Hoe gastro-oesofageale refluxsymptomen te kalmeren

Gastro-oesofageale reflux manifesteert zich door maagzuur en regurgitatie. Als je aan deze symptomen lijdt, raden we je zeker aan om je dieet en algemene gewoonten te veranderen.
Hoe gastro-oesofageale refluxsymptomen te kalmeren

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het dieet dat je nodig hebt om deze aandoening te verlichten, is niet hetzelfde als andere uitgebalanceerde diëten. Om je gastro-oesofageale refluxsymptomen te kalmeren, moet je bepaalde voedingsmiddelen die dit verergeren vermijden.

In dit artikel zullen we je daarom vertellen welke veranderingen je moet aanbrengen om je beter te voelen en de belangrijkste ongemakken veroorzaakt door gastro-oesofageale reflux te vermijden.

Wat is gastro-oesofageale reflux?

Gastro-oesofageale reflux, ook bekend als brandend maagzuur, treedt op wanneer de spier aan het uiteinde van de slokdarm – de buis die voedsel van de mond naar de maag transporteert – niet goed sluit. Hierdoor kan je maagzuur namelijk terugvloeien in de slokdarm (de oesofagus) en het irriteren.

Als je aan deze ziekte lijdt, voel je waarschijnlijk zuur en een brandend gevoel in je keel. Het vocht in je maag achter in je keel voelen (regurgitatie), een droge hoest hebben of problemen met slikken zijn ook symptomen van gastro-oesofageale reflux.

Om deze symptomen te verlichten, kun je:

  • Tijdens elke maaltijd kleinere porties eten.
  • Voedsel dat is bedekt met sauzen en vet of zuur voedsel vermijden.
  • Een dieet volgen voor gastro-oesofageale reflux.
  • Geen alcohol drinken.
  • Proberen af te vallen, in het geval van overgewicht.

Dieettips om je gastro-oesofageale refluxsymptomen te kalmeren

Om de symptomen die door deze ziekte worden veroorzaakt te verminderen, moet je niet alleen een gezond en uitgebalanceerd dieet volgen, maar ook irriterende voedingsmiddelen vermijden. Hier zijn een paar tips.

1. Volg een uitgebalanceerd dieet

Een uitgebalanceerd dieet tegen reflux

De dokter zal je adviseren om je eetgewoonten aan te passen, zodat je elke dag voldoende fruit en groenten eet, evenals granen en bonen.

Groenten zorgen voor vitamines en mineralen, terwijl ze ook weinig vet en suikers bevatten. Goede opties om maagzuur te verminderen zijn:

  • asperges
  • bloemkool
  • broccoli
  • aardappelen
  • komkommers

Wat fruit betreft raden artsen vaak aan om citroenzuur, dat zuur kan veroorzaken, te vermijden, evenals tomaten. Het is beter om bananen, appels, peren en meloenen te eten.

Wat granen betreft staat haver op de eerste plaats. Kies volkorenvariëteiten en zonder toegevoegde suikers. Je krijgt zo niet alleen de vezels die je lichaam nodig heeft binnen, maar je zult ook zien hoe het je helpt om maagzuur te verminderen. Je kunt ook gaan voor rijst en volkoren brood.

2. Vermijd koffie

Koffie is één ding dat je uit je dieet moet verwijderen om gastro-oesofageale refluxsymptomen te verwijderen, omdat koffie irriterend is en de zuurgraad van je maag kan verhogen. In plaats daarvan zou je thee moeten drinken, zoals thee van tijm, sinaasappelblad, hop of kamille.

3. Eet 5 maaltijden per dag

Door vijf maaltijden per dag te nuttigen, eet je tijdens elke maaltijd kleinere hoeveelheden. Op die manier voorkom je overbelasting van je maag en verklein je de kans dat het voedsel daardoor terugkomt in je slokdarm.

4. Vermijd pittig eten om gastro-oesofageale refluxsymptomen te voorkomen

Specerijen zoals hete pepers, chili, azijn, cayennepeper en curry irriteren de maagwand en verhogen de zuurgraad.

5. Verhoog je consumptie van omega 3 en omega 6

Omega 3- en omega 6-vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van ontsteking van je maagwand. Profiteer van deze eigenschappen door zeevruchten te eten, gefrituurde versies altijd te vermijden en gezonde opties te kiezen.

6. Eet geen gefrituurd voedsel

Vermijd gefrituurd voedsel

Je zou gefrituurd en vettig voedsel volledig uit je dieet moeten verwijderen als je lijdt aan gastro-oesofageale reflux. Vet voedsel bemoeilijkt de spijsvertering, waardoor je maag harder moet werken en meer zuur moet maken.

Kies in plaats daarvan een andere manier om te koken: gestoomd, gekookt, gebakken, in de magnetron of en papillote.

7. Drink niet veel vloeistoffen bij je maaltijd

Drink gedurende de dag, maar niet tijdens de maaltijden (of alleen een kleine hoeveelheid). Op die manier voorkom je dat je je maag tot de rand vult en overbelast.

Onthoud: water zou je belangrijkste optie moeten zijn, vooral vóór frisdrank en sappen, die ook kunnen irriteren.

8. Kies magere zuivelproducten om je gastro-oesofageale refluxsymptomen te kalmeren

Zoals we al zeiden, maakt vet voedsel de spijsvertering moeilijker, wat de refluxsymptomen kan verergeren. Het is beter om magere of afgeroomde yoghurt, melk en kaas te consumeren. Op die manier kun je je voedsel gemakkelijker verteren.

9. Vermijd direct na het eten te sporten

Trainen of sporten na het eten kan ervoor zorgen dat je gastro-oesofageale reflux oplaait. Als je aan sport doet, probeer het dan minstens twee uur na het eten te doen.

10. Zorg dat je je avondeten tenminste twee uur voordat je naar bed gaat eet

Als je gaat liggen kan dit de symptomen van maagzuur verergeren. Eet het avondeten vroeg om je lichaam de tijd te geven om je eten te verteren voordat je gaat liggen. Ook zou je kunnen gaan slapen met hoge kussens die je hoofd hoger houden dan de rest van je lichaam om ongemak te verminderen.

11. Rook niet

gastro-oesofageale refluxsymptomen

Tabak is uiteraard geen voedingsmiddel, maar kan ook irriterend werken. Als je gastro-oesofageale refluxsymptomen hebt en je rookt, raden we je aan om te stoppen met roken voor je gezondheid en comfort.

12. Eet gezonde vetten om je gastro-oesofageale refluxsymptomen te kalmeren

Olijf-, sesam- en zonnebloemolie, avocado, noten en lijnzaad leveren allemaal gezonde vetten als je ze in je dieet opneemt. Gebruik deze voedingsmiddelen bijvoorbeeld in salades, op toast en in allerlei gerechten.

Ook interessant om te lezen:
Vetten zijn in een dieet essentieel

13. Zeg maar dag tegen chocolade en kauwgom

Eén van de ingrediënten van chocolade is methylxanthine, een bestanddeel dat de spieren helpt ontspannen en de kans op reflux vergroot. Kauwgom kan, net als snoep met muntsmaak, ook een verhoogde zuurgraad veroorzaken.

14. Eet gember om gastro-oesofageale refluxsymptomen te verhelpen

Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen je gastro-oesofageale refluxsymptomen te kalmeren. Je kunt het eten als ingrediënt in je maaltijden, of probeer eens gemberthee te maken.

Praat altijd met je arts over het beste dieet voor gastro-oesofageale reflux op basis van je voedings- en caloriebehoeften. Je arts zal je namelijk op de goede weg begeleiden om je symptomen te verlichten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.