Zalf van valkruid en kokosolie om lage rugpijn te behandelen

Hoewel valkruid bekend staat om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, kan kokosolie ook helpen bij het verlichten van lage rugpijn.
Zalf van valkruid en kokosolie om lage rugpijn te behandelen

Laatste update: 25 maart, 2019

Wil je lage rugpijn op een natuurlijke wijze behandelen? Probeer dan eens een zalf van valkruid en kokosolie. Lage rugpijn, ook bekend als lumbago of spit, is een ongemakkelijke pijn in de onderrug. Normaal gesproken gaat de intense pijn gepaard met een ontsteking.

De meest voorkomende oorzaak is de verslechtering van de spieren wat veroorzaakt wordt door veroudering. In dit artikel delen we een goedkope en gemakkelijk te maken zalf die je kunt gebruiken om lage rugpijn te behandelen.

Wat is lage rugpijn?

Zowel vrouwen als mannen kunnen last hebben van deze pijn en deze verschijnt vaak in de leeftijd tussen de 30 en 50 jaar oud. Het is een aanhoudende pijn en is één van de meest voorkomende redenen om naar de dokter te gaan en afwezigheid te zijn op het werk.

De belangrijkste oorzaken voor deze pijn zijn:

 • een hernia.
 • degeneratie van de tussenwervelschijven, die met de jaren erger wordt.

Hoe ouder we worden, hoe zwakker onze botten, hoe minder wendbaar we zijn en hoe zwakker onze spieren worden. Tegelijkertijd verliezen de tussenwervelschijven vloeistof en flexibiliteit en zijn je zenuwen niet meer zo goed beschermd.

Wat zijn de oorzaken van lage rugpijn?

vrouw houdt haar onderrug vast

Lumbago heeft veel verschillende oorzaken die vaak verband houden met de leeftijd. Spierverzwakking is een veel voorkomende oorzaak. Soms kan een zware inspanning om een zwaar voorwerp op te tillen de spieren oprekken en dit kan problemen veroorzaken bij het tillen of zelfs bij het lopen.

Andere aandoeningen kunnen op hun beurt ook pijn in de onderrug veroorzaken:

 • Ischias, die zich manifesteert als een sterke pijn in het been, kan lage rugpijn veroorzaken.
 • Spondylolisthesis, dat is wanneer een wervel zich verplaatst heeft in het onderste deel van de rug. Dit kan instabiliteit veroorzaken en de zenuwen compromitteren.
 • Artrose in de onderrug, waardoor de tussenwervelschijven slijten. Dit veroorzaakt ontsteking en een gebrek aan stabiliteit in de onderrug. Deze aandoening veroorzaakt pijn, ontsteking en ongemak in de onderrug. Het kan in veel gevallen zelfs ischias veroorzaken.
 • Andere veel voorkomende oorzaken zijn onder andere: breuken in het ruggenmerg, osteoporose, spinale kanker, een hernia, nierinfecties, nierstenen, problemen met de voortplantingsorganen van een vrouw of problemen met betrekking tot zwangerschap.

Gelukkig kunnen zalven bij een aantal oorzaken zeer effectief zijn om pijn in de onderrug op een natuurlijke wijze te behandelen.

Zalf van valkruid en kokosolie om lage rugpijn te behandelen

Valkruid

flesjes met valkruid

Dit ingrediënt heeft pijnstillende eigenschappen die de pijn verzachten die wordt veroorzaakt door verstuikingen of andere spierblessures. Het is ook ontstekingsremmend en helpt de zwelling door verwondingen te verminderen dankzij een verbinding die bekend staat als Helenaline.

Door de antimicrobiële eigenschappen kan het wanneer het op de huid wordt aangebracht irritatie verzachten. Valkruid heeft ook het vermogen om de bloedcirculatie te stimuleren. Dit helpt blauwe plekken te behandelen en vermindert ook de kans op een blauwe plek.

Kokosolie

De verzadigde vetten in kokosolie worden heel gemakkelijk door het lichaam opgenomen. De samenstelling van kokosolie omvat onder andere:

 • Laurinezuur
 • Palmitinezuur
 • Myristinezuur
 • Oliezuur
 • Linolzuur

Het bevat ook ijzer en vitamine E en K, waardoor het een fantastisch ingrediënt voor je gezondheid is. Bovendien is het antimicrobieel, schimmelwerend en antibacterieel. Het stimuleert zelfs het immuunsysteem en wordt gebruikt als spierverslapper.

Het combineren van de eigenschappen van valkruid en kokosolie blijkt een goedkope en gemakkelijke natuurlijke oplossing voor de behandeling van lage rugpijn te zijn. Het toevoegen van een beetje bijenwas geeft het wat consistentie en hulp bij het aanbrengen.

Recept voor zalf van valkruid en kokosolie

Ingrediënten

 • 45 gram bijenwas (3 eetlepels)
 • 15 ml kokosolie (1 eetlepel)
 • 30 ml valkruid-olie (2 eetlepels)

Hoe maak je het?

 • Verhit eerst de bijenwas in au bain marie.
 • Wanneer het gesmolten is, zet het op een laag vuur en voeg dan het valkruid en kokosolie toe.
 • Roer alles, zet het vuur uit en laat het vervolgens afkoelen.
 • Breng het dan tweemaal per dag op het getroffen gebied aan.

Als je pijn in de onderrug opmerkt, dan is het beter om het meteen te behandelen voordat het erger wordt. Zoals we al zeiden, kunnen er verschillende de oorzaken zijn, maar voor elke oorzaak is er een specifieke behandeling.

Terwijl je wacht op de juiste behandeling, kun je deze zalf gebruiken om de pijn te verzachten. Het werkt namelijk heel snel en is veilig en natuurlijk.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • M. ANTONIA DÍEZ GARCÍA, IZASKUN BEIKA MENTXACA, JUAN LUIS HERRERO ERQUÍÑIGO. Lumbalgia y ciática. Farmacia profesional. Vol. 17. Núm. 9. páginas 66-74 (Octubre 2003). 
 • Mariani, E & Oriani, G & Donarini, C & Guerrerio, T & Landoni, G & Grampella, D & Portalupi, Emanuela. (2009). Anthroposophical injectable Arnica montana extract in acute low back pain : A prospective study. European Journal of Integrative Medicine. 1. 239-240. 10.1016/j.eujim.2009.08.033.
 • del Puerto Horta, Myrna & Casas Insua, Leivis & Cañete Villafranca, Roberto. (2013). Usos más frecuentes de Arnica montana. Revista Cubana de Plantas Medicinales. 18. 315-326.
 • Waizel-Bucay J; Cruz-Juárez, M. Arnica montana L, planta medicinal europea con relevancia. [Documento en línea] Pp. 98- 109.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.