgende dag de vloeistof en meng het in een blender met het sap van twee citroenen en de honing.

Opmerking: de smoothie kan gevarieerd worden, door de citroen te vervangen door een flinke schijf papaja of ananas.

3. Kiwi, peer en lijnzaad

4 gezonde smoothies om de dikke darm op natuurlijke wijze te reinigen

De vruchten die voor de bereiding van deze smoothie worden gebruikt leveren een aanzienlijke bijdrage aan oplosbare en onoplosbare vezels om de spijsvertering te verbeteren. Bij consumptie als onderdeel van een evenwichtige voeding kunnen ze bijdragen aan de regulering van de darmtransit.

Kiwi’s zijn gebruikt (Engelse link) om het ongemak te verbeteren bij patiënten met het prikkelbare darmsyndroom met constipatie. Een enkele portie vezels levert (Engelse link) tot 6 gram; bijna 1/4 van de dagelijkse behoefte van je lichaam.

Ingredienten

 • 1 kiwi
 • 1 peer
 • ½ glas water (100 ml)
 • 1 eetlepel lijnzaad (10 gram).

Bereiding

 • Was en schil eerst de kiwi en de peer.
 • Doe ze in de blender met een half glas water om het blenden te vergemakkelijken.
 • Giet het sap in een glas. Voeg ter afsluiting een lepel gemalen lijnzaad toe voordat je het opdrinkt.

4. Aardbei, peterselie en ananas

Deze smoothie is rijk aan vezels en antioxidanten, en omdat de ingrediënten veel water bevatten, heeft hij een zekere diuretische werking die helpt om vastgehouden vocht uit te drijven en zwellingen in de buikstreek te verminderen.

Aan de andere kant zou de bromelaïne in een ananas de spijsvertering helpen verbeteren om constipatie en gasvorming te voorkomen. Bromelaïne is een enzym dat eiwitten afbreekt, net als pepsine, een enzym dat deel uitmaakt van het maagsap.

Ingrediënten

 • 6 aardbeien
 • 1 schijf ananas
 • 1 eetlepel verse peterselie (10 gram)
 • ½ glas water (125 ml)

Bereiding

 • Doe alle ingrediënten in de blender. Voeg het water toe, want dat vergemakkelijkt het blenden.
 • Verwerk alles tot je een vloeibare en homogene smoothie verkrijgt.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
5 natuurlijke smoothies om ochtendmoeheid mee te verslaan

 

Sinaasappelsap om de dikke darm op natuurlijke wijze te reinigen

Sinaasappelsap

Er is gesuggereerd (Engelse link) dat sinaasappelsap net zo effectief kan zijn als sommige osmotische laxeermiddelen, zoals polyethyleenglycol. Je kunt het op een lege maag drinken, bij voorkeur 100% geconcentreerd en zonder toevoeging van enig soort additief om te zoeten.

De consumptie van deze drankjes mag niet in de plaats komen van hoofdmaaltijden of de door de arts voorgeschreven behandeling. Ze moeten altijd worden opgenomen als onderdeel van een evenwichtige, gevarieerde en voldoende voeding.

Als je wilt afvallen of je gezondheid wilt verbeteren, raadpleeg dan een diëtist voor advies over de beste optie voor jouw geval. Als je je toevlucht neemt tot welke maatregel dan ook, zonder het de professional te vertellen, kun je je lichaam niet meer geven wat het nodig heeft om goed te functioneren, iets wat je ongetwijfeld verschillende ongemakken kan bezorgen.

Er is geen voedsel, remedies of shakes die de dikke darm op een natuurlijke manier kunnen reinigen. Alleen goede leefgewoonten en het opvolgen van de instructies van je arts kunnen resultaten opleveren als het gaat om het verzorgen van je gezondheid.

Aan de andere kant moet je bedenken dat zowel een slecht dieet als een sedentaire leefstijl factoren zijn die de ontwikkeling van verschillende ziekten beïnvloeden, dus probeer ze te vermijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Citronberg, Kantor, et al. A prospective study of bowel movement frequency, constipation, and laxative use on colorectal cancer risk. Am J Gastroenterol. 2014 Oct; 109(10): 1640–1649.
 • Chang CC, Lin YT, Lu YT, Liu YS, Liu JF. Kiwifruit improves bowel function in patients with irritable bowel syndrome with constipation. Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(4):451-7.
 • Choi HS, Shim CS, Kim GW, Kim JS, Lee SY, Sung IK, Park HS, Kim JH. Orange juice intake reduces patient discomfort and is effective for bowel cleansing with polyethylene glycol during bowel preparation. Dis Colon Rectum. 2014 Oct;57(10):1220-7.
 • DeLuca JAA, Garcia-Villatoro EL, Allred CD. Flaxseed Bioactive Compounds and Colorectal Cancer Prevention. Curr Oncol Rep. 2018 Jun 5;20(8):59.
 • Hale LP, Chichlowski M, Trinh CT, Greer PK. Dietary supplementation with fresh pineapple juice decreases inflammation and colonic neoplasia in IL-10-deficient mice with colitis. Inflamm Bowel Dis. 2010 Dec;16(12):2012-21.
 • Horne S. Colon cleansing: a popular, but misunderstood natural therapy. J Herb Pharmacother. 2006;6(2):93-100.
 • Kreydiyyeh SI, Usta J, Kaouk I, et al. The mechanism underlying the laxative properties of parsley extract. Phytomedicine 2001;8:382-8.
 • Paré P, Fedorak R. Systematic review of stimulant and nonstimulant laxatives for the treatment of functional constipation. Can J Gastroenterol Hepatol. 2014 Nov; 28(10): 549–557.
 • Parikh M, Maddaford TG, Austria JA, Aliani M, Netticadan T, Pierce GN. Dietary Flaxseed as a Strategy for Improving Human Health. Nutrients. 2019 May 25;11(5):1171.
 • Reiland H, Slavin J. Systematic Review of Pears and Health. Nutr Today. 2015 Nov;50(6):301-305.
 • Shimizu C, Wakita Y, Inoue T, Hiramitsu M, Okada M, Mitani Y, Segawa S, Tsuchiya Y, Nabeshima T. Effects of lifelong intake of lemon polyphenols on aging and intestinal microbiome in the senescence-accelerated mouse prone 1 (SAMP1). Sci Rep. 2019 Mar 6;9(1):3671.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.