Gespleten haarpunten herstellen zonder te knippen

Hou je van je lange haar maar heb je geen zin om steeds maar weer naar de kapper te gaan? Dan zijn wij hier om je te vertellen dat het goed mogelijk is om van je gespleten haarpunten af te komen zonder ze te hoeven kippen.
Gespleten haarpunten herstellen zonder te knippen

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Hou je van je lange haar maar wil je eigenlijk niet naar de kapper? In dat geval nemen jouw gespleten haarpunten waarschijnlijk al een tijdje de glorieuze uitstraling van je haar weg. Het is onmogelijk om gespleten haarpunten te voorkomen, maar het is wel mogelijk om gespleten haarpunten te herstellen zonder ze te hoeven knippen.

Naarmate het haar groeit, wordt het haar namelijk zwakker en daardoor ook breekbaar. Gespleten haarpunten zijn een grote angst voor vrouwen die mooi en lang haar willen hebben. Als je haar de langste lengte heeft bereikt en je je dus mooi en zelfverzekerd voelt, zullen je gespleten haarpunten zeker roet in het eten gooien.

Maak je echter geen zorgen. Je hebt niet altijd een kapper nodig. Je moet gewoon weten hoe je je gespleten haarpunten kunt herstellen zonder ze te knippen.

Wat zijn gespleten haarpunten?

wat zijn dode haarpunten

Gespleten haarpunten zijn afscheidingen of breukjes in de punten van je haar. Als je last krijgt van gespleten haarpunten, betekent dit dat je haar droog is en je het waarschijnlijk niet goed hebt behandeld.

Deze gespleten haarpunten zijn de reden dat de kapper je vertelt dat hij alleen een beetje van je haar af zal knippen, maar er altijd veel meer af haalt dan je eigenlijk had gewild.

Neem het hem echter niet kwalijk. Hij wil namelijk alleen dat je haar er mooi en gezond uit ziet. Daarom knipt hij gespleten haarpunten vanaf het beginpunt af.

Hier volgen een aantal oorzaken van gespleten haarpunten: 

  • droogte
  • weinig hydratatie
  • temperatuurverschillen
  • chemicaliën
  • zout water
  • chloor
  • shampooresten
  • te hard kammen of borstelen

Je haar wordt ook zwakker als je bijvoorbeeld gebruikmaakt van krultangen, stijltangen en haardrogers. Het zwembad en het strand kunnen je haar ook beschadigen.

We weten echter dat het heel moeilijk is om dit allemaal op te geven om je haar gezond te houden. Maak je echter maar geen zorgen, want dit is ook niet nodig.

Het is echter wel een goed idee om al deze producten en locaties zo veel mogelijk te vermijden zodat je haar het niet te veel te verduren krijgt. Je zou echter met je schoonheidsroutine door kunnen gaan en daarnaast wat herstelsessies aan je routine toe kunnen voegen. 

Gespleten haarpunten herstellen zonder knippen

Het is heel goed mogelijk om gespleten haarpunten te herstellen zonder de schaar te hoeven gebruiken. Ten eerste kun je al goed letten op de manieren waarop jij met je haar omgaat. Zo kun je bijvoorbeeld stoppen met de slechte gewoontes die je haar beschadigen. 

Vervolgens kun je gaan werken aan het herstellen van de schoonheid van je haar. In de rest van dit artikel vertellen we je hoe je dit kunt doen.

1. Hydrateer je haar iedere vijftien dagen

De voornaamste oorzaak van gespleten haarpunten is droogte. Zorg er dus goed voor dat je je haar niet uit laat drogen.

Je kunt dit doen door bijvoorbeeld wat natuurlijke haarmaskers op je haar aan te brengen. Zo houd je je haar:

  • gehydrateerd
  • gezond
  • sterk

2. Drink meer water

Water is essentieel voor het lichaam, maar dit geldt ook voor je haar. Als je uitgedroogd bent of niet genoeg water drinkt, zul je dit ook aan je haar kunnen gaan zien. Je lichaam krijgt zo namelijk niet de juiste hoeveelheid water.

Water verbetert de kwaliteit van je huid, haar en de algemene functies van je lichaam. 

3. Gebruik geen strakke haarelastiekjes of speldjes

Als je je haar te strak vastbindt, zal het uiteindelijk breken. Vermijd haarelastiekjes met metalen stukjes en haarspeldjes die te veel druk op je haar leggen. Het is een goed idee om vrijwel ieder product dat je haar beschadigd te vermijden. 

Als je haar beschadigd raakt, zul je de gespleten haarpunten vrijwel meteen gaan zien. Zorg er dus voor dat je je haar niet te strak vastbind. Als je dit wel doet, wordt het namelijk moeilijk om haarelastiekjes te verwijderen. Zo komt het nog wel eens voor dat je je haar breekt als je de elastiekjes uit je haar haalt. 

4. Breng iedere avond wat etherische oliën aan

breng wat etherische olien aan

Voeg het aanbrengen van etherische oliën aan je avondroutine toe. Zo kun je je haar namelijk herstellen. Net zoals je ‘s avonds je tanden moet poetsen, moet je voor het slapen gaan wat tijd nemen voor je haar.

  • Haal je haar uit de klit en kam het voorzichtig.
  • Breng dan een etherische olie op de haarpunten aan. Je kunt dit doen met amandel-, olijf- of kokosolie. Breng deze olie alleen op de haarpunten aan, zodat het haar niet te vettig wordt. 

5. Knip het iedere drie maanden

Deze tip klinkt misschien een beetje onzinnig in een artikel over het herstellen van gespleten haarpunten zonder te hoeven knippen. Het is echter belangrijk om zo nu en dan je haar te knippen en hier een gewoonte van te maken.

Haar groeit ongeveer 3 centimeter per maand. Je hoeft er dus maar een aantal millimeters af te halen om je haar vrij te houden van gespleten haarpunten. 

  • Het is een goed idee om meteen na een knipbeurt een haarmasker op je haarpunten aan te brengen. Daarna begin je met de andere hersteltechnieken en blijf je je haar steeds goed verzorgen.
  • Het is een goed idee om gezond haar goed te behandelen om gespleten haarpunten te voorkomen.

Probeer deze tips op te volgen en je zult zien dat je gespleten haarpunten stuk voor stuk zullen verdwijnen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Suro RJÁ, Gutiérrez FLM, Ruiz ÁJ, et al. El pelo. Generalidades y funciones. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2007;5(4):218-223. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=55952.
  • Molero Palancar C, Aguado Cabellos E, Arranz Sanz MJ y Molero Palancar A. “Procesos de Peluquería; volumen II”. Editorial Síntesis. Madrid.1997.
  • Encarnación María Pérez Ruiz (2010). Cuidados estéticos para el embellecimiento capilar. WEB de la Federación de Enseñanza de CC.OO. de Andalucía – Trajano, 1, 7º – Sevilla. https://www.feandalucia.ccoo.es/indcontei.aspx?d=5342&s=5&ind=233.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.