Gewichtsverlies met hypothyreoïdie

Zorg ervoor dat je geen voedingsmiddelen consumeert die de lichamelijke opname van jodium verstoren en consumeer daarentegen juist meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels. Vezels houden de eetlust in bedwang en verbeteren de algehele werking van je stofwisseling.
Gewichtsverlies met hypothyreoïdie

Laatste update: 17 januari, 2019

Hypothyreoïdie is een van de stoornissen die invloed hebben op de schildklier. Je schildklier is namelijk verantwoordelijk voor het reguleren van je stofwisseling en het uitscheiden van belangrijke hormonen die de werking van belangrijke organen gezond houden.

Deze stoornis ontwikkelt zich wanneer het lichaam niet genoeg schildklierhormonen uitscheidt. Het gevolg hiervan is dan dat je stofwisseling trager wordt en dat het moeilijker is om een gezond en stabiel gewicht aan te houden.

In de meeste gevallen hebben vooral vrouwen last van hypothyreoïdie, met name na hun vijftigste levensjaar, maar de aandoening kan zich ook al op jongere leeftijd voordoen en natuurlijk ook bij mannen.

De voornaamste oorzaak van deze aandoening is ontsteking. Ontstekingen kunnen namelijk de schildkliercellen aantasten. De aandoening kan echter ook worden opgewekt door een reactie van het immuunsysteem, een virale infectie of zwangerschap.

Veel mensen die gediagnosticeerd zijn met hypothyreoïdie denken dat ze gewichtstoename en andere negatieve gezondheidsproblemen dus niet kunnen vermijden. Onderzoek toont echter aan dat het aanhouden van een bepaalde gezonde leefstijl kan helpen om deze gevolgen tegen te gaan en te voorkomen dat je leefkwaliteit achteruit gaat.

In dit artikel delen we daarom een paar belangrijke tips om je te helpen bij het afvallen wanneer je gediagnosticeerd bent met hypothyreoïdie.

Gewicht verliezen met hypothyreoïdie

Verbeter je voeding

Nadat je gediagnosticeerd bent met hypothyreoïdie is het belangrijk dat je je eetgewoontes verandert. Dit is het belangrijkste om gewichtstoename te vermijden en er dus voor te zorgen dat je gewicht zo stabiel mogelijk is.

Je dieet zou vetarm moeten zijn en voedingsmiddelen moeten bevatten die rijk zijn aan jodium. Het jodiumgehalte gaat namelijk vaak omlaag bij mensen die last hebben van deze aandoening.

Kies gezonde vetten

Vis, Noten en Groenten

Het is helemaal niet nodig om vet volledig uit je dieet te verwijderen, maar het is wel belangrijk om de juiste vetten te kiezen, d.w.z. gezonde vetten die je lichaam gemakkelijk kan verwerken.

We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet, onder andere:

 • Mager vlees
 • Witte vis
 • Olijfolie
 • Kokosolie
 • Zaden

Consumeer volkorenbloem

Alle voedingsmiddelen die gemaakt zijn met geraffineerde of verwerkte bloem zouden moeten worden vervangen voor producten die gemaakt zijn met volkoren tarwe of volkorenbloem.  Volkorenbloem is over het algemeen veel gezonder en voorkomt vetophopingen en verhogingen in de bloedsuikerspiegel.

Zorg dat je meer vocht binnenkrijgt

Water Drinken

Om uitdroging te voorkomen en de eliminatie van afvalstoffen te bevorderen, is het van essentieel belang om dagelijks voldoende water te drinken.

Commercieel geproduceerde dranken zouden dus vermeden moeten worden. Kies als het mogelijk is altijd water dat 100% natuurlijk is.

Eet lichtere maaltijden

Vlak voor het slapengaan eten is nooit verstandig, vooral niet wanneer je ook nog eens producten kiest die moeilijk verteerbaar zijn. Het is beter om iets te bereiden dat weinig vet en eiwitten bevat en om minstens twee uur voor het slapengaan je avondmaaltijd te eten.

Drink groene thee

Groene thee is een van gezondste dranken die mensen met hypothyreoïdie kunnen consumeren. De thee is rijk aan antioxidanten, die vetverbrandende eigenschappen hebben die op natuurlijke wijze gewichtsverlies ondersteunen.

Groene thee heeft ook een milde laxerende werking, wat betekent dat je stofwisseling sneller wordt. De drank voorziet het lichaam van energie om vermoeidheid te verlichten en het algemene lichamelijke vermogen te verbeteren.

Vermijd bepaalde voedingsmiddelen

Broccoli, Spruitjes en Sperziebonen

Sommige voedingsmiddelen zul je moeten vermijden, omdat ze goitrogenen bevatten die de opname van jodium beperken en ervoor zorgen dat de schildklier minder goed functioneert.

Dit zijn voedingsmiddelen als:

 • Spruitjes, bloemkool en broccoli
 • Radijsjes
 • Selderij
 • Maïs
 • Sojaproducten
 • Pinda’s
 • Avocado’s
 • Sinaasappels
 • Meloen
 • Vijgen
 • Tarwe

Consumeer meer vezels

Vezelrijke producten zijn van essentieel belang voor mensen die last hebben van deze aandoening. Vezels ondersteunen een gezonde spijsverteringsfunctie en bevorderen een regelmatige stoelgang, waardoor constipatie en ontsteking voorkomen kunnen worden.

Ook is bekend dat vezels de eetlust in bedwang kunnen houden en een belangrijke rol spelen voor de stofwisseling.

Regelmatige lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging

Om je dieet te ondersteunen en meer gewicht te verliezen, is het belangrijk om dagelijks minstens veertig minuten te trainen.

In sommige gevallen is het belangrijk dat je de intensiteit van je trainingsschema verlaagt, maar dit betekent niet dat je meteen maar helemaal niet hoeft te bewegen. Een minder zwaar trainingsschema biedt meestal goede resultaten voor mensen die last hebben van hypothyreoïdie.

Enkele goede opties zijn bijvoorbeeld:

 • Snelwandelen
 • Rennen en joggen
 • Fietsen
 • Zwemmen
 • Gewichtheffen

Probeer jezelf niet uit te hongeren

Veel te veel mensen denken dat ze snel zullen afvallen door één of twee maaltijden over te slaan. Dit is echter een grote vergissing. Je lichaam moet zichzelf namelijk elke ochtend opnieuw opladen om gedurende de rest van de dag naar behoren te kunnen functioneren.

Door de eerste maaltijd van de dag over te slaan, zal je stofwisseling trager worden en zul je later op de dag meer honger hebben.

Motivatie speelt een belangrijke rol als je wilt voorkomen dat problemen met je schildklier zullen leiden tot gewichtstoename. Motivatie, samen met een hoop discipline, zal er dus voor zorgen dat je in staat bent om er goede gewoontes op na te houden en goed bij te blijven. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.