6 gezondheidsproblemen die rugpijn veroorzaken

Rugpijn kan een symptoom zijn van bepaalde aandoeningen en kwalen die eigenlijk niets te maken hebben met dat lichaamsdeel. Maar toch zul je een behandeling nodig hebben om de pijn te verhelpen.
6 gezondheidsproblemen die rugpijn veroorzaken

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb jij constant last van rugklachten? Er bestaan mensen die dit probleem zo regelmatig ervaren dat ze het als normaal beginnen te zien. Het is echter zeker niet iets normaal en je moet er niet aan gaan wennen.

In je rug zit het belangrijkste ondersteuningssysteem van je lichaam: de wervelkolom. Als je niet goed voor je gezondheid zorgt, kun je problemen aan je wervelkolom oplopen.

Er zijn heel wat acties die rugpijn kunnen veroorzaken. Het gebeurt bijvoorbeeld wanneer je veel gewicht optilt zonder de juiste voorzorgsmaatregelen. Maar soms zijn er ernstige, blijvende gezondheidsproblemen die rugpijn veroorzaken in het spel. In dit artikel vertellen we je daar over.

Blijf dus dit artikel lezen om te ontdekken hoe jouw rugpijn je zou kunnen waarschuwen voor een ernstigere onderliggende aandoening. Let goed op en handel altijd voorzichtig om te voorkomen dat je dergelijke gezondheidsproblemen die rugpijn veroorzaken oploopt.

1. Slijtage van de tussenwervelschijven

Tussenwervelschijf

Zoals je waarschijnlijk wel weet bestaat je wervelkolom uit wervels die van elkaar worden gescheiden door kleine schijven, die ook wel tussenwervelschijven worden genoemd. Die schijven dienen om beweging te vergemakkelijken en om de wervelkolom steun te geven zodat je botten goed   blijven werken.

Na verloop van tijd, door een slechte houding of door verkeerde bewegingen worden deze schijven alsmaar dunner. Deze aandoening komt veel voor bij oudere mensen. Ze kan echter ook voorkomen bij jongere vrouwen die tijdens hun bevalling een ruggenprik hebben gekregen.

Als je dit probleem opmerkt, is het belangrijk dat je meteen naar je arts gaat, zodat hij of zij je medicatie kan voorschrijven om de pijn te bestrijden. Je kunt ook een soort ruggensteun gebruiken om je wervelkolom op zijn plaats te houden.

Daarnaast is massage een uitstekende behandeling en moet je een calciumsupplement nemen om te voorkomen dat het probleem verergert.

2. Lage rugpijn

Lage rugpijn kun je vanaf de ribbenkast tot aan de billen voelen. Het is een aandoening die iedereen in de loop van zijn of haar leven kan oplopen.

Omdat het zo’n frequent voorkomend probleem denken  veel mensen dat het er geen echte oorzaak bestaat. Dat is echter niet waar. In de meeste gevallen zijn er meerdere tests nodig, maar er is sowieso altijd een oorzaak. Er zijn immers heel wat onderliggende gezondheidsproblemen die rugpijn veroorzaken.

Als je de pijn maar af en toe ervaart, let dan op de activiteiten die je kort daarvoor hebt gedaan. Het is mogelijk dat je een slechte houding aanneemt wanneer je achter je bureau zit of dat je werk de pijn veroorzaakt.

Het beste is dat je naar je arts gaat om een potentieel ernstiger probleem uit te kunnen sluiten.

3. Osteoporose

Rugpijn

Osteoporose is een botziekte. Ze doet zich voor wanneer je botmassa aan dichtheid verliest en de botten dus zwakker worden.
Door deze ziekte worden jouw botten kwetsbaar en kunnen ze ernstig letsel oplopen, zelfs door minimale impact. In de meeste gevallen zijn er niet meteen duidelijke symptomen, maar kan er wel rugpijn optreden.

 • Als je ouder bent dan 40 en je dieet is niet bijzonder rijk aan calcium, dan is het een goed idee om regelmatig een bezoek te brengen aan je arts om te controleren of je niet aan osteoporose lijdt.
 • Je moet ook naar de dokter gaan als je merkt dat je rugpijn zich in het midden van je wervelkolom lijkt te bevinden en je een klikgeluid hoort wanneer je beweegt. Dat kan nooit een normaal teken zijn.

4. Fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronische ziekte. Pijn op lange termijn  is een van de meest typische kenmerken. Dat betekent dat je niet alleen rugpijn kunt hebben, maar ook gewrichts- en spierpijn.

De volgende symptomen worden heel vaak in verband gebracht met fibromyalgie:

 • Slaapstoornissen
 • Vermoeidheid
 • Een opgezwollen gevoel
 • Stijfheid
 • Darmstoornissen
 • Een verdoofd gevoel in de gewrichten
 • Brandend maagzuur

Als je last hebt van dit probleem kan je arts verschillende medicijnen voorschrijven om elk symptoom afzonderlijk te behandelen.

Hoewel fibromyalgie niet genezen kan worden, bestaan er mogelijkheden om de pijn te verzachten. Maar je zult zelf moeten uitvinden wat het beste voor jou werkt.

5. Scoliose

Scoliose

Tot de gezondheidsproblemen die rugpijn veroorzaken behoort ook scoliose. Daarbij wijkt wervelkolom zijwaarts af, buiten zijn normale bereik.
Het is een misvorming die aangeboren  kan zijn, of door problemen met de zenuwen en spieren kan ontstaan. In sommige gevallen is er zelfs geen duidelijke oorzaak.

Wanneer scoliose zich in een gevorderd stadium bevindt veroorzaakt de ziekte meestal een drukkend gevoel of krampen in de wervelkolom, wat leidt tot pijn.

Om de pijn als gevolg van scoliose te verminderen moet je een medische behandeling ondergaan. Die omvat gewoonlijk:

 • Afspraken bij de fysiotherapeut
 • Een brace dragen
 • Je regelmatig laten controleren om te zien of het probleem is verergerd

6. Endometriose

Endometriose is een van de meest voorkomende ziekten bij vrouwen. In dit geval is de rugpijn te wijten aan abnormale cellulaire gezwellen die in het baarmoederslijmvlies verschijnen.

De pijn is in typische gevallen acuut en doet zich vaker voor tijdens de menstruaties. Hoewel de pijnstillers die je vrij kunt verkrijgen zeker verlichting bieden, is het beter om een gynaecoloog te raadplegen om op die manier de juiste behandeling te krijgen.

Algemene tips om gezondheidsproblemen die rugpijn veroorzaken aan te pakken

 • Ga naar een specialist om de juiste behandeling te krijgen, afhankelijk van het type aandoening dat je hebt.
 • Beoefen yoga. Het is de perfecte manier om je lichaam te doen ontspannen en pijn en ontstekingen te bestrijden.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Fontecha, C. García, M. Aguirre, and F. Soldado. “Dolor de espalda.” Pediatr Integral 10.7 (2006): 485-494.
 • Guevara-López, Uría, et al. “Parámetros de práctica para el manejo del dolor de espalda baja.” Cirugía y Cirujanos 79.3 (2011): 286-302.
 • Rull, M. “Abordaje multidisciplinar del dolor de espalda.” Revista de la Sociedad Española del Dolor 11.3 (2004): 119-121.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.