Gefapixant, het nieuwe medicijn tegen chronische hoest

Twee nieuwe wetenschappelijke studies hebben onlangs informatie over de effectiviteit van Gefapixant gepubliceerd, een medicijn tegen chronische hoest. Het voordeel ten opzichte van de bestaande is de mogelijkheid om kleinere doses te gebruiken om hetzelfde effect te bereiken.
Gefapixant, het nieuwe medicijn tegen chronische hoest

Laatste update: 01 oktober, 2021

Gefapixant is een nieuw medicijn dat belooft de symptomen van chronische hoest te verlichten. Een nogal vervelend symptoom dat de kwaliteit van leven van veel mensen over de hele wereld verstoort. Dit symptoom komt voor bij mensen van elke leeftijd en geslacht, dus zowel mannen als vrouwen zijn er even vatbaar voor.

Chronische hoest wordt namelijk niet altijd door een luchtweginfectie veroorzaakt. Er zijn eigenlijk andere oorzaken die het kunnen veroorzaken, waaronder gastro-intestinale oorzaken.

Dit nieuwe medicijn dat wordt bestudeerd, Gefapixant, zou het leven van degenen die de aandoening ervaren aanzienlijk kunnen verbeteren. We moeten dus met grotere onderzoeken en met andere ontwikkelingen doorgaan. Er is echter hoop voor mensen met chronische hoest, zelfs voor mensen die meerdere medicijnen hebben geprobeerd.

Onderzoek naar de effecten van Gefapixant op chronische hoest

De twee meest relevante studies die onlangs zijn gepubliceerd, rapporteren over de effectiviteit van het medicijn. De ene was groter en werd met een groter aantal deelnemers uitgevoerd en dus is de wetenschappelijke methodologie solide. De andere was kleiner, maar de bevindingen komen met die van de eerste overeen.

Het grootste onderzoek is onlangs in Lancet Respiratory Medicine gepubliceerd (Spaanse link). Het evalueerde de toediening van 50 milligram Gefapixant bij 253 patiënten. De dosis hield 12 weken aan en het verbeterde de chronische hoest van 80% van hen.

Het artikel meldt dat er bij een bepaalde groep proefpersonen ook een positief effect met een lagere dosis was. Met slechts 7,5 milligram Gefapixant rapporteerde meer dan 50% van de patiënten minder hoesten.

De kleinere studie omvatte slechts 57 personen (Engelse link) en de resultaten haalden het European Respiratory Journal. Ze melden dat de dosis van 30 milligram voldoende was voor hoestbeheersing.

Wat is chronische hoest?

Vrouw zit te hoesten

Afgezien van de medicatie in kwestie, is het belangrijk om te begrijpen wat we bedoelen als we ‘chronische hoest’ zeggen. Het is moeilijk voor degenen die geen chronische hoest hebben om zich de problemen voor te stellen die hierdoor worden veroorzaakt.

Medisch gezien is een chronische hoest een hoest die langer dan zes weken aanhoudt. De aanvallen zijn ofwel constant ofwel verschijnen elk jaar herhaaldelijk op hetzelfde tijdstip. Soms is er een pauze-interval dat min of meer op dezelfde manier wordt herhaald.

Ongeveer 5% van de algemene bevolking krijgt op enig moment in hun leven met chronische hoest te maken. Het kan na een tijdje spontaan verdwijnen of ondanks behandelingen blijven bestaan.

Wat zeker is, is dat er al tientallen jaren geen nieuwe medicijnen zijn om de aandoening te verlichten. De meestvoorkomende oorzaken van chronische hoest zijn onder andere:

Een aantal soorten hoesten zijn niet per se geïsoleerde symptomen. De medische situatie kan andere symptomen omvatten, zoals epigastralgie, pijn in de maag, brandend maagzuur (een branderig gevoel in de slokdarm), piepende ademhaling en dyspnoe, een gebrek aan lucht.

De voordelen van Gefapixant

Man krijgt bijna geen lucht door het hoesten

Interessant is dat dit medicijn namelijk niet voor de chronische hoest is ontwikkeld. In feite was het actieve ingrediënt in dit medicijn aanvankelijk als een pijnstiller geformuleerd.

Wat er gebeurt, is dat het werkingsmechanisme de P2X3-receptoren van de zenuwen die de hoest reguleren, verstoort (Engelse link). Het voordeel is bovendien dat er minimale doses nodig zijn om het effect te bereiken. Er zijn dus weinig bijwerkingen.

Een ander voordeel is het farmacologische veld waar de industrie het wil positioneren. Dit komt omdat het lang geleden is dat er innovaties in de behandeling van hoest waren. Dit gaf aanleiding tot allerlei medicijnen waarvan de effectiviteit onbekend is.

We hebben nog verder onderzoek nodig om het pad van goedkeuring en validatie van Gefapixant voort te zetten. Het farmaceutische bedrijf achter de ontdekking financiert de ontwikkeling en ze zijn momenteel met hun derde fase-onderzoeken bezig om certificering te verkrijgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Muccino, David, and Stuart Green. “Update on the clinical development of gefapixant, a P2X3 receptor antagonist for the treatment of refractory chronic cough.” Pulmonary pharmacology & therapeutics (2019).
  • Richards, David, et al. “Action of MK‐7264 (gefapixant) at human P2X3 and P2X2/3 receptors and in vivo efficacy in models of sensitisation.” British journal of pharmacology 176.13 (2019): 2279-2291.
  • Muccino, D., et al. “Rationale and Design of Two, Phase 3, Randomized Controlled Trials (COUGH-1 and COUGH-2) of Gefapixant, A P2x3 Receptor Antagonist, in Refractory and Unexplained Chronic Cough.” C37. SYMPTOMS, PLEURAL DISEASE, BEHAVIORAL SCIENCE, AND OTHER TOPICS. American Thoracic Society, 2019. A4700-A4700.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.