Wat betekent een hoest met groen slijm?

De kleur van het slijm dat gepaard gaat met hoesten kan gedeeltelijk helpen bij het diagnosticeren van verschillende luchtwegaandoeningen. Lees in dit artikel wat een hoest met groen slijm kan betekenen.
Wat betekent een hoest met groen slijm?

Laatste update: 04 december, 2020

Wat gebeurt er als een hoest gepaard gaat met groen slijm? Is het altijd een infectie die met antibiotica moet worden behandeld?

Deze lichaamsvloeistof wordt bij zoogdieren uitgescheiden door het slijmvlies van de luchtwegen en heeft volgens bibliografische bronnen de functie om de luchtvochtigheid in stand te houden.

Slijm vangt ook vreemde stoffen op en vergemakkelijkt de uitdrijving van deze stoffen uit je lichaam. Omdat het ook lysozymen (antibacteriële stoffen) en antistoffen bevat, kunnen we stellen dat het antimicrobiële eigenschappen heeft.

Hoe vreemd het ook mag lijken, de kleur van het slijm kan de aard van de ziekte van de patiënt onthullen. In dit artikel zullen we je vertellen wat het betekent en we hebben het vooral over wat het betekent wanneer het slijm een groenachtige kleur heeft. We leggen ook uit welke stappen je moet ondernemen.

De verschillende kleuren slijm

Hoe onaangenaam het ook lijkt, het is essentieel om te begrijpen waar de kleur van slijm vandaan komt en waarom wanneer deze kleurverandering optreedt, dit essentieel is voor het opsporen van verschillende ziekten.

Medische organisaties (Engelse link) besteden aandacht aan de betekenis van de volgende variaties:

 • Groen of geel: indicatief voor bronchitis, cystische fibrose, longontsteking of sinusitis.
 • Bruin: indicatief voor bronchitis, cystische fibrose, longabces (met pus gevulde holte in de long), longontsteking of pneumoconiose (longinfiltratie van minerale stoffen).
 • Wit: geeft bronchitis, chronische obstructieve longziekte (COPD), congestief hartfalen of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) aan.
 • Zwart: een teken van een schimmelinfectie (schimmel in de luchtwegen), longabces, pneumoconiose en tabaksgebruik.
 • Rood: een teken van aandoeningen waarbij inwendige bloedingen van de luchtwegen optreden, zoals de reeds beschreven abcessen, tuberculose of longkanker.

Zoals we hebben gezien, laat de kleur van het slijm zien wat het immuunsysteem probeert te verdrijven uit het lichaam.

Een hoest die gepaard gaat met bruin slijm kan bijvoorbeeld betekenen dat de patiënt gedurende langere tijd bevuiling of minerale verbindingen heeft ingeademd. Het kan ook aangeven dat er opgedroogd bloed (Spaanse link) in een deel van de luchtwegen zit.

Een rode kleur kan in sommige gevallen wijzen op een ernstige ziekte. Het kan aantonen dat er een bloeding is in een deel van het lichaam dat in contact staat met de neusholte en de mond.

In het komende gedeelte zullen we ons concentreren op het onderwerp van dit artikel: wat betekent een hoest met groen slijm? Hier volgt het antwoord.

Wat betekent een hoest met groen slijm

Een hoest met groen slijm: wat betekent dit?

Zoals we al hebben vermeld, geeft de aanwezigheid van groen slijm als je hoest aan dat het lichaam een infectie bestrijdt.

Hoe paradoxaal het ook lijkt, deze groenachtige verkleuring is te wijten aan het hoge aantal dode witte bloedcellen en andere stoffen die zijn afgeleid van de strijd tegen het virus of de bacterie. De meestvoorkomende infecties die dit slijm veroorzaken, zijn de volgende.

Acute bronchitis en groen slijm

Volgens onderzoek (Spaanse link) is acute bronchitis de meest voorkomende diagnose bij mensen met hoest die poliklinieken bezoeken. In dit geval hebben we te maken met een infectie van virale oorsprong, aangezien rhinovirussen (die verkoudheid veroorzaken) in 90% van de gevallen de oorzaak zijn.

