Gevolgen van de ziekte van Lyme

· 28 februari 2016
Hoewel het uitbreken van de ziekte van Lyme het vaakst voorkomt in het Noordoosten en Midwesten van de Verenigde Staten, wordt de ziekte nu ook steeds vaker opgemerkt in de andere continenten.

Wat is er leuker tijdens de zomermaanden dan gaan kamperen in de vrije natuur, een flinke wandeltocht maken door het bos of een picknick houden met vrienden en familie, lekker languit op het gras? Lekker relaxen en weg van de stress, maar helaas loop je tijdens deze gezellige momenten wel een hoger risico op infectie met de ziekte van Lyme, die verspreid wordt door de beten van de teek.

Gezondheidsdeskundigen waarschuwen de bevolking reeds jaren tegen de gevaren die tekenbeten kunnen veroorzaken voor de gezondheid en dan voornamelijk tegen de complicaties die kunnen ontstaan ten gevolge van de ziekte van Lyme.

Ben je graag buiten, dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de symptomen die wijzen op deze aandoening en dat je weet hoe je jezelf en je gezin het best beschermt tegen de beten van een teek.

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door ziektekiem die bekend staat als spirocheet. De kiemen worden voornamelijk teruggevonden in de zwarte teek en hertenteek in het Noordoosten en Midwesten van de Verenigde Staten.

Omdat teken de dragers zijn van deze ziektekiemen vormen ze een gevaar voor de gezondheid van zowel mens als dier. Een enkele beet is voldoende om de ziekte te verspreiden en kan zorgen voor heel wat symptomen die de gezondheid ernstig kunnen aantasten.

De meeste gevallen van de ziekte van Lyme ontdekte men in de thuisgebieden van de teek, zoals Noord-Amerika, maar steeds meer wordt de ziekte ook vastgesteld in Europa, Azië en Australië.

Symptomen van de ziekte van Lyme

Rode Vlekken door de Ziekte van Lyme

Een van de eerste aanwijzingen dat er sprake kan zijn van de ziekte van Lyme is een rode uitslag op de huid, die tevoorschijn komt tussen drie en dertig dagen na de beet van een teek.

De huiduitslag begint rondom de plek waar de teek zich vasthechtte, maar verspreidt zich nadien stilaan over grotere oppervlakten van de huid.

Andere symptomen die je kan opmerken zijn:

  • Een verhoging van de lichaamstemperatuur
  • Je voelt je griepering en hebt rillingen of trillende armen en benen
  • Dit gaat samen met hoofdpijn en een gevoel van algemene vermoeidheid
  • Spierpijn en pijn in de grote gewrichten

In heel uitzonderlijke gevallen kan een onbehandelde ziekte van Lyme ook het centraal zenuwstelsel en het hart aantasten. Symptomen die aangeven dat de ziekte reeds ver gevorderd is, zijn een trage of onregelmatige hartslag, een verdoofd gevoel in de armen en benen en het opzwellen van het vlies dat de hersenen omgeeft.

Wat gebeurt er als de ziekte onbehandeld verder uitbreidt?

Als je de symptomen van de ziekte van Lyme negeert en er niet aan denkt een behandeling te starten, dan geef je de bacterie de kans om zich door het hele lichaam te verspreiden en zullen de ziekteverschijnselen steeds meer toenemen en ernstige vormen aannemen.

Gewrichtspijn

In een later stadium van de ziekte kunnen bijkomend artritis, dat gekenmerkt wordt door pijnlijke en gezwollen gewrichten, en problemen in het centraal zenuwstelsel ontstaan. Het zijn vooral de knieën die zullen worden getroffen door de ziekte van Lyme.

Het is vrij ongewoon dat de ziekte onopgemerkt vordert tot in de latere stadia, maar indien dit gebeurt, dan kunnen deze tekenen wijzen op een ernstig gezondheidsprobleem:

  • Er worden concentratieproblemen opgemerkt
  • De zieke persoon heeft last van stemmingswisselingen
  • Er ontstaat een veranderd slaappatroon en je krijgt te maken met geheugenverlies
  • Een verzwakte spierspanning in het lichaam

Wie loopt het risico om de ziekte van Lyme te krijgen?

Liefhebbers van buitenactiviteiten die vaak met hun huisdier op stap gaan, hebben een verhoogde kans op deze aandoening, omdat ze tijdens een wandeling, trektocht of relaxend middagje in het groen meer kans hebben om een tekenbeet te krijgen. Teken zitten zich ook makkelijk vast in de vacht van een hond of de manen van een paard.

Teken zitten meestal op de uiteinden van grassprietjes of in laag struikgewas, omdat ze daar de grootste kans hebben om ongemerkt op mens of dier over te springen.

Teek

De teek zal zich vasthechten aan je kleding alvorens een plekje op de huid te zoeken om daar bloed te prikken. De beet veroorzaakt helaas weinig pijn, zodat de aanwezigheid van de teek soms ongemerkt voorbijgaat en het enige dagen kan duren voor je ineens opmerkt dat je gebeten bent door een teek.

Gelukkig is niet elke teek drager van de ziektekiem, maar elk diertje houdt een potentieel risico voor je gezondheid in. Daarom is het belangrijk als je graag op het platteland, in het bos of in de tuin vertoeft om de nodige maatregelen te nemen om beten te voorkomen.

Waaruit bestaat de behandeling tegen de ziekte van Lyme?

Zodra de ziekte in het bloed vastgesteld is, zal de dokter een antibioticakuur voorschrijven die twee weken tot een maand lang gevolgd moet worden. Is de infectie nog niet ver gevorderd, dan zal de antibiotica in staat zijn snel de symptomen van de ziekte aan te pakken en de infectie uit het lichaam te verdrijven.

In uitzonderlijke gevallen van een verder gevorderd stadium van de ziekte zal een intraveneuze antibioticakuur voorgeschreven worden en is een ziekenhuisopname noodzakelijk.