Hoewel het niet zo vaak voorkomt, moeten we er ook op wijzen dat sommige bronchitis wordt veroorzaakt door bacteriën. Volgens de hierboven aangehaalde bron is 32% van de patiënten met een hoest die langer dan twee weken duurt, besmet met de Bordetella pertussis-bacterie (Engelse link).

Enkele toegevoegde symptomen zijn als volgt:

 • Pijn op de borst.
 • Vermoeidheid.
 • Koorts.
 • Kortademigheid en piepende ademhaling.

Taaislijmziekte

In dit geval worden we geconfronteerd met een veel agressievere en ernstigere ziekte dan de vorige. Deze gaat namelijk gepaard met een zeker risico op sterfte (tot 1.33 per miljoen inwoners, volgens studies – Spaanse link).

De Cystic Fibrosis Foundation (CFF, in Nederland de NCFS) meldt dat deze ziekte erfelijk is en wordt gekenmerkt door een slecht functioneren van de exocriene klieren.

In een normale situatie produceren de klieren slijm, speeksel en andere vloeistoffen die het lichaam helpen normaal te functioneren. Bij patiënten met cystische fibrose of taaislijmziekte is dit slijm te dik, waardoor de longen en darmen verstopt raken. Een hoest met aanhoudend groenachtig slijm probeert dit dikke, disfunctionele slijm kwijt te raken.

Andere belangrijke feiten over deze ziekte zijn:

 • Het is niet besmettelijk.
 • Tot op vandaag is het nog niet te genezen.
 • Het komt voor bij één op de 3.200 baby’s.

Longontsteking

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO – Engelse link) is longontsteking verantwoordelijk voor van 15% van alle sterfgevallen bij kinderen onder de vijf jaar. Het is een ziekte die wordt veroorzaakt door een infectie, een virus, bacterie of schimmel. Nogmaals, een hoest met groen slijm is indicatief voor de immunologische strijd tegen deze micro-organismen.

Enkele van de micro-organismen die het veroorzaken, zijn de bacteriën Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenza type b, de pathogene schimmel Pneumocystis Jiroveci en het respiratoir syncytieel virus. Longblaasjes van de patiënt vullen zich bij een longontsteking met vocht en pus. Dit maakt ademhalen pijnlijk en beperkt de zuurstofopname.

Sinusitis

Een hoest met groen slijm is ook typerend voor sinusitis met een bacteriële oorsprong. Volgens statistische onderzoeken (Spaanse link) die in de Verenigde Staten zijn uitgevoerd, treft deze aandoening ongeveer 31 miljoen patiënten per jaar.

In dit geval nestelen de pathogene bacteriën zich in de sinussen, waardoor een verstopte neus, uitdrijving van slijm en pijn of druk in de gebieden rond de neus en ogen ontstaat.

Een vrouw met symptomen van sinisitis

Hoe ga je om met een hoest met groen slijm?

Zoals we hebben gezien, kan een hoest met groen slijm een aanwijzing zijn voor een immuunrespons op een infectie of een erfelijke ziekte, zoals cystische fibrose. Veel natuurlijke remedies kunnen keelirritatie helpen verlichten, maar afhankelijk van de ernst van de aandoening kunnen medische behandelingen nodig zijn.

In veel gevallen zijn luchtwegtherapieën geen vereiste, omdat ze zelfredzaam zijn. Dit betekent dat het immuunsysteem van de patiënt de invasie alleen aankan. Het lichaam zal normaal gesproken binnen ongeveer een week vrij zijn van symptomen.

In andere gevallen kan het nodig zijn om inhalatoren met een antibioticum te gebruiken om de vernauwde luchtwegen van de longen te openen en zelfs chirurgische ingrepen kunnen nodig zijn.

De beslissing wordt genomen door de specialist die de aandoening behandelt. Daarom is het belangrijk om naar een dokter te gaan als je problemen ervaart.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